“Bandwerk bestaat hier niet”: de succesformule achter het beste jaar ooit van uitgeverij Hannibal Books

Sinds Gautier Platteau in 2011 mee zijn schouders onder Hannibal Books zette, liet de West-Vlaamse uitgeverij wereldwijd liefst 700.000 prachtige foto- en andere kunstboeken over de toonbank gaan. Mocht je nog op zoek zijn naar een ultiem nieuwjaarsgeschenk, bij deze internationale topper vind je zeker jouw gading. “Vanuit West-Vlaanderen werken we voor de beste musea ter wereld.”

Wanneer je straks Arno – Photographs 1972-2022 van Danny Willems, Stephan Vanfleterens nieuwste worp Atelier of het verzamelde werk van kunstenaar Bram Demunter als nieuwjaarscadeautje krijgt, weet dan dat deze topboeken stuk voor stuk een puur West-Vlaams product zijn.

Uitgever Hannibal Books – met hoofdkwartier in Veurne, diep in de Westhoek – is in amper twaalf jaar tijd uitgegroeid tot een absolute wereldautoriteit binnen de wereld van kunst- en fotoboeken. Met dank aan uitgeefdirecteur en bezieler Gautier Platteau (43) en zijn team. De Kortrijkzaan is al zijn hele leven in de uitgeversbranche actief, met een start bij Lannoo in Tielt, maar hij wilde zijn eigen verhaal schrijven.

Met een zevenkoppig redactieteam focust Hannibal zich op fotografie, hedendaagse kunst en kunstgeschiedenis. “Telkens met de intentie om een kunst- en fotoboek van absolute topkwaliteit af te leveren”, opent Gautier zijn verhaal. Dat startte ooit met Merckxissimo, een ode aan de beste wielrenner aller tijden. “Tot 2020 publiceerden we onze sportgerelateerde werken onder Uitgeverij Kannibaal – maar toen besloten we om Kannibaal en Hannibal Books te laten samenvloeien en voluit te gaan voor kunst.”

Geboorte van een boek

Sinds de start liet Hannibal een kleine driehonderd prachtwerken op de wereld los. “Met ons oog voor de kleinste details als een van onze grootste troeven”, duidt hij. “Of het nu om het nieuwste boek van Stephan Vanfleteren gaat of om een eerste stap van een beginnende kunstenaar: het project moet volledig kloppen. Niets mag aan onze aandacht ontsnappen. Net daarom focussen we ons ook op een niche binnen de boekensector: kunst en fotografie.”

“We hebben onze omzet dit jaar quasi verdubbeld”

En dat gaat heel ver. “We werken gemiddeld negen maanden aan een nieuw boek. Met de geboorte als kers op de taart”, glimlacht Gautier. “Tijd is een erg belangrijke factor bij ons. We willen tijdloze boeken maken en vertrekken elke keer opnieuw van een wit blad om in dialoog met de kunstenaar, museum of auteur tot het beste resultaat komen. Welk papier sluit het best aan bij het onderwerp, welke maat en vorm moet het boek hebben, wat moet de lay-out zijn… Bandwerk is bij ons onbestaand. Daarom laten we onze boeken ook in eigen streek drukken, voornamelijk bij Die Keure in Brugge. Daar zit een schat aan expertise.”

Een aanpak die aanslaat, zo blijkt. In twaalf jaar tijd gingen liefst 700.000 creaties van Hannibal Books over de toonbank. Wereldwijd. “Een cijfer dat me doet duizelen”, glundert de uitgever. “Vlaanderen en Nederland vormen onze kernmarkt, maar we slaan heel graag onze vleugels uit. Frankrijk, Duitsland, de Engelstalige wereld… Ik krijg regelmatig een WhatsAppje van vrienden dat ze een van onze werken in boekhandels in pakweg New York, Londen, Seoul of Istanboel hebben zien liggen. Je kan niet geloven hoeveel deugd zoiets doet.”

Rustpunt

Het succes is volgens Gautier eenvoudig te verklaren. “In deze digitale en jachtige tijden zijn we op zoek naar rustpunten. Die willen wij bieden. Onze boeken zijn emotie. Neem nu het Rijksmuseum in Amsterdam. Voor hen mochten we de catalogus van hun blockbusterexpo rond Vermeer maken. Met ons boek nemen de honderdduizenden bezoekers de tentoonstelling mee naar huis en kunnen ze die opnieuw beleven. Wij proberen de vinger aan de pols te houden van wat leeft in de kunstwereld. Zo stelden we dit jaar ook het verzameld werk van Inès van den Kieboom samen, de tante van Arno die nu op haar drieënnegentigste als kunstenares doorbrak. Daar kan je úren in bladeren, het boek weken aan de kant schuiven en dan opnieuw uit de kast halen. Je blijft ervan genieten en dingen zien.”

2023 was het drukste en beste jaar tot nu toe voor Hannibal Books, valt te horen. “We hebben onze omzet quasi verdubbeld en mochten tal van topopdrachten afwerken. Ook 2024 kondigt zich erg beloftevol aan. Dat we stilaan als een van dé referenties in het wereldje gelden, stemt me bijzonder gelukkig. Die stille ambitie koesterde ik bij onze start. Weet je wat de mooiste momenten zijn? Wanneer we een kunstenaar of curator helpen om zijn of haar carrière en oeuvre een boost te geven. Zo kunnen we samen groeien.”

De komende jaren wil Gautier Hannibal Books verder op de mondiale kaart zetten. “Op Europees vlak spelen we al mee, iets wat we nu ook in de rest van de wereld willen doen. We hadden al de eer om met een 25-tal gerenommeerde musea samen te werken, nieuwe spannende samenwerkingen staan in de steigers en natuurlijk hopen we ooit samen te werken met het Getty Museum in Los Angeles of The Metropolitan Museum of Art in New York. Dat zou heel cool zijn.”

The post “Bandwerk bestaat hier niet”: de succesformule achter het beste jaar ooit van uitgeverij Hannibal Books is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose”

Eerstejaarsbelofte Brent Deltombe (19) ziet licht aan het einde van de tunnel. Kniepijn houdt hem al enkele maanden uit competitie. Het duurde lang voor de oorzaak werd achterhaald. Z’n plica (kapselplooi) veroorzaakt de pijn. Op 19 juni onderging hij in AZ St-Lucas een laserbehandeling.
The post Brent Deltombe al maanden out: “Wachten op diagnose” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers

Het lokaal bestuur De Panne pakt uit met een nieuw project om mantelzorgers te vinden, versterken, verlichten en te verbinden zodat ze hun zorgtaak (makkelijker) kunnen volhouden en ook zelf nog een kwalitatief leven kunnen leiden.
The post Acties en infocentrum in De Panne ondersteunen mantelzorgers appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

EXCLUSIEF. Dit is hoe de Limburgse ‘Wolf of Wall Street’ en zijn kompanen hun slachtoffers om de tuin leidden: “Nu is het moment om te kopen!”

“Hoe kon ik daar toch intrappen?” Dat vragen talloze slachtoffers zich af nadat ze investeerden in frauduleuze bedrijfjes en bedenkelijke cryptomunten van ex-wielrenner Stijn V. en zijn kompanen. Van ‘Nanocoin’ tot ‘Crypto888’, het parket van Oost-Vlaanderen onderzoekt nu alle gevallen. Wij konden honderden berichten, gesprekken en presentaties inkijken en zagen hoe Stijn V. en co te werk gingen: van de

Lees meer »

Groot waterlek aan ondergrondse hoofdleiding: zes huizen zonder water, straatvak blijft deels dicht dit weekend

Op de Zedelgemsesteenweg (N368) op de grens tussen Ichtegem en Aartrijke ontstond zaterdagochtend een groot waterlek. Het bleek om een lek op de hoofdleiding ondergronds te gaan. De straat werd een drietal uur volledig afgesloten. Om 12 uur was het lek gedicht. “Maar tijdens het weekend blijft een rijvak afgesloten”, meldt De Watergroep.
The post Groot waterlek aan ondergrondse

Lees meer »

MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn

Tijdens een spoedinterventie is snelheid cruciaal. Om patiënten nog vlotter en correcter te helpen, kan de AZ Zeno-MUG nu gebruikmaken van de Vscan: een draagbaar echotoestel waarmee de arts real-time echobeelden maakt op de plaats van het incident.
The post MUG-dienst van AZ Zeno Knokke-Heist uitgebreid met mobiel echotoestel waarmee onzichtbare letsels te zien zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »

Groen hekelt openstellen Ketelstraat in Izegem voor verkeer: “Onnodige stap”

Arbeiders zijn volop bezig het laatste stukje Centrumbrug over het spoor te belijnen zodat ook dat terug open gezet kan worden voor alle verkeer. Vanaf dan zal het mogelijk zijn vanuit Emelgem richting Korenmarkt te rijden, maar dan moet je voortaan wel afslaan richting Ketelstraat. Vooruit-Groen vreest dat daar problemen van zullen komen.
The post Groen hekelt openstellen Ketelstraat

Lees meer »

“Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven”

Het laatste weekend van juli staat op de Meulebeekse parochie ‘t Veld volledig in het teken van Tabakommegang, een jaarlijks groot volksfeest met de klemtoon op gratis aanbod. Het hoogtepunt blijft de vedettenparade op zondag met de Romeo’s, Yves Seghers, Luc Steeno en 2 Fabiola.
The post “Tabakommegang wordt uniek volksfeest, dankzij meer dan 300 regionale bedrijven” appeared first

Lees meer »