Alveringem kan starten aan dijk rond Stavele: “3,5 miljoen euro aan Vlaamse steun is binnen”

De wateroverlast zal Alveringem nog lang bijblijven van 2023. “Er is een positief feit uit voortgekomen”, zegt burgemeester Liefooghe. “Het dossier is tot in Brussel geraakt en daar door de excellenties begrepen als prioritair aan te pakken.”

Eerst nieuws heet van de naald: de 3,5 miljoen euro aan middelen die naar schatting nodig zullen zijn om Stavele via een dijkverhoging te beschermen tegen overstroming, zijn binnen. Dat bevestigt Carmen De Rudder, woordvoerder van Vlaams minister Hilde Crevits.

“Het zijn vooral de kabinetten van de ministers Peeters en Demir die betrokken zijn. Maar minister Crevits en haar kabinetschef volgden het dossier mee op. Op aansturen van de taskforce reserveert Vlaanderen 3,5 miljoen euro voor Stavele. De nodigen budgetten zijn hiervoor voorzien”, laat Carmen De Rudder ons weten.

Opgetogen

De Alveringemse burgemeester Liefooghe reageert opgetogen als wij hem het nieuws voorleggen.

“Wij komen niks te kort in Alveringem. Maar de voorbije 20 jaar heeft de gemeente haar spaarpot gebruikt voor vele duurzame investeringen. Zonder financiële hulp zouden we een zware lening moeten aangaan voor Stavele. Dat Vlaanderen bijspringt, is niet meer dan logisch! Dit is een dossier van de IJzer en die loopt niet door Stavele, maar van Frankrijk tot in Nieuwpoort. Het is dan ook niet normaal dat wij lange tijd moederziel alleen bezig zijn geweest. Ik herinner mij begin november, toen ik met de burgemeester van Poperinge vergaderde over het water in Roesbrugge en Stavele. We zagen het van ver aankomen, dat wij dat in ons eentje geen meester zouden zijn. Er moest gepompt worden in Veurne en Nieuwpoort, iets waarvoor wij niet bevoegd zijn. De gouverneur heeft dan spoedig het provinciaal niveau ingeroepen, waardoor we beter gewapend werden”, klinkt het.

“Ik dank Hilde Crevits en vooral Jan Jambon die op 12 november in alle stilte naar Stavele zijn gekomen. Nadat de burgemeesters en Frank Depoorter hem hadden gebriefd, besliste hij om snel een taskforce op te richten. De daadkracht van de minister-president tijdens die voormiddag heeft het verschil gemaakt.”

The post Alveringem kan starten aan dijk rond Stavele: “3,5 miljoen euro aan Vlaamse steun is binnen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Brussels Airport vraagt federale overheid om meer dan 100 extra agenten voor grenscontroles

De luchtvaartpolitie op Brussels Airport, die instaat voor de grenscontroles, is structureel onderbezet. De luchthavenuitbater vraagt de federale overheid om die onderbezetting ongedaan te maken. Volgens Brussels Airport zijn er 183 agenten te kort, volgens de federale politie 118. Hoe dan ook heeft die structurele onderbezetting vaak tot gevolg dat aankomende passagiers tot 3 uur lang moeten aanschuiven aan de

Lees meer »

“Zo goed zijn ze eigenlijk niet”: Van Gerwen ook na afstraffing niet onder de indruk van duo Huybrechts-Van den Bergh

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft Van den Bergh de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de

Lees meer »

Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al tiental kandidaten op lijst”

De nieuwe partij VVV, Van en Voor het Volk in Wielsbeke krijgt verder vorm. Initiatiefnemers Kurt Malysse en Filip Dinneweth konden al een tiental mensen warm maken om op hun lijst te staan. Ook het programma komt stilaan in een definitieve plooi te liggen.
The post Gloednieuwe partij ‘Van en voor het volk’ in Wielsbeke krijgt verder vorm: “Al

Lees meer »