Schade aan Conzettbrug in Brugge valt beter mee dan gevreesd

Het brugdek van de Conzettbrug over de Coupure viel op donderdagnamiddag 21 december in het water. Het incident gebeurde bij het ophalen van de brug. Er bevond zich niemand op of onder de brug, er is enkel materiële schade. Die zou beter meevallen dan aanvankelijk gevreesd werd. Het demonteren van der brug is wellicht niet nodig.

Op de Facebook-pagina van de Politie Brugge, die met een foto de ingezakte Conzettbrug toonde, regent het vrolijke reacties over de nieuwe bruggenmiserie in Brugge.

Het is niet de eerste keer dat de Conzettbrug gebreken vertoont. In 2005 haperde het ophaalmechanisme van de brug, die in 2019 al een tweede opknapbeurt kreeg.

Voor de vele voetgangers en fietsers die de Brugse Vesten gebruiken heeft de politie een omleiding van 300 meter via de Scharebrug ingesteld.

Plezierhaven

Volgens Geert Weymeis, regionaal communicatieverantwoordelijke bij De Vlaamse Waterweg, viel het brugdek in het water en op de landhoofden: “Onze diensten hebben al een aannemer aangesteld om de het brugdek uit het water te halen. De plezierhaven in de Coupure is gestremd zolang het brugdek niet is weggenomen.”

De Conzettbrug is een hangbrug, gebouwd naar aanleiding van Brugge Europese Culturele Hoofdstad. Het ontwerp is een blijvertje van Brugge 2002. Dat culturele jaar wou Brugge ook als hedendaagse kunststad op de kaart zetten. Daarop ontsloot de Zwitserse ingenieur Jürg Conzett dit deel van de Vesten met zijn ‘ingenieuze’ ontwerp.

Vier massieve natuurstenen pijlers dragen twee stalen buizen die het water overspannen. Het ultramoderne brugdek kan de lucht in met behulp van stalen kabels, die oprollen rond de buizen, maar af en toe blijven haperen.

Op ponton

De Vlaamse Waterweg nv staat voor de opvolging van dit dossier in nauw contact de stadsdiensten en de politie van Brugge.

“Een aannemer zal in onze opdracht van De Vlaamse Waterweg het brugdek van de Conzettbrug wegnemen”, zegt Geert Weymeis.

“Aanvankelijk zou het brugdek gedemonteerd worden. Op tweede kerstdag werd de brug met een kraan op een ponton gelegd. De stukken zouden naar een terrein aan de Boudewijnsluis worden gebracht.”

Schade

“Na een eerste inspectie blijkt dat de schade minder groot is dan aanvankelijk gevreesd. De aannemer zal eerst nog enkele testen uitvoeren.”

“De kans is groot dat het brugdek weer kan opgetrokken worden en dat de Conzettbrug niet moet gedemonteerd worden voor herstel.”

“Het is de bedoeling om de brug zo snel mogelijk opnieuw operationeel te krijgen. Stad Brugge en De Vlaamse Waterweg nv blijven hiervoor in overleg.”

Remsysteem

“De oorzaak van het incident ligt bij het falen van het remsysteem. Dit wordt verder onderzocht. Wanneer de Conzettbrug opnieuw beschikbaar zal zijn voor fietsers en voetgangers is nog niet gekend.”

“De plezierhaven is gestremd tot na het wegnemen of het optrekken van de brug”, aldus Geert Weymeis.

The post Schade aan Conzettbrug in Brugge valt beter mee dan gevreesd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom

Diksmuide is sinds kort een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom. Op het grasveld bij de bibliotheek en kunstenacademie Kadens kunnen kinderen symbolisch afscheid nemen van hun tutje en die in de boom hangen.
The post Diksmuide is een heel bijzondere boom rijker: de Tutjesboom appeared first on KW.be.

Lees meer »

Biden keldert in de peilingen volgens gelekt memo Democraten

Joe Bidens kansen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november zijn gekelderd, aldus Bloomberg, dat zich baseert op de nieuwssite ‘Puck’. Biden loopt ook voor het eerst achter op vicepresident Kamala Harris. Ook de Democraten Pete Buttigieg, minister van Transport, Gretchen Whitmer, gouverneur van Michigan, en Gavin Newsom, gouverneur van Californië, scoren beter dan Biden.

Lees meer »

Kortemark is zoveelste waterlek in Stadenstraat meer dan beu: “We vragen plan van aanpak van Watergroep”

In de Stadenstraat in Zarren (Kortemark) ontstond donderdagavond opnieuw een groot waterlek dat de straat blank zette. Het is het tweede waterlek in evenveel weken maar al het zoveelste de afgelopen jaren. De gemeente is de situatie dan ook kotsbeu. “We zijn inderdaad misnoegd, zo kan het niet langer”, reageert burgemeester Karolien Damman. “Binnenkort moet De Watergroep ons een plan

Lees meer »

Kylian Mbappé: “Voetballen met masker is absolute horror. Het lijkt wel alsof ik dit EK in 3D speel”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken, net zoals hij zei dat spelen met een masker alles behalve een pretje is. Mbappé

Lees meer »

“Haar vriend probeerde nog alles, maar tevergeefs”: dolverliefde Mandy (33) wilde nog even over haar hoeve vliegen tót het vliegtuigje begon te tollen

Met het pleziervliegtuigje wilde ze nog even haar geitjes en kippen vanuit de lucht zien. Tot de motor van de Boeing-Stearman PT-17 Kaydet boven Kiewit (Hasselt) sputterde, de oldtimer recht naar beneden viel en de romantische vlucht een dramatische afloop kende. Stewardess Mandy Linder (33) stierf op 100 meter van haar eigen woning, haar vriend – de piloot van het

Lees meer »

Bart doet dochter tickets voor Taylor Swift cadeau, zij maakt voorbereidende cursus: “Ik wist niet dat het zo complex was”

De Amerikaanse zangeres Taylor Swift is momenteel bezig aan een tour door Europa. Binnenkort gaan ook Bart en Merel De Waele uit Gent kijken. Het is een cadeautje voor dochterlief, maar zij wil geen mal figuur slaan met haar vader aan haar zijde. En dus ontwierp Merel een PowerPoint, een spoedcursus Taylor Swift. VTM NIEUWS ging kijken hoe goed papa

Lees meer »

Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of op verplaatsing: “Zelf slijm of bruisballen maken”

De combinatie van vakantie en het weer dat niet echt meezit, kan wel eens voor verveling zorgen bij het jonge volkje. Cindy Terriere weet daar handig op in te spelen en geeft de lagereschoolkinderen de kans om bij haar thuis een toffe workshop te volgen: slijm, klei, bruisballen… Keuze genoeg.
The post Cindy uit Kortemark geeft kinderworkshops, thuis of

Lees meer »

“Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken Zulte Waregem-coach Sven Vandenbroeck begonnen aan Operatie Promotie

De voorbereiding bij Zulte Waregem is nu ook echt begonnen. De eerste oefenwedstrijd werd gewonnen, de open training voor fans is gegeven. Een gesprek met nieuwbakken T1 Sven Vandenbroeck. “In 1B moet je niet te lang met hetzelfde systeem voetballen.” We kunnen ons dus verwachten aan tactische flexibiliteit.
The post “Iedereen moet spreken over willen promoveren, niet moeten”: Nieuwbakken

Lees meer »

Politie vindt menselijke resten na verdwijning van twaalfjarige in Australië: “Meisje aangevallen door krokodil”

De Australische politie zegt menselijke resten te hebben gevonden die zouden kunnen overeenkomen met een twaalfjarige tiener die eerder deze week als vermist was opgegeven. Het is niet duidelijk hoe het lichaam van het meisje eraan toe is, maar de politie spreekt van een “gruwelijke” vondst. Mogelijk werd het kind aangevallen door een krokodil tijdens een zwempartij in het noorden

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »