Protest tegen plannen mestverwerkend bedrijf vlak voor Sanapolis: “Vrees voor hinder is onterecht”

Er komt, vooral vanuit Maldegem, protest tegen de plannen van het loonwerkbedrijf Deblauwe om in Sijsele nabij de provinciegrens een mestverwerkingsinstallatie te bouwen. De infrastructuur zou komen ter hoogte van het voormalige Elizabethziekenhuis. Buurtbewoners vrezen onder meer geur- en verkeershinder en maakten bezwaarschriften over.

Het bekende loonwerkbedrijf Deblauwe, gevestigd aan de Zuiddijk in Damme, diende onlangs een vergunningsaanvraag in voor het realiseren van mestverwerkende installaties op een site aan de Gentse Steenweg in Sijsele. De familie Deblauwe plaatste er eerder al een loods waar landbouwvoertuigen opgesteld staan en er is ook een woning in aanbouw in dit agrarische gebied. Indien vergund zouden de beoogde installaties komen op het grondgebied van Sijsele – stad Damme dus – maar wel vlak bij de Maldegemse deelgemeente Donk en nog meer bepaald ter hoogte van het voormalige Elizabethziekenhuis, sinds de herbestemming Sanapolis genoemd.

Het zijn vooral de bewoners van Donk die nu in het verweer gaan tegen de mogelijke komst van deze infrastructuur. Op het grondgebied van Sijsele-Damme is er dan ook veel minder bewoning nabij de site die potentieel hinder zou kunnen ondervinden. In Donk werden de bewoners geïnformeerd via de plaatselijke ‘dorpsraad’, die ook aangaf dat er een mogelijkheid was om bij het stadsbestuur van Damme – dat advies moet verlenen aan de deputatie van de provincie West-Vlaanderen die hier de vergunningsverlenende instantie is – bezwaarschriften in te dienen. De hele installatie zou bestaan uit een loods van meer van 600 vierkante meter, en een drietal silo’s en zogenaamde laguna’s.

Visuele impact

De buurtbewoners en ondernemers uit de omgeving vrezen geurhinder maar hebben ook problemen met de visuele impact van de installaties op de omgeving en met mogelijke mobiliteitshinder door af- en aanrijdende landbouwvoertuigen. Ze menen dat zo’n infrastructuur enkel schikt op een industriezone. “We hebben inderdaad een kleine honderd bezwaarschriften ontvangen maar die komen in zeer grote mate vanuit Maldegem”, zegt burgemeester Joachim Coens (CD&V+). “En we hebben het voorstel van onze diensten gevolgd en een negatief advies overgemaakt aan de provincie. Vooral de ruimtelijke impact op de omgeving speelt mee, al is dit zeker geen eenvoudig dossier, want we beseffen ook dat zo’n installatie wel ergens geplaatst moet kunnen worden.”

Opmerkelijk is dat schepen voor Ruimtelijke Ordening Christoph De Sutter (CD&V+) het negatieve advies sterk nuanceert. “Vanuit de stad is er enkel een negatief advies vertrokken voor het principe dat men onvoldoende oog heeft voor de geschikte inplanting van de infrastructuur. Die snijdt de agrarische zone te diep aan en versnippert te veel”, stelt schepen De Sutter. “Een andere inplanting – lees: dichter bij de bestaande bebouwing op het perceel – en een groene inkleding zouden dit kunnen oplossen.”

Alleen bewerking

Ceo Luc Verplancke van Sanapolis blijft voorzichtig in zijn uitspraken maar lijkt de mogelijke hinder te relativeren. “Die installatie zou aan de andere kant van de weg komen en onze gebouwen liggen dan ook nog eens diep op ons domein, dus het is niet zo dat we er heel direct mee geconfronteerd zouden worden”, klinkt het. Brecht Deblauwe, de aanvrager van de vergunning, betreurt dat de mensen die bezwaarschriften indienden niet de moeite namen om contact met hem op te nemen. “Ik heb het al vaak gezegd: het gaat hier niet om ‘verwerking’ maar enkel om ‘bewerking’ van mest. En daar komt geen geur of andere hinder aan te pas. Het eindproduct kan weer op een veel efficiëntere en milieuvriendelijkere manier gebruikt worden voor bemesting. Toen ik dat perceel vijf jaar geleden gekocht heb was het nog een half stort. Wij hebben het toen allemaal opgeruimd, dus een meerwaarde voor de buurt, maar toen heb ik niemand gehoord…”

The post Protest tegen plannen mestverwerkend bedrijf vlak voor Sanapolis: “Vrees voor hinder is onterecht” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Jumbo-baas al veel eerder verdacht van witwassen. Dit kwam nooit naar buiten. Maar bedrijfstop én familie wisten het wél

Ooit was hij één van de meest gevierde CEO’s van Nederland, maar in september moet hij toch voor de rechter verschijnen. Voormalig Jumbo-topman en mede-eigenaar Frits van Eerd wordt beschuldigd van grootschalig witwassen. Bij zijn arrestatie in 2022 uitten de bedrijfstop en zijn familie hun verbazing. Onterecht, zo blijkt nu: van Eerd werd al sinds 2014 verdacht in een vergelijkbare

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Prentenboek van Lieve uit Roeselare helpt jonge kinderen met hun gevoelens: “Door de universele personages kan elk kind zich hierin herkennen”

Psychologe Lieve De Brauw stelde op haar eerste prentenboek ‘Blij met jou een bijzondere boodschap van Orantjetipje’ voor in boekhandel De Zondvloed. Het is een verhaal voor kinderen van 5 tot 10 jaar die worstelen met zichzelf. “Het is gestart met een prentenboek, maar intussen maakte ik ook een werkbundel voor professionals en broed ik op een lessenpakket.”
The

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

“IS pleegde 4.100 moorden sinds ‘nederlaag’ in 2019”

Leden van Islamitische Staat (IS) hebben nog 4.100 moorden gepleegd sinds de terreurgroep in 2019 door een coalitie onder leiding van de Verenigde Staten werd verjaagd uit het gebied dat de groep controleerde in Syrië. Dat meldt de ngo Syrian Observatory for Human Rights, die vanuit het Verenigd Koninkrijk de mensenrechten in Syrië monitort.

Lees meer »

Een C-attest? Niet getreurd: Kamping Kitsch Club trakteert met gratis tickets

In zowat iedere school van Vlaanderen, staan ouders en kinderen aan te schuiven voor het meest stressvolle moment van het jaar: de rapporten. Lachende gezichten die worden afgewisseld met treurige blikken? Het zijn geen uitzonderingen. Meer dan voldoende redenen voor Kamping Kitsch Club om zich in het debat te mengen. “Een C-attest? Mail het maar door en je krijgt gratis

Lees meer »