OC Eikenhove wordt wijkcentrum met zorg voor jong en oud: “Sociale cohesie versterken”

Lokale dienstencentra kregen enkele jaren geleden de opdracht om meer buurtgericht te werken. In dat kader wordt het huidige ontmoetingscentrum Eikenhove in de Torenhofwijk omgevormd tot een wijkcentrum. Het stadsbestuur wil er ook een OverKop-huis inrichten.

In het kader van ‘buurtgericht werken’ organiseert het Welzijnshuis naast buurtcafés ook huisbezoeken bij de 80-jarige Waregemnaars. “Het doel daarvan is om noden en signalen op te pikken bij buurtbewoners en er nadien mee aan de slag te gaan. De opzet van het nieuwe wijkcentrum past perfect in dat plaatje”, duidt schepen van Welzijn Joost Kerkhove (CD&V).

Buurtcafé en Digipunt

In het wijkcentrum Eikenhove kunnen verenigingen nog steeds bijeenkomen. Maar een aantal diensten zal er activiteiten of een vast contactpunt aanbieden. Lokaal dienstencentrum Het Gaverpeirdje neemt vanaf januari 2024 de coördinatie van het wijkcentrum op zich, samen met enkele geëngageerde vrijwilligers. “Concreet betekent dit dat het wekelijkse buurtcafé, het digipunt en een aantal activiteiten vanaf februari een nieuwe stek krijgen in het wijkcentrum Eikenhove.”

Er zal ook meer worden ingezet op jongeren. “De stad ontving van Vlaanderen een subsidie van 200.000 euro voor het versterken van de sociale cohesie en om een vrijetijdswerking op te zetten voor kinderen en jongeren uit de buurt”, vertelt schepen van Ontmoetingscentra Pietro Iacopucci (CD&V). “We zullen verder initiatief nemen om samen met diverse partners hier zo’n werking op te starten.”

OverKop-huis

Bovendien dienen er zich op korte termijn nog enkele mogelijkheden aan. “Binnen W13 (de Zuid-West-Vlaamse welzijnsvereniging, red.) neemt Stad Waregem het engagement op zich om een nieuw OverKop-huis op te starten”, gaat Kerkhove verder.

“In een OverKop-huis kan je als jongere tot 25 jaar gewoon binnen en buiten lopen en allerlei leuke activiteiten doen. Het is een veilige plek waar je een luisterend oor vindt en ook een beroep kan doen op professionele therapeutische hulp, zonder een label opgeplakt te krijgen.” Bij goedkeuring van het project kan het stadsbestuur in april concreet aan de slag. Het OverKop-huis zou in het wijkcentrum ingericht worden.

The post OC Eikenhove wordt wijkcentrum met zorg voor jong en oud: “Sociale cohesie versterken” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge

De patiënten van het Psychotherapeutisch Centrum Rustenburg in Brugge hebben een bedrag van 1.058,40 euro ingezameld voor TEJO Brugge, een organisatie waar jongeren gratis en anoniem terechtkunnen voor therapeutische hulp.
The post Snuffelmarkt levert meer dan 1.000 euro op voor TEJO Brugge appeared first on KW.be.

Lees meer »

Bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen in 2023

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.500 zwerfkatten gevangen. Zo bericht ‘De Zondag’ vandaag, op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Het gaat om exact 13.428 dieren, oftewel 8 procent minder dan in 2022, toen meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald.

Lees meer »

Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem

Het gemeentebestuur schaft de proefopstelling met eenrichtingsverkeer in de M. Sabbestraat en Sint-Jorisstraat af na kritiek van buurtbewoners en oppositiepartijen. “Inwoners mogen niet massaal op de bon vliegen”, vindt raadslid Lode Vanneste (N-VA).
The post Einde van eenrichting in Sabbestraat/Sint-Jorisstraat in Beernem appeared first on KW.be.

Lees meer »

KSV Rumbeke is razend ambitieus met tien nieuwkomers: “Vanaf minuut één op kop staan”

KSV Rumbeke greep in de vorige campagne nipt naast een promotieticket naar derde amateurklasse na een sterke interprovinciale eindronde met slechts één verliesbeurt. Daardoor blijft Essevee bijzonder ambitieus. Dat bleek ook tijdens de spelersvoorstelling. Met de tien gerichte versterkingen mikt de ploeg van coach Fanny Schamp resoluut voor een plek bovenaan het klassement.
The post KSV Rumbeke is razend

Lees meer »

Vandaag politieke aardverschuiving verwacht in Verenigd Koninkrijk: alles wat je moet weten over Britse verkiezingen

Meer dan 47 miljoen Britten trekken vandaag naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. In het Verenigd Koninkrijk (VK) wordt een politieke aardverschuiving verwacht. De Conservatives waren veertien jaar lang aan de macht, maar volgens de peilingen gaat Labour een grote meerderheid behalen. Wie wordt de volgende Britse premier? Hoe verlopen de verkiezingen? Wanneer kennen we de resultaten?

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vlaams Belang voert deze zomer luchtreclame

Het Vlaams Belang voert deze zomer promotie met een vliegtuigje met spandoek. Het reclamevliegtuig zal gedurende tien dagen in Vlaanderen te zien zijn. “We zetten alles op alles voor de lokale verkiezingen”, zegt voorzitter Tom Van Grieken. “Het Vlaams Belang zal deze zomer zichtbaar aanwezig zijn, te land en in de lucht.”

Lees meer »

N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en start campagne: “Wij zijn de enige centrumpartij en willen geen lokale Vivaldi-regering”

N-VA trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen met op de lijst veel zelfstandigen, ondernemers en mensen uit de zorgsector. Bij gewezen parlementslid Manu Beuselinck kriebelt het want hij keert terug als lijstduwer. En er zijn pittige woorden voor de huidige coalitie waarvan N-VA deel uitmaakt. “De doorsnee Oostendenaar voelt zich vergeten”, luidt het.
The post N-VA stelt lijst gemeenteraadsverkiezingen voor en

Lees meer »

Dreigingsniveau in België blijft volgens OCAD ernstig: “Motieven van daders zijn vager en diverser geworden”

OCAD, het Coördinatieorgaan voor de dreigingsanalyse, schaalt de algemene dreiging voor België nog zeker tot het einde van de zomer in op niveau 3 of ‘ernstig’. Dat zegt Gert Vercauteren, directeur ad interim van OCAD, donderdag bij de publicatie van het activiteitenverslag van 2023. Niveau 3 is al acht maanden kracht, sinds de aanslag op Zweedse voetbalsupporters in Brussel.

Lees meer »

Britten wilden en krijgen “verandering”: Labour verplettert Conservatieven en haalt absolute meerderheid

De centrumlinkse partij Labour heeft de Britse verkiezingen met een absolute meerderheid gewonnen, net zoals de peilingen hadden voorspeld. De partij heeft meer dan 326 zetels in het parlement gehaald, waardoor ze niet in een coalitie moet stappen om te regeren. Ook de Liberal Democrats en Reform UK gaan vooruit. De Conservatieven zijn de grote verliezers: zij haalden bij de

Lees meer »