NAR-oudejaarsfeest wil weer 140 mensen bereiken: “Zo’n feest blijft zeker nodig in onze stad”

De NieuwjaarsActie Roeselare pakt ook dit jaar uit met een oudejaarsavondfeest. Mensen die om een of andere reden op de pechstrook van de samenleving zijn beland, kunnen op zondag 31 december toch feestelijk het voorbije jaar uitzwaaien. “Speciaal bij ons is dat kinderen ook hartelijk welkom zijn. Veel horecazaken zien kinderen op oudejaarsavond eerder als een last maar wij voorzien kinderanimatie zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen meebrengen.”

De NieuwjaarsActie Roeselare of NAR werd al in de jaren 70 van de vorige eeuw opgericht vanuit de Jongerenkerk Roeselare. Het was toen de bedoeling om een kerstfeest te organiseren voor eenzame mensen. Dokter Marc Lemiengre en zijn echtgenote trokken enkele jaren de kar tot NAR onder de vleugels van de Bremstruik kwam. Een ploeg vrijwilligers, die een goed geolied geheel vormde, kwam hiervoor ieder jaar in actie.

“In 2011 sloten mijn echtgenote Yvette Mussely en ik aan. Het kerstfeest was ondertussen al enkele jaren vervangen door een oudejaarsavondfeest”, herinnert Jos Muylle zich. “Ik kreeg in 2011 de vraag om mee te koken in de keuken van Ten Elsberge, waar het oudejaarsfeest iedere keer plaatsvindt. Meteen groeide bij ons de idee om nog meer mensen te bereiken die tot onze doelgroep behoren. We omschrijven die mensen liever niet als kansarmen maar wel als personen die door een of andere situatie op de pechstrook van de samenleving stappen. Vanaf 2012 hebben Yvette en ik meer verantwoordelijkheid opgenomen in NAR.”

Vijfgangenmenu

“De werking van NAR werd opengetrokken naar de hele samenleving en via de media werd aandacht geschonken aan deze oudejaarsactiviteit. Heel Roeselare mocht weten dat een 35 tot 40 vrijwilligers zich op oudejaarsavond inzetten om een sfeervolle avond met een lekkere maaltijd en kinderanimatie te bezorgen aan een groep Roeselarenaars die zich dat anders niet kunnen veroorloven. We begonnen samen te werken met het Welzijnshuis en alle sociale diensten van de stad”, gaat Jos Muylle voort.

“Wij bieden onze genodigden een feestelijk vijfgangenmenu aan, bereid door chef Philiep Vandoolaeghe en zijn team. De dranken zijn inbegrepen en voor dat menu vragen we een symbolische bijdrage van tien euro. Bovendien ontvangt iedereen ook een waardevol geschenkenpakket als nieuwjaarsgeschenk. En natuurlijk mag ook het dansfeest niet ontbreken. Wie het financieel niet moeilijk heeft, betaalt een hoger bedrag. Voor wie tien euro te veel is, die moet zich niet uitgesloten voelen: die is ook welkom en betaalt niets.”

“NAR is niet afhankelijk van leveranciers maar we kunnen rekenen op de zeer gewaardeerde inbreng van sponsors zoals de REO Veiling, wijnhuis Vandenbulcke, Rodenbach, Hope for Hearts en vele anderen. Ook Roger Tanghe, de grote bezieler van de Jules Destrooper-koekenverkoop, en verschillende winkeliers van de Ardooisesteenweg steunen NAR ongelooflijk goed.”

Thuiskomen

“Speciaal bij ons is dat kinderen ook hartelijk welkom zijn. Veel horecazaken zien kinderen op oudejaarsavond eerder als een last maar wij voorzien kinderanimatie zodat ouders hun kinderen met een gerust hart kunnen meebrengen”, vertelt Jos Muylle.

“Wij zijn ook ontzettend dankbaar dat wij ons feest in Ten Elsberge mogen organiseren. Dat is thuiskomen voor ons. We kunnen 140 personen ontvangen maar vaak werken we met een wachtlijst. In 2022 zijn we opnieuw opgestart na corona en hadden we een vol huis gasten die door een dertigtal vrijwilligers werden verwend.”

“Is dergelijk feest nodig in Roeselare? Ik denk het wel. In Roeselare leeft een op zes kinderen in een kansarm gezin en krijgen 1.187 mensen een leefloon. De laatste twee jaar heeft de sociale kruidenier maar liefst 2.500 personen over de vloer gehad. En je kunt daar maar winkelen als je bent doorverwezen door een sociale organisatie.”

“Maar het is en blijft een zeer delicate zaak. Armoede staat niet op het gezicht van de mensen te lezen en we willen de mensen zeker niet afschrikken. Dat kan maar als we een zeer goede verstandhouding en samenwerking hebben met alle sociale instanties. En dat lukt.”

NAR zoekt nog enkele jongeren om de kinderanimatie in goede banen te leiden op zondag 31 december. Er wordt twee keer een engagement van 45 minuten gevraagd (20.45 21.30 uur en 22 22.45 uur). Ook een dj die voor sfeer- en dansmuziek zorgt, is welkom.

Alle informatie is te verkrijgen op 0475 64 31 16 (Jos) of 0496 48 94 06 (Yvette). Het NAR-oudejaarsfeest vindt plaats op zondag 31 december van 19 tot 1.30 uur.

The post NAR-oudejaarsfeest wil weer 140 mensen bereiken: “Zo’n feest blijft zeker nodig in onze stad” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

#iedereenwestvlaming

Vanavond de derde match van de Rode Duivels op het EK. En ze weten wat hen te doen staat.
The post #iedereenwestvlaming appeared first on KW.be.

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien?

Op zaterdag 29 juni, omstreeks 22.30 uur, verliet de 85-jarige Michel Lion zijn woning gelegen in de Zeelaan in Koksijde. Sindsdien ontbreekt elk spoor van hem.
The post Wie heeft Michel Lion (85) uit Koksijde gezien? appeared first on KW.be.

Lees meer »

Gevatte Belg, die op ‘Most Wanted’-lijst stond, wordt waarschijnlijk niet opnieuw berecht

Nicolas Théodorou, die twee jaar geleden in Griekenland werd opgepakt nadat hij op de ‘Most Wanted’-lijst was geplaatst, zal waarschijnlijk niet opnieuw worden berecht in ons land. Op de inleidende zitting voor het hof van assisen in Bergen vorderde het openbaar ministerie dinsdag de onontvankelijkheid als gevolg van overmacht: het dossier van de man is in zeer slechte staat als

Lees meer »

De Groene Ronde brengt fietsers langs groene plekken in Roeselare en omgeving

Dinsdagmiddag werd de Groene Ronde Roeselare officieel ingehuldigd. Deze nieuwe fietsroute van 45 kilometer is grotendeels autoluw en verbindt verschillende groengebieden in Roeselare, Hooglede, Staden en Moorslede. “Hier kunnen fietsers zowel genieten van de bruisende shoppingstad als de rust van het omringende platteland”, aldus schepen van toerisme Matthijs Samyn (CD&V).
The post De Groene Ronde brengt fietsers langs groene

Lees meer »

Batjes baden in Flower Power

Op vrijdag 14, zaterdag 15 en zondag 16 juni vinden de Torhoutse Batjes plaats. Net als in 2017 staan ze in het teken van Flower Power. Ze vallen uitzonderlijk niet samen met de wandel- en loophappening Nacht van Vlaanderen, die pas op vrijdag 21 juni voorzien is.
The post Batjes baden in Flower Power appeared first on KW.be.

Lees meer »

Philipsen heeft niks gebroken bij val, maar baalt wel: “Niet kunnen sprinten én geen punten voor groen”

Het is een absolute baaldag geworden voor Alpecin-Deceuninck. Japser Philipsen (26) had zijn zinnen gezet op de etappezege, maar de ‘Vlam van Ham’ kwam in de slotfase ten val en kon niet meedingen naar de overwinning. Manager Philip Roodhooft vreesde eventjes voor een opgave, maar Philipsen kan morgen zijn Tour verderzetten. “De schade beperkt zich tot vandaag niet kunnen sprinten.”

Lees meer »