Minst lange wachttijd bij West-Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg

Jongeren die hulp vragen bij een Centrum voor Geestelijke Gezondheidszorg (CGG), moeten gemiddeld ongeveer honderd dagen wachten tot een tweede contactmoment. Dat blijkt uit cijfers van vorig jaar die Vlaams parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) opvroeg bij Vlaams minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V). Uit die cijfers blijkt ook dat jongeren het snelst geholpen worden in onze provincie.

De duur van de wachttijd verschilde van regio tot regio. Zo werden jongeren het snelst geholpen in Roeselare, Ieper, Veurne en Diksmuide. De wachttijden in Lommel, Sint-Truiden en Maaseik liepen dan weer op tot zeven maanden.

In vergelijking met de afgelopen jaren daalde de wachttijd wel, zeker als er naar het eerste contactmoment wordt gekeken. In 2021 kampte zes op de tien Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg met wachttijden langer dan twee maanden. Bij een op de drie centra liepen de wachttijden op tot meer dan drie maanden.

Kritiek

Oppositiepartij Groen hekelt de lange wachttijd en roept de Vlaamse regering op de wachtlijsten aan te pakken. “Wie een gebroken been heeft, wordt meteen geholpen. Maar jongeren die psychologische hulp zoeken, komen op een maandenlange wachtlijst terecht”, klinkt het bij Vaneeckhout. “De toegang tot mentale gezondheidszorg zou niet mogen afhangen van de plek waar je woont.”

Frieda Matthys, voorzitter van de koepelorganisatie Staten-Generaal van de Geestelijke gezondheidszorg (SGGG), noemt de lange wachtlijsten een oud zeer. “Er is minstens een verdubbeling nodig van de capaciteit om aan de zorgvraag te beantwoorden”, zegt Matthys. Binnen de SGGG is er ook een werkgroep die zich bezighoudt met de wachttijden.

Duurtijd van behandeling

In het antwoord benadrukt minister Crevits wel dat de wachttijden worden bepaald door de duurtijd van de behandeling. “Hoe langer een behandeling duurt, hoe minder snel een nieuwe zorgperiode kan worden opgestart”, luidt het. “Omdat CGG’s gespecialiseerde hulp bieden aan patiënten met complexe, ernstige problemen die een multidisciplinaire aanpak vragen, moeten we met de interpretatie van de wachttijden hiermee rekening houden.”

The post Minst lange wachttijd bij West-Vlaamse Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Russische tiener die kritische tekening maakte over oorlog omhelst vader innig na vrijlating uit strafkamp

Aleksej Moskaljov, die in Rusland werd vastgehouden nadat zijn dochter (13) een kritische tekening had gemaakt over de oorlog tussen Oekraïne en Rusland, is vrijgelaten. Op beelden is te zien hoe Masja haar vader innig knuffelt na zijn vrijlating. Aleksej is opgelucht dat hij zijn dochter eindelijk kan omhelzen. In het strafkamp dacht hij voortdurend aan haar.

Lees meer »

Belgische vorstenpaar aan Arc de Triomphe ontvangen door Franse president Macron

Koning Filip en koningin Mathilde zijn maandag begonnen aan een driedaags staatsbezoek aan Frankrijk. Het vorstenpaar kreeg een officiële ontvangst aan de Arc de Triomphe, in het centrum van Parijs. Na een autorit over de Champs Élysées, die voor de gelegenheid werd afgesloten voor het verkeer, werden ze aan het bekende monument begroet door president Emmanuel Macron en zijn vrouw

Lees meer »

Mpox nu ook in Zambia en Ghana opgedoken

Nog twee Afrikaanse landen hebben de afgelopen zes weken gevallen van het mpox-virus gemeld. Daarmee komt het totale aantal op zestien landen, zo heeft de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maandag in Genève bekendgemaakt. Er werden voor het eerst dit jaar gevallen gemeld in Zambia en Ghana.

Lees meer »

Na dood van Liam Payne: hoe rouw je om onbereikbaar idool? “Een tiener die verlamd van verdriet naar die foto staart, stelt zich niet aan”

Fans die in de buurt waren van het hotel waar Liam Payne woensdagavond om het leven kwam, hebben er massaal bloemen neergelegd en kaarsen aangestoken. Maar dichter bij huis hakt zijn dood er bij zijn fans ook hard in, en zij hebben geen verzamelplaats of ritueel waar ze dat verdriet samen kunnen verwerken. We vroegen rouwexpert Manu Keirse en Lore

Lees meer »

Gwendolyn Rutten belooft zes jaar burgemeester van Aarschot te blijven na overwinning: “Er valt duizend kilo van me af”

Minuut één van de voetbaltopper SC Aarschot – Stormvogels Drieslinter zondagmiddag: geen aangekondigde Gwendolyn Rutten in het publiek, haar zoon wel in het basiselftal bij de thuisploeg. Gedegen kracht op de rechterflank van de partij. Niet de moeder, wel de zoon. Wat later op de dag klinkt – even verderop – het overwinningslied voor Rutten.

Lees meer »

Patrick raapt stront met blote handen in stoet en houdt dat al 40 jaar vol: “Z’n act hangt af van de stoelgang van de paarden”

Velen zouden hun neus ophalen, maar Patrick Bouckaert (68) doet het met blote handen en grote goesting: al meer dan 40 jaar raapt hij paardenstront van straat tijdens de Heksenstoet in z’n dorp. Samen met andere stoetmedewerkers wordt hij nu gehuldigd voor zijn inzet.
The post Patrick raapt stront met blote handen in stoet en houdt dat al 40

Lees meer »

Spaanse politie rolt sterk bewapende sekte op

De Spaanse politie heeft een sterk bewapende sekte opgerold. Drie mensen werden opgepakt. Naar acht anderen werd een onderzoek geopend wegens georganiseerde misdaad, bedrog, bedreiging met geweld en slagen en verwondingen. Dat heeft de Guardia Civil meegedeeld.

Lees meer »

Celstraf met uitstel en effectieve geldboete van meer dan 10.000 euro voor zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s in Middelkerke en Oostende

Ondanks herhaaldelijke betrappingen bleef E.X. mensen zonder geldige verblijfsdocumenten tewerkstellen in zijn pizzeria’s in Oostende en Middelkerke. Dat levert de 42-jarige Albanees nu zes maanden celstraf met uitstel op.
The post Celstraf met uitstel en effectieve geldboete van meer dan 10.000 euro voor zwartwerk en illegale tewerkstelling in pizzeria’s in Middelkerke en Oostende appeared first on KW.be.

Lees meer »

Joan Miró doet Scheveningen swingen

14:30 Van vrouwen in de vorm van wasknijpers tot monsterlijke hoofden, barstend van kleur: de Spaanse kunstenaar Joan Miró bracht de droomwezens uit zijn schilderijen tot leven via het beeldhouwen. Het Muse…

Lees meer »

Diedjies Back 2 The Roots komt terug in XL-editie

Na het overweldigende succes van Diedjies Back 2 the Roots vorig jaar, keert het evenement terug op zaterdag 9 november voor een nieuwe editie. Het organiserende comité wil opnieuw een topavond neerzetten, met een mix van heerlijke hits uit de jaren ’70 en ’80, aangevuld met een verrassende act. De DJ’s van dienst zijn niemand minder dan Dirk Stoops, Poll

Lees meer »

Boeing schrapt 17.000 jobs

09:30 Boeing gaat door een diep dal en grijpt in. ‘Ons bedrijf zit in een moeilijke positie en het is moeilijk om de uitdagingen waar we samen voor staan, te overschatten’, zei CEO Kelly Ortberg.

Lees meer »