Mieke maakt parodie op Baden van Oostende voor Ensorito

Wie het Ensormenu besteld bij Trattoria Ensorito krijgt naast een heerlijk viergangenmenu ook een uniek bord met daarop een kunstwerk mee naar huis. Mieke Drossaert maakte met ‘Il preferito del pittore’ een parodie op ‘De baden van Oostende’ van James Ensor. De leuke samenwerking zorgt ervoor dat het Ensorjaar ook buiten de musea zichtbaar is in Oostende.

De naam van de bekende Oostendse horecazaak Trattoria Ensorito doet al een band met de Oostendse schilder vermoeden. De zaak kijkt immers uit op het Duinenkerkje dat Ensor meer dan eens verwerkte in zijn schilderijen en waar hij ook zijn laatste rustplaats heeft. “We zitten hier op een bevoorrechte locatie en we wilden iets doen zoals ‘Met kunst aan tafel’. Toen werden ook kunstwerken op borden verwerkt die mensen mee naar huis kregen. We hebben een goede band met Mieke Drossaert die hier ook om de hoek woont en vroegen aan haar om een kunstwerk te maken voor op het bord”, licht Julie Coopman toe.

Voor de Oostendse kunstenares was het een leuke uitdaging. “Ik heb het kunstwerk van Ensor goed bestudeerd en enkele tafereeltjes uit het werk gebruikt. Zo zie je enkele grappige figuren terugkeren. Ik heb er wel enkele verwijzingen naar Ensorito in gestoken. De cabine heeft zo nummer 103, dat is ook het huisnummer van de zaak. Op en in de cabine zijn de uitbaters Julie en Anthony te zien met een bord spaghetti. Ik gebruik rood en blauw, dat zijn mijn kleuren en ook mijn colour full people kregen een plekje in het werk.” Wie goed kijkt kan zelfs Ensor terugvinden en hij kijkt door een verrekijker. “Als je de lijn volgt dan zie je dat hij naar mij kijkt”, lacht Mieke. “Ik heb er een speels bord van gemaakt. De baden van Oostende was ook een grappige en cynische kijk op de badstranden van Oostende. Het werk is zelfs ooit verboden geweest door de obscene taferelen.” Het werk kreeg de naam ‘Il preferito del pittore’ oftewel de voorkeur van de schilder. “Je kan dan nog kiezen of het de voorkeur is van mij als schilder of van Ensor zelf.” Het bord valt nu al in de smaak, want ook Mu.ZEE en het Ensorhuis stellen het ondertussen te koop.

Garnalen

Het porseleinen bord wordt gebakken in Duitsland met het schilderij op en in een mooi afgewerkte doos meegegeven. Het was voor Julie en Anthony bang afwachten wat het bord zelf zou geven. “We zijn heel tevreden met het resultaat. Het is hoge kwaliteit waardoor de kleuren heel mooi uitkomen. Mensen die het menu bestellen zullen ook efféctief één gerecht op het bord geserveerd krijgen. We zullen telkens werken met verse Oostendse garnalen. Het hoofdgerecht zal afhangen van de seizoenen. We bieden het menu immers aan tot het einde van het Ensorjaar.”

Wie van het bijzondere menu wil proeven moet deze op voorhand reserveren bij Ensorito. Het menu kost 95 euro per persoon, bord inbegrepen.

The post Mieke maakt parodie op Baden van Oostende voor Ensorito is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bert en Hanne zijn nieuw Poorterspaar van Sint-Pietersparochie: “In de finale ebde de stress snel weg”

De Kuurnse Sint-Pietersparochie heeft een nieuw poorterspaar. Nadat vrijdagavond de eerste proef werd afgenomen van de negen kandidaten, volgde op zaterdagavond de finale van de verkiezing, afgewisseld met optredens van The New Sint-Pieters Collection. Uiteindelijk werden Bert Deroo (52) en Hanne Simoens (37) in de late uurtjes uitgeroepen tot het nieuwe poorterspaar van het Sint-Pietersfestival.
The post Bert en

Lees meer »

Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag”

De Proeverie, daar worden voortaan de wijnen van het wijndomein Cense de l’Alouette in de Naaikorfstaat in Nieuwkerke geschonken en geproefd. In het najaar opent wijnboer Jan Staelens op zijn domein het belevingsmuseum Mine E Win.
The post Wijndomein Cense de l’Alouette in Nieuwkerke opent de Proeverie: “Voorlopig enkel op zondagvoormiddag” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Primus Top Of Darts brengt zes topdarters samen in een spannend toernooi in Kortrijk Xpo

Op donderdag 7 november verzamelen enkele van de grootste namen uit de dartswereld zich in Hal 5 van Kortrijk Xpo. “We strikten Nathan Aspinall, Jonny Clayton, Joe Cullen, Raymond Van Barneveld, Andy Baetens en Fallon Sherrock. De ticketverkoop is al gestart. Snel zijn is de boodschap, want dit dartsevent is uniek in West-Vlaanderen”, zegt medeorganisator Edouard Deprez (35).
The

Lees meer »

Tentoonstelling Westfront Nieuwpoort vernieuwd: “Klemtoon op persoonlijke verhalen”

In Nieuwpoort is de tentoonstelling in het Westfront-museum vernieuwd, dat onder het Koning Albert I-monument ligt. Die tentoonstelling vertelt het verhaal van Nieuwpoort tijdens de Eerste Wereldoorlog, toen de polders onder water gezet werden om het Duitse leger te stoppen. In de nieuwe tentoonstelling ligt er meer nadruk op persoonlijke verhalen tijdens de oorlog, en er is een audiogids die

Lees meer »

Exitpoll voorspelt politieke aardverschuiving in Verenigd Koninkrijk: Labour haalt monsterscore, Tories lijden zware nederlaag

Volgens de exitpolls wint de Britse oppositiepartij Labour de Britse parlementsverkiezingen met overwicht. De partij van Keir Starmer zou maar liefst 410 van de 650 zetels in het parlement kunnen claimen. De Tories van premier Rishi Sunak volgen op ruime afstand en zakken weg tot 131 zitjes. De Liberal Democrats gaan van 11 naar 61 zetels. Reform UK, de nieuwe

Lees meer »

Kijkers denken het mysterie van de seizoensfinale van ‘Thuis’ nu al te hebben ontrafeld: “De makers gaven een duidelijke hint”

Het is nog wachten tot de start van het nieuwe seizoen van ‘Thuis’ op 2 september om te weten te komen hoe de schietpartij in de seizoensfinale precies in elkaar stak, maar op fansites wordt daar nu al druk over gespeculeerd. Eén schijnbaar onopvallend detail leidde daar tot een hele reeks aan puzzelstukjes, die vlot in elkaar leken te vallen.

Lees meer »

“Saluté!”: Burgemeester drinkt water uit Gardameer na ernstige uitbraak van norovirus

De Italiaanse gemeente Torri del Benaco, aan het Gardameer, werd afgelopen week geteisterd door een opmars van het norovirus. Zeker 1.000 inwoners en bezoekers raakten besmet en meer dan 300 mensen werden opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de Italiaanse autoriteiten is de uitbraak op de populaire vakantiebestemming intussen wel voorbij. Burgemeester Paolo Formaggioni uit het naburige dorp Brenzone besloot dat

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

Bij een aanval voor de Israëlische ambassade in de Servische hoofdstad Belgrado is zaterdag een politieagent gewond geraakt en de aanvaller doodgeschoten. Volgens de minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? viel een aanvaller een beveiligingsagent bij de ambassade aan met een kruisboog. De agent raakte daarbij gewond. Andere agenten openden daarop het vuur op de aanvaller, die het niet overleefde.

Lees meer »

Meer dan 200 kandidaten trekken zich terug na Franse verkiezingen om absolute meerderheid radicaal-rechts te verhinderen

Ruim 200 kandidaten bij de Franse parlementsverkiezingen trekken zich terug. Het gaat vooral om politici van het linkse blok Front Populaire en het Ensemble van president Macron. Ze hopen zo het radicaal-rechtse Rassemblement Nationale van Marine Le Pen en Jordan Bardella te blokkeren. Daarmee moet het grote schrikbeeld voorkomen worden: een absolute meerderheid voor radicaal-rechts in het parlement en een

Lees meer »

‘Zachtaardige’ Biden laat achter de schermen ander gelaat zien: “Medewerkers zijn doodsbang voor zijn woede-uitbarstingen”

Tijdens zijn televisiedebat tegen Donald Trump gaf de 81-jarige Joe Biden een bijzonder frêle indruk. Maar achter gesloten deuren laat de Amerikaanse president naar verluidt een heel ander gelaat zien dat in niets lijkt op de zachtaardige, timide man die op het podium verscheen. Biden zou woede-uitbarstingen hebben, waardoor medewerkers doodsbang voor hem zijn, zo onthulde een hooggeplaatste functionaris aan

Lees meer »

Bijna helft winkeliers wil solden verplaatsen naar augustus: “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”

Uit een bevraging van 463 handelaren door het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen (NSZ) blijkt dat 42 procent van hen de start van de solden wil verplaatsen naar 1 augustus. “Zeker met zo’n nat voorjaar komen kortingen in juli gewoon te vroeg”, klinkt het. Het NSZ wil de timing van de koopjesperiode binnenkort bespreken met de bevoegde minister.

Lees meer »

Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op 500 deelnemers”

Corona, eendenkroos en vorig jaar blauwalg zorgden ervoor dat Damme-Brugge sedert 2019 niet kon plaatsvinden. Voor dit jaar koos de Brugse Zwemkring (BZK) voor een datum eerder op het seizoen. Zondag 30 juni is het zover met als nieuwigheid de zwemwedstrijd over een afstand van één kilometer.
The post Zwemwedstrijd Damme-Brugge is na vier jaar terug: “We hopen op

Lees meer »