“In 2024 willen we bevestigen”: Brugse Zwemkring heeft succesvol jaar achter de rug

De Koninklijke Brugse Zwemkring (BZK) heeft met de competitiezwemmers een geslaagd jaar achter de rug. Hoofdtrainer Stefaan Maene is fier op zijn groep, en op de jongeren die klaar staan om binnenkort dat stapje hoger te zetten. “Een goede instroom is nodig als er straks gasten door bijvoorbeeld studies afhaken”, weet Maene.

Stefaan Maene, voorrmalig olympisch zwemmer, nam in maart 2022 met zijn ervaring het hoofdtrainerschap bij BZK over van Stefaan Obreno. “We gaan in stijgende lijn”, vindt hij. “Op elk kampioenschap stonden we er, zowel individueel als in team in de aflossing met een mooie progressie bij de zwemmers en vele persoonlijke records. Dit geeft veel voldoening om deze positieve lijn door te trekken.”

Vooral binnen de kleinere groep jeugd staan er te popelen om straks tussen ‘de groten’ te staan. “Jeugdtrainers Tibo Bisschop, Arthur Obreno en Viktor Ardenoy leveren schitterend werk. Technisch zijn ze goed met de jongeren bezig, net als Sofie Tack en haar assistenten binnen de jeugdacademie.”

“Op elk kampioenschap stonden we er, zowel individueel als in team in de aflossing”

In 2022 was BZK in de aflossing goed voor een dubbele nationale titel. De voorbije zomer werd de titel op de 4×100 meter vrije slag in groot bad niet gehomologeerd na een menselijke fout in de oproepkamer. Hierdoor werd de startvolgorde niet gerespecteerd en verloren de Brugse zwemmers in extremis het goud.

“Dit gaf ons na de ontlading van de winst toch wel een zeer wrang gevoel. Op de 4×100 wisselslag de dag erna was er wel nog brons, maar het verliezen van die eerdere kampioenstitel zat nog in ons hoofd.”

De ontgoocheling was zo groot dat BZK zelfs de aflossing op het BK klein bad van vorige maand in Gent links wilde laten liggen. “Jasper Aerents kwam terug in ons midden en de 4×50 meter vrije slag hebben we dan met Stephan Vanderschrick, Killian Van Vansieleghem en Milan Weyts grandioos en met een straatlengte voorsprong gewonnen. Het was overigens de eerste keer dat BZK in die discipline de landstitel kon behalen. Killian maakte een jaar geleden de overstap naar de Brugse Zwemkring en zette knappe resultaten neer. In de sprintnummers zwom hij tijden die naar de toekomst toe veelbelovend zijn.”

Goed contact

Maene is zowel in het zwembad als erbuiten een goede coach die ook de sociale media onder de knie kreeg. “Dat hele pakket en een goed contact met de zwemmer is zeer belangrijk”, vindt hij. “Ik wil hen laten inzien dat ze binnen een regelmaat voldoende energie in hun trainingen moeten steken. Dus niet enkel ’s avonds op training aanwezig zijn, maar tevens tijdens de ochtendsessies. Ook al zijn er zwemmers met toch wel serieuze studies. In die zin is een goede verstandhouding nodig. Ik maak de programma’s en stuur bij waar nodig. Maar het zijn tenslotte de zwemmers die het moeten doen.”

De doelstelling voor 2024 is bij de BZK in de eerste plaats bevestigen. Al is het vervolg van het huidige zwemseizoen niet simpel. “Voor de jeugd mag het geen probleem zijn. Er is al een BK in januari, gevolgd door één in de zomer. Zij moeten minder rekening houden met studeren. De oudere leeftijden doen veelal universitaire studies, stages voor school en kunnen minder trainen. Omdat het een olympisch jaar is, zijn diverse belangrijke meetings verschoven die voor de ouderen niet zo goed gepland zijn. In de eerste plaats dienen zij dan hun tijden te evenaren en als het kan serieus te verbeteren.”

Brigitte Becue

Ondertussen heeft Brigitte Becue als een leeftijdsgenoot van Maene de sportieve touwtjes bij de Vlaamse Zwemfederatie in handen. “Een grote uitdaging”, vindt de hoofdcoach van BZK. “Zeker voor iemand met naam en faam in de internationale zwemwereld. Ze moest in de eerste plaats het puin ruimen van haar voorganger. Velen zaten er door, ook mentaal. Als elitecoach ligt er voor haar veel werk op de plank, waarbij ze de jeugd niet uit het oog wil verliezen. 2024 is een olympisch jaar. Ik hoop dat ze voldoende tijd en de middelen krijgt en straks niet met de vinger wordt gewezen als het niet lukt.” (ACR)

The post “In 2024 willen we bevestigen”: Brugse Zwemkring heeft succesvol jaar achter de rug is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

‘Gijzelaar’ opgepakt omdat hij eigen ontvoering in scène zou hebben gezet: hij gaf de daders eerst nog rondleiding in zijn huis

Het lijkt wel het scenario van een hollywoodfilm. Een man is opgepakt omdat hij zijn eigen ontvoering in scène zou hebben gezet. Drie gemaskerde mannen vallen op 4 juni het huis binnen van Hassan K. (49) en zijn gezin in Ternat. De overvallers nemen zijn partner Anna N. (49), die werkt als bevoorrader van geldautomaten, mee en dwingen haar een

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels

In Écaussinnes in Henegouwen had onlangs het BK badminton voor senioren plaats. De uitgeweken Brugse Sabine Devooght behaalde in de categorie +M35 dubbel succes en is daarmee eind augustus zeker van deelname aan het Europees kampioenschap.
The post Sabine Devooght wint twee Belgische badmintontitels appeared first on KW.be.

Lees meer »

Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel

Een adjunct-directeur van de Brugse gevangenis is door de politie opgepakt en ondervraagd in het kader van een dossier van drugssmokkel. Hij moest de nacht in de cel doorbrengen. Dinsdag beslist de Brugse onderzoeksrechter over zijn verdere aanhouding.
The post Adjunct-directeur van de Brugse gevangenis opgepakt wegens mogelijke drugssmokkel appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Tsjadische strijdkrachten doden 70 jihadisten rond Tsjaadmeer

Bij een militair offensief rond het Tsjaadmeer, dat grenst aan Nigeria, Kameroen en Tsjaad, zijn 70 jihadisten omgebracht. Dat heeft de Multinational Joint Task Force (MJTF), die bestaat uit troepen uit Benin, Kameroen, Nigeria, Niger en Tsjaad, aangekondigd. Het Tsjadische leger voerde ook lucht-, zee- en grondaanvallen uit op het gebied.

Lees meer »

Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen

Het bekende hotel La Réserve in Knokke, eigendom van Marc Coucke en Bart Versluys, krijgt een jaar na de opening een ‘vijf sterren superior’-erkenning van Toerisme Vlaanderen. Het is meteen het eerste hotel aan de Belgische kust met deze erkenning.
The post Primeur voor onze kust: hotel La Réserve in Knokke krijgt vijf sterren superior van Toerisme Vlaanderen appeared

Lees meer »

Vlaamse Roel (40) en zijn gezin zetten zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. Zij barricaderen zich momenteel in hun hotelkamer.

Lees meer »

Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde: “De tuin doet me denken aan de tuinen uit mijn jeugd”

Op de Baliebrugge, nabij de grens met Torhout, hebben Liesbeth Hanssens (48) en Wim Kerkhove (46) samen met hun dochters Justine (21), Ite (18) en Anouk (15) de tuin vooraan hun boerderij heraangelegd. Ze hebben er een groot assortiment bloemen aangeplant. Dat willen ze nu met iedereen delen in hun pluktuin.
The post Bloemen plukken bij Farmflorette in Ruddervoorde:

Lees meer »

Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen

Op 29 juni 1974 stapten Wilfried Demon en Marleen Desmidt in het huwelijksbootje. Het koppel vierde zijn gouden jubileum bij hen thuis in de Dahliadreef in Westkapelle. Schepen Bert De Brabandere bracht namens het gemeentebestuur en het koninklijk paleis de felicitaties over.
The post Fanfare bracht gouden koppel Wilfried en Marleen samen appeared first on KW.be.

Lees meer »