“Ik stond stokstijf achter de kassa”: Tessa (35) slachtoffer van mislukte gewapende overval bij fruitwinkel in Houthulst

In fruitwinkel Groenten en Fruit Martine in Merkem bij Houthulst vond vrijdagochtend een poging tot gewapende overval plaats. Medezaakvoerster Tessa Vandewalle (35) stond aan de kassa toen een gemaskerde man plots een pistool op haar richtte. “Ik stond stokstijf achter de kassa, ik was precies bevroren”, blikt ze terug.

Tessa Vandewalle (35) werkt al zo’n tien jaar bij Groenten en Fruit Martine in Merkem. Ze is medezaakvoerster van de fruitwinkel van haar schoonmoeder Martine Kesteloot (60), die de winkel aan de Iepersteenweg heeft opgericht. Daarnaast is Tessa schepen van onder andere Ruimtelijke Ordening en Landbouw in Houthulst.

20 seconden

De feiten vonden vrijdagochtend plaats. “Het was rond 7 uur toen er een kerel binnenkwam in onze winkel”, blikt Tessa terug. “Hij had zwarte kledij aan, droeg een witte bivakmuts en een zonnebril. Voor ik het goed en wel besefte, richtte de man een klein pistool op mij toen ik achter de kassa stond. Hij vroeg niets, maar we hoorden hem mompelen. Ik stond stokstijf aan de kassa, ik was precies bevroren en hij vroeg ook niets. Het was zeer raar wat zich daar in een aantal seconden afspeelde.”

Elke ochtend zetten Tessa, Martine en de medewerkers alle fruit en groenten uit de frigo. “Daardoor waren we in de ochtend met drie in de winkel. Een van onze medewerkers dacht dat het iemand was voor de grap en lachte ermee. Hij lachte heel luid, waarop de dader precies schrok en vervolgens naar buiten liep. Waarschijnlijk omdat hij de reactie niet had verwacht of hij het niet zag aankomen. Pas twee seconden nadat hij buiten was, beseften we: ‘Wat was dat hier?’. De mislukte overval was in nog geen 20 seconden tijd voorbij.”

Achtervolging

Tessa verwittigde meteen de politie en belde naar haar man, die achteraan in de hangar aan het werken was. “Mijn man heeft de camionette genomen en de dader achtervolgd. Terwijl hij dat deed, stond hij in contact met de politie. De dader vluchtte met zijn fiets richting Woumen. Op een bepaald moment reed de dader een lange oprit in naar een woning. Dan heeft mijn man de achtervolging stopgezet. Hij kon moeilijk zomaar iemands zijn oprit inrijden, met de gedachte dat de dader een pistool bij zich had. Tegen dan kwam ook de politie toe, maar ze konden de man niet meer aantreffen.”

Ze schat dat de overvaller ongeveer 30 jaar was. “Het eerste wat mij opviel, was dat er aan de hielen van zijn witte basketschoenen grijze ducttape zat. Dat vond ik zeer raar. De politie zegt dat overvallers dat meestal doen om plastieken zakken rond hun schoenen vast te maken tegen de voetafdrukken, maar bij hem zaten er geen zakken rond.”

Onderzoek loopt

De mislukte overval weerhoudt Tessa niet om opnieuw in de winkel te staan. “Ik ben niet snel bang, maar je denkt er natuurlijk wel aan terug. Je begint je ook van alles af te vragen. Wat als onze medewerker niet was begonnen met lachen? En zeker als ik achter de kassa sta, kijk ik nu ook wel altijd wie er binnenkomt. Het zijn momenteel drukke dagen en dat is misschien maar best ook, om zo wat afleiding te hebben.”

Alles werd gefilmd met de bewakingscamera’s in de winkel. Het onderzoek van de politie loopt verder. (DM)

The post “Ik stond stokstijf achter de kassa”: Tessa (35) slachtoffer van mislukte gewapende overval bij fruitwinkel in Houthulst is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Biden lijkt jongste maanden “vaker, duidelijker en zorgwekkender” mist in te gaan volgens mensen die tijd met hem doorbrachten

De Amerikaanse president Joe Biden (81) is niet meer de man die hij was toen hij 3,5 jaar geleden aan zijn ambtstermijn begon. Dat blijkt uit een hele reeks gesprekken die de Amerikaanse krant ‘The New York Times’ had met mensen die de jongste maanden tijd met hem doorbrachten weg van het oog van de camera’s. Volgens hen lijkt de

Lees meer »

Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt personen met dementie en hun mantelzorgers

Dinsdag 2 juli werd in Kortrijk het ‘Welzijns- en Zorgpad Dementie: Samen op Weg’ gelanceerd, bedoeld om personen met dementie te ondersteunen bij het navigeren door het complexe zorg- en welzijnslandschap. Niet alleen personen met dementie, maar ook hun mantelzorgers kunnen gebruik maken van het nieuwe welzijns- en zorgpad.
The post Nieuw welzijns- en zorgpad ‘Samen op Weg’ ondersteunt

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

KIJK. Belgische toeristen getuigen over bosbranden in Turkije: “Hier was paniek, de assen vielen op ons”

Door de bosbranden die delen van Turkije teisteren, zijn verschillende Belgische toeristen gisterenavond uit hun hotel geëvacueerd. Dat lieten enkele Belgen aan onze redactie weten via ‘4040′. In het getroffen gebied zitten volgens Buitenlandse Zaken 150 landgenoten. Voorlopig verandert het reisadvies voor Turkije niet. “Vanmorgen is gebleken dat het vuur tot tegen de straat is gekomen, een kleine 150 meter

Lees meer »

Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd

In 2022 werden op het domein Tempelhof nieuwe jeugdlokalen geopend. Ondertussen werd ook de volledige omgeving vernieuwd. “Het domein kreeg een nieuwe toegang, fietsenstalling, overdekte ruimte en een open grasveld voor de vier jeugdbewegingen die er gevestigd zijn”, zegt schepen van Openbaar Domein Mercedes Van Volcem.
The post Omgeving jeugdlokalen op domein Tempelhof op Sint-Pieters (Brugge) is heraangelegd appeared

Lees meer »

De toekomst van Bpost

19:17 Bpost en zijn hoofdaandeelhouder, de overheid, kunnen fundamentele vragen over welke toekomst er nog is voor het bedrijf niet meer uit de weg gaan.

Lees meer »

Meer Fransen trekken naar de stembus: opkomst fors hoger dan normaal

De opkomst voor de eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk lag zondagmiddag rond 25,9 procent. Dat is een pak hoger dan de 18,4 procent op hetzelfde tijdstip in 2022, volgens het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken. In 1997, toen de laatste vervroegde parlementsverkiezingen werden gehouden, lag de participatie op 22,74 procent op het middaguur.

Lees meer »

Hélène d’Udekem d’Acoz maakt opvallende carrièreswitch: “Ik zou nooit kunnen doen wat m’n zus Mathilde doet”

Hélène d’Udekem d’Acoz (44), zus van koningin Mathilde, heeft een opvallende carrièrewissel gemaakt. De gewezen advocate debuteert als actrice. Het eerste toneelstuk waarin ze de hoofdrol speelt, gaat vanavond in première op het hoog aangeschreven festival van Avignon in Frankrijk. Een opvallende zet voor de gravin, die naar eigen zeggen aan een bijna verlammende verlegenheid lijdt.

Lees meer »