“Ik behoor tot de Belgischetop in mijn leeftijdscategorie”: Didier Braet maakt kans om Sportman van het Jaar te worden in Zedelgem

Didier Braet liep een fantastisch jaar bijeen. De Loppemnaar reeg de overwinningen en prestaties aan elkaar en werd ondertussen ook genomineerd om Sportman van het Jaar te worden in de gemeente Zedelgem. “Ik heb mijn persoonlijk record verbroken in Benidorm.”

Didier Braet (52) uit het Hof van Steelant liep in 2022 heel wat mooie plaatsen. “Een scherp jaar, maar 2023 was nóg beter”, begint Didier die in 2021 zijn laatste marathon liep in Ibiza. Toen heeft hij beslist om over te schakelen naar halve marathons. “Om de eenvoudige reden dat ik zoveel mogelijk blessurevrij wil blijven. Ik ben niet meer van de jongste.”

Het seizoen van Didier begon dit jaar op 7 juni met de Kasteelloop in Loppem. “Vroeger kon niet, want ik moest enkele maanden revalideren na een aanslepende blessure. Op die eerste wedstrijd eindigde ik vierde. Anderhalve week later kwam de grote test voor mijn conditie en liep ik een halve marathon in Torhout. Ik eindigde op 1 uur 18 minuten en 48 seconden en behaalde zo een tweede plaats in mijn leeftijdscategorie. Van de 987 deelnemers, strandde ik op een mooie 33ste plaats. In Moerbrugge en Wingene eindigde ik respectievelijk als zesde en achtste én als eerste in mijn leeftijdscategorie. Op het BK in Lokeren liep ik de 10 km en eindigde ik op een vijfde plaats in mijn leeftijdscategorie. Dat gaf me het vertrouwen dat mijn conditie in stijgende lijn zat. Dat klopte ook, want op de 10 Miles in Gent eindigde ik als zestiende op 2.695 deelnemers en opnieuw een eerste plaats in mijn leeftijdscategorie.”

“Om blessures te voorkomen, ben ik overgeschakeld naar halve marathons”

Wat toen volgde, was een grote uitdaging voor de loper uit Loppem die werkt in de hoteldiensten van het AZ Sint-Lucas in Brugge. “Op vijf weken tijd heb ik in achtereenvolgens Thessaloniki, Alicante en Benidorm drie halve marathons gelopen. Ik strandde op plaats 20, 13 en 17 en was telkens eerste in mijn leeftijdscategorie. Ik heb ook mijn beste tijd ooit neergezet in Benidorm: 1 uur 16 minuten en 20 seconden. En dat waren geen wedstrijden onder de kerktoren hé! Als 52-jarige ben ik daar best trots op. Met deze tijd zou ik de beste geweest zijn op de halve marathon van Brugge, Gent, Brussel en Antwerpen. Ik behoor met andere woorden tot de Belgische top in mijn leeftijdscategorie.”

Zijn geheim?

Wat zijn gouden formule is om zulke prestaties neer te zetten? “Het is een passie natuurlijk. Maar discipline, volume en snelheidstrainingen zijn de de fundamenten om resultaten te behalen.” Ook de sportdienst van de gemeente Zedelgem merkte Didier’s opmerkelijke resultaten op. Hij werd opnieuw geselecteerd om Sportman van het Jaar te worden. “Een mooie eer. Ik hoop dat ik mag winnen”, vervolgt Didier.

Hij vindt het wel spijtig dat zijn sport weinig in de kijker staat. “Vorig jaar bijvoorbeeld won ik de eerste halve marathon in Knokke, maar daar werd in geen enkele krant iets van vermeld. Zelfs geen lijntje. Ik vind dat spijtig, want over voetbal en wielrennen schrijft men hele pagina’s vol. Een beetje aandacht voor onze mooie sport, zou toch mogen”, aldus Didier die zich ondertussen alweer helemaal aan het voorbereiden is om er in 2024 opnieuw een stevige lap op te geven.

The post “Ik behoor tot de Belgischetop in mijn leeftijdscategorie”: Didier Braet maakt kans om Sportman van het Jaar te worden in Zedelgem is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend euro aan renovatiemateriaal!”

Fantastisch nieuws uit vrije basisschool De Verrekijker in de Hoogstraat. De school heeft de wedstrijd Klushelden van Brico gewonnen, mag voor 10.000 euro aan werkmateriaal gaan kopen, en kan zo een verouderd paviljoen op de speelplaats renoveren. “Dit is een enorme meevaller”, zegt directeur Lynn Stekelorum.
The post Basisschool De Verrekijker in Alveringem wint ‘Klushelden van Brico’: “Hoera, tienduizend

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »

“Het is nog niet te laat”: dit is het stappenplan van de Democraten als ze Joe Biden toch nog opzij willen schuiven

Het aarzelende optreden van de Amerikaanse president Joe Biden in het debat met zijn Republikeinse rivaal Donald Trump heeft geleid tot een groeiende roep onder Democraten om zijn kandidatuur in te trekken. “Partijen bestaan om te winnen”, zei een ervaren strateeg van de partij tegen The New York Times. “Die man op het podium met Trump kan niet winnen.”

Lees meer »

Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen boven voor mama van Tristan uit Passendale

Een 7-jarige jongen van een school uit Antwerpen is gisteren verdronken in een zwemvijver van recreatiedomein De Mosten in Hoogstraten tijdens een schooluitstap. Het ongeval roept pijnlijke herinneringen op aan Tristan Siegmund uit Passendale die begin juli 2017 verdronk in een recreatievijver in het Nederlandse Chaam.
The post Verdrinking van jongen (7) uit Antwerpen tijdens schoolreis brengt pijnlijke herinneringen

Lees meer »

Kijk nu LIVE naar de oefenmatch Knokke-Club Brugge, exclusief op HLN!

Goed nieuws voor de voetbalfans. Bij HLN kan u de komende weken als abonnee exclusief alle voorbereidingswedstrijden van Club Brugge live bekijken. De landskampioen werkt vier oefenmatchen af, waaronder eentje tegen het PSV van ex-speler Noa Lang. Vandaag trappen we af met Knokke-Club Brugge. Die match kan u zo dadelijk hieronder live bekijken.

Lees meer »

Historische orkaan Beryl nadert Caraïben: “nog nooit zo vroeg een zware orkaan van categorie 4″

Meteorologen kijken vol verbazing toe naar wat er zich momenteel afspeelt in de Atlantische Oceaan. De tropische cycloon Beryl is daar in een razendsnel tempo uitgegroeid tot een zware orkaan. Eentje van categorie 4 met windsnelheden tot 210 kilometer per uur. Het is nog maar de tweede tropische cycloon die een naam krijgt dit seizoen en meteen ontwikkelt hij zich

Lees meer »

Na feiten in Oostende: trio riskeert tot zeven jaar cel voor meer dan 60 gauwdiefstallen

Drie Bulgaren – twee mannen en een vrouw – moeten zich voor de Brugse rechtbank verantwoorden voor liefst 62 gauwdiefstallen in Oostende, Brugge, Kortrijk en Leuven. Ze viseerden vooral de inhoud van de handtassen van winkelende dames. De procureur vroeg tot liefst zeven jaar effectieve celstraf. “Dergelijke feiten vormen een ware plaag”.
The post Na feiten in Oostende: trio

Lees meer »

Bouchez: “Volledig legitiem dat De Wever premier zou worden”

Het zou “volledig legitiem” zijn moest N-VA-voorzitter Bart De Wever premier worden. Dat zei MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez voor het gesprek met de vijf partijen bij de Nationale Bank. “Wij hebben geen veto’s tegen bepaalde personen, zeker niet tegen personen van een democratische partij”, zei Bouchez.

Lees meer »

Hoogdagen voor Belgische atletiek en toch rommelt het bij de coaches: “Dat dit op straat ligt, is lachwekkend”

Een recordaantal van 33 individuele atleten en vier aflossingsteams mogen inchecken voor de Spelen van Parijs: het lijkt de Belgische atletiek wel voor de wind te gaan. En toch is niet alles peis en vree. Dat Atletiek Vlaanderen aan het praten zou zijn met een buitenlandse coördinator voor de aflossingsteams zorgt voor onrust bij de estafettetrainers. “Er is geen draagvlak.”

Lees meer »