“Het grootste litteken is het verlies van haar dochter”: mama Farah herstelt van ongeval aan bushokje dat leven van haar dochter kostte

Ruim vier maanden na het ongeval dat het leven aan haar dochter Inès (15) kostte, herstelt Farah Debbar (43) thuis verder van de verwondingen die ze opliep toen ze al wachtend aan een bushokje omver werd gemaaid. “Ik heb letterlijk nog veel pijn, vooral aan mijn rug. Maar dat ik mijn dochter moest afgeven doet uiteraard nog het meeste pijn.”

Maandagmiddag 21 augustus wou Farah Debbar met haar oudste dochter Inès een kijkje gaan nemen naar de nieuwe school van het meisje. Samen met Sadaf Sadat, een jongedame die ze niet kenden, stonden ze te wachten op de bus tot een bestuurder van een bestelwagen van de weg raakte en het bushokje ramde, maar vooral ook de drie personen die er stonden te wachten. “Zelf herinner ik me niets meer. Het enige wat ik nog weet, is dat ik omstreeks 13.30 uur aan mijn dochter vroeg hoe laat het was. Daarna is het één grote leegte”, vertelt Farah.

Inès zal allicht op slag dood geweest zijn, Farah liep zware verwondingen op, en het derde slachtoffer zag alles gebeuren. “Ik heb haar al telefonisch gesproken. Zij dacht dat we allebei dood waren. Ze is ook nog herstellende, vooral psychisch heeft ze het moeilijk”, weet Farah.

“Mijn ex die nooit meer naar zijn dochters had gevraagd, wilde nu het lichaam naar Algerije laten overbrengen”

Het besef dat haar dochter overleden was, kwam pas later. “Die eerste week verkeerde ze in een quasi comateuze toestand”, zegt Hugues Eliat, de man met wie ze dag op dag twee jaar getrouwd was op dag van het ongeval.

Farah en haar twee dochters – jongste dochter Nina werd 12 jaar op de dag dat ze haar zus begroef – kwamen in 2016 naar ons land. Hoewel ze al langere tijd een relatie had met Hugues en ook al twee jaar getrouwd was, waren haar papieren nog altijd niet in orde. “Het is is erg om te zeggen, maar 14 dagen na het ongeval was alles in orde. Er moest blijkbaar eerst iets gebeuren”, zucht ze.

De beste zorg

Inès kreeg een christelijke uitvaartdienst in Oostrozebeke, een dag later ook een islamitische uitvaart. Farah kon geen van beide bijwonen. De familie van de biologische papa eiste het lichaam op en wilde het naar Algerije laten repatriëren. “Gelukkig hebben we dat een halt kunnen toeroepen. Dankzij de burgemeester kon ze hier ook in Wielsbeke, dicht bij ons, begraven worden”, zegt Hugues.

De zus van de biologische papa en een vriendin waren op de begrafenis in de moskee in Desselgem. “Ze bestoken ons nog met berichtjes, maar mijn ex-man heeft nooit meer omgekeken naar zijn dochters. Tot hetgeen nu gebeurd is”, zegt Farah.

Farah verbleef ook drie maanden in het ziekenhuis en onderging tal van operaties. “In AZ Groeninge, waar ze de beste zorg gekregen heeft”, blaast Hugues de loftrompet. “Ze is nu een maand thuis, we hebben hier beneden een tijdelijke kamer ingericht.” Farah heeft nog veel pijn aan de rug. Ze wacht nu nog op een knie-operatie waar ze de gescheurde ligamenten mee hopen te herstellen. Ze kreeg al een prothese in haar dijbeen. Ze had ook heel wat brandwonden. “Dat begreep ik eerst niet, de bestelwagen was niet in brand geschoten. Maar plots begon het me te dagen. De radiator van de bestelwagen was stuk, ze zal allicht de hete stoom over zich heen gekregen hebben.”

Farah toont de blijvende littekens aan haar benen, ook in haar gezicht had ze door het glas tal van verwondingen. “Daar hou ik ook nog wat littekens aan over, maar dat valt al bij al nog mee.”

Maar het grootste litteken is natuurlijk dat ze verder moet zonder haar oudste dochter. “Die pijn is niet te beschrijven”, zegt ze. Hugues: “In heel wat kleine dingen, zoals een knuffelbeer, ziet ze telkens een teken van Inès.”

Op de begrafenis was het ook erg aangrijpend om te zien hoe zus Nina afscheid nam. “Het is voor haar ook hard natuurlijk, maar ze slaat er zich door.”

Mantelzorger

Contact met de aanrijder is er nog niet geweest. “Blijkbaar was de burgemeester er wel over gecontacteerd, maar wij hebben de man nog niet gehoord. De man die in de bestelwagen ervoor reed en alles in zijn achterkijkspiegel heeft gezien, was aanwezig op de begrafenis. Ik heb hem gesproken.”

Hugues heeft zelf een aannemersbedrijf. “Maar ik ben nu eigenlijk meer mantelzorger dan zelfstandige. Ik kan maar halftijds meer werken. Ik moet vaak met Farah naar de revalidatie, ook Nina naar school voeren, want met de bus ligt dat moeilijk. Farah kan al in de wagen stappen, maar langer dan een tweetal uren recht zitten, lukt haar niet.”

Met kerstmis gaat het gezin op bezoek bij Hugues’ zus in Waterloo. “Ook zij heeft een zoon verloren”, zegt hij, terwijl de pluspapa ons meetroont naar de keuken waar uitgeprint en ingekaderd een tekstberichtje hangt. Daarin vertelt ze dat Hugues altijd haar papa zal zijn. “En dat zal ook zo blijven, ook voor Nina.”

944_P102 KWP 07-12-2023 944 1

The post “Het grootste litteken is het verlies van haar dochter”: mama Farah herstelt van ongeval aan bushokje dat leven van haar dochter kostte is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’

Het lokaal bestuur De Panne gaat samen met het woonzorgcentrum Sint-Bernardus, het Expertisecentrum Dementie en de Alzheimer Liga in zee om met het nieuwe project ‘Dementievriendelijk De Panne’ inwoners met dementie te ondersteunen.
The post De Panne zet samen met enkele partners de schouder onder nieuw project ‘Dementievriendelijk De Panne’ appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hooggerechtshof VS geeft Trump deels gelijk: president gedeeltelijk immuun tegen vervolging Capitoolrellen. Trump: “Grote overwinning voor grondwet en democratie”

Het Amerikaanse Hooggerechtshof in Washington DC heeft met 6 tegen 3 geoordeeld dat Donald Trump deels presidentiële immuniteit genoot tijdens de bestorming van het Capitool in 2021. Een vonnis over Trumps vermeende beïnvloeding van de verkiezingen in 2020 vóórdat de Amerikanen in november naar de stembus gaan, lijkt daardoor steeds minder waarschijnlijk.

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele

De tractor rijdt op de landingsbaan van het vliegveld van Moorsele. Die moet, door de vele regen, bijgewerkt worden om klaar te zijn voor de zevende Fly-In. Op zaterdag 6 en zondag 7 juli staan er immers vijftien vliegdemonstraties gepland. Luc Audoore kijkt er alvast naar uit.
The post Fly-In en spectaculaire demo’s op vliegveld Moorsele appeared first on

Lees meer »

Post Title

Nog tot en met zondag 1 september kan je in vakantiehuis d’Heksescheure in de Oude Kortrijkstraat 50 in Beselare terecht in een zomerbar. “We hebben zonnige plaatsjes in onze ruime tuin, maar je kunt er ook genieten van de natuurlijke schaduw onder de knotwilgen”, vertelt eigenaar Steve Melsens.
The post appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Woedende DJ Hardwell beëindigt abrupt zijn optreden op Saga Festival: “Zo kan ik niet optreden”

De Nederlandse Robbert van de Corput (36), beter bekend als DJ Hardwell, heeft zijn optreden op het Saga Festival in Boekarest op vrijdagavond vroegtijdig beëindigd. Tijdens zijn set uitte hij zijn frustratie over het festival, omdat hij naar eigen zeggen niet betaald werd. Daarnaast klaagde hij ook over de gebrekkige kwaliteit van de apparatuur. “Zo kan ik niet optreden.”

Lees meer »