19 kerstkindjes geboren in de West-Vlaamse ziekenhuizen

Op 25 december zagen maar liefst 19 baby’s het levenslicht in onze West-Vlaamse ziekenhuizen. In het AZ Damiaan in Oostende en het Jan Ypermanziekenhuis in Ieper bleef het erg rustig en werden er geen kerstkindjes geboren.

Regio Brugge

In Brugge kwamen er op 25 december maar liefst 5 kerstkindjes ter wereld, eentje in het AZ Sint-Lucas in Brugge en vier andere in het AZ Sint-Jan in Brugge. Mathys Lefebvre was de eerste onder hen. Het zoontje van Trân Bich Thiên en Matthieu Lefebvre kwam om 14.12 uur ietwat te vroeg op de wereld en weegt 1,420 kilogram. Omdat Mathys te vroeg geboren is, zal hij nog even op de dienst Neonatologie verblijven.

Ook Angèle Van Damme kwam iets vroeger ter wereld dan uitgerekend was. Om 18.13 uur, twee weken vroeger dan voorzien was ze daar met haar 2,630 kilogram. Angèle is het derde kindje in het gezin van mama Stéphanie Coudenys en papa Hart Van Damme.

Juliette Rossel zag het levenslicht om 17.01 uur. Juliette is met haar 3,170 kilogram het tweede kindje van Joke Verhaeghe en Matthias Rossel. Grote zus Marilou Louise krijgt zo een mooi kerstcadeautje. De kleine Sheikh Ibrahim Yawa, het tweede zoontje van mama Fulera Gariba en papa Misbahou Yawa kwam dan weer een weekje later op de wereldbol. Hij wachtte tot 23.11 uur op kerstdag.

De mama’s Anne Vandenberghe en Rebekka Blomme met hun kerstekindje Cis. © Johan Sabbe

Ook op de campus in Torhout van AZ Delta werd er een kerstkindje geboren, de kleine Cis. Cis is het zoontje van de twee trotse mama’s Anne Vandenberghe en Rebekka Blomme uit Beerst. “Hij is twee weken te vroeg geboren, dus we hadden dit niet verwacht. Maar we zijn blij dat hij helemaal gezond is”, klinkt het bij de ouders.

Midden-West-Vlaanderen

Op de hoofdcampus in Rumbeke van het AZ Delta zagen twee kerstkindjes het levenslicht. In het Sint-Andries ziekenhuis in Tielt en in de Sint-Jozefskliniek in Izegem bleef het telkens slechts beperkt tot een.

Cilou werd op kerstdag geboren, iets na de middag. © SV

Cilou De Cloet werd ook al tweetal weken te vroeg geboren. “We waren met kerstavond op bezoek bij familie toen het water brak. Het eten zat net in de oven, maar we hebben er niet meer van kunnen proeven”, vertelt mama Shana Van Damme (26) . “We zijn dan rechtstreeks naar het ziekenhuis gereden. Onze valies zat al klaar in de koffer, alsof we iets voelden aankomen”, vult papa Günnar De Cloet (28) aan.

© FM

Damian Degrijze, het zoontje van Grace Agyekum (37) en Michael Degrijse” (28) uit Ingelmunster kwam ook al enkele weken te vroeg op de wereld. Kort na middernacht beviel Grace van haar zoontje in Izegem. “Het is allemaal heel vlug gegaan: om 23 uur arriveerden we in het ziekenhuis en om zes minuten na middernacht was hij daar.”

Zuid-West-Vlaanderen

In het zuiden van de provincie zagen er maar liefst 9 kindjes het levenslicht op de 25ste december. In het Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Ziekenhuis Waregem kwamen er twee kerstkindjes op de wereld. In het AZ Groeninge in Kortrijk waren dit er zes: “Voor een gewoone doordeweekse dag is dat op zich niet veel, maar het is wel meer dan andere jaren op kerstdag”, klonk het bij de materniteit.

Op de campus in Menen van AZ Delta werd er slechts een kerstkindje geboren rond 19.30 uur ‘s avonds. Maar de avond er voor zagen drie bijna-kerstkindjes het levenslicht.

Op kerstavond werd Caleb geboren in AZ Zeno Knokke-Heist. © GF

Rustige kerstdag

Aan de kust bleef het rustig. In het AZ Damiaan in Oostende en AZ Zeno in Knokke-Heist werden er dit jaar geen kerstkindjes geboren. Caleb, het zoontje van Semida en Ruben zag er wel het levenslicht op 24 december om 23.06 uur. Iets te vroeg voor een écht kerstkindje.

Jolien en Pieterjan, samen met hun zoontje Jean. © CMW

Dat geldt ook voor Jean, het zoontje van Pieterjan Vinckier (38) en Jolien Carton (32) uit Roeselare. Hij zag het levenslicht op kerstavond, net zoals nog twee andere baby’s eerder die dag. “Toen zaterdag echter mijn water brak, wisten we hoe laat het was. Ik had de bevalling nog graag nog wat uitgesteld tot kerstdag, maar Jean wou niet meer wachten. Eigenlijk hadden we wel al een beetje een voorgevoel, want we hebben kerstavond een dag vroeger gevierd.” Op kerstdag bleef het in het Jan Ypermanziekenhuis verder ook kalm.

The post 19 kerstkindjes geboren in de West-Vlaamse ziekenhuizen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Geen genade voor hoogbejaarde drugsdealer: ‘Bertje de cannabisboer’ (81) krijgt twee jaar effectieve celstraf

Terwijl veel van zijn leeftijdsgenoten hun dagen in een rustoord slijten, zoekt Albert M. liever de spanning op. Liefst 36 jaar na zijn eerste veroordeling en op een zucht van zijn 82ste verjaardag kreeg de Nederlander, in het drugsmilieu bekend als ‘Bertje de cannabisboer’, opnieuw twee jaar effectieve celstraf. “Hij trekt totaal geen lessen uit zijn eerdere veroordelingen.”

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Radicaal-rechts is zoals verwacht de winnaar van de Franse parlementsverkiezingen

Het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van Marine Le Pen en Jordan Bardella is met 34 procent de winnaar van de parlementsverkiezingen in Frankrijk. Dat blijkt uit een betrouwbare schatting van France Télévisions, gebaseerd op gedeeltelijke uitslagen. De opkomst lag opvallend hoog: zo’n twee derde van de kiesgerechtigden heeft zijn stem uitgebracht. Of het RN erin slaagt zijn hoge score om

Lees meer »

GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar

Na 28 schooljaren nam Katrien Piessens afscheid van de school op de Kruipuit. Zij heeft nog zoveel plannen voor de toekomst dat ze, nu ze met pensioen is, geen tijd zal hebben om zich te vervelen.
The post GO De Kruipuit wuifde Katrien Piessens uit na 28 jaar appeared first on KW.be.

Lees meer »

Sprookjesmusical Sneeuwwitje betovert publiek tijdens première in Plopsaland De Panne

Zondag werd het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne omgetoverd tot een magisch sprookjesbos voor de langverwachte première van de sprookjesmusical Sneeuwwitje. De zaal was gevuld met een enthousiast publiek dat genoot van deze nieuwe betoverende klassieker. Sneeuwwitje is gedurende heel de zomer exclusief te zien in het Studio 100 Theater in Plopsaland De Panne.
The post Sprookjesmusical

Lees meer »

Orbán ontmoet president Poetin in Moskou voor omstreden gesprek over oorlog in Oekraïne: “Vrede komt er niet zomaar, je moet ervoor werken” 

De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft in Moskou met de Russische president Vladimir Poetin over de oorlog in Oekraïne gesproken. Orbán heeft het over een "vredesmissie", maar het bezoek stuit op heel wat kritiek bij Europese leiders. Zij benadrukken dat de Hongaarse premier niet kan spreken in naam van de Europese Unie, zelfs niet nu Hongarije voorzitter is van de

Lees meer »

Waarom de Britten zo boos zijn dat ze morgen voor politieke aardverschuiving zorgen: “Ze trekken hier hun eigen tanden met nijptang omdat er geen geld is”

14 jaar conservatief beleid heeft de Britten arm, ziek en boos gemaakt. En daarom gaan ze straks massaal stemmen voor oppositiepartij Labour. Volgens de laatste peilingen staat het Verenigd Koninkrijk een heuse politieke aardverschuiving te wachten. “De Britten willen verandering”, zegt correspondente Lia van Bekhoven. Maar zal die er ook komen? En is er een kans dat de Brexit wordt

Lees meer »