Mark Broucke stopt na 40 jaar als voorzitter van Davidsfonds Gits: “Cultuur maakt een mens rijker”

Mark Broucke (75) geeft na 40 jaar voorzitterschap de fakkel door aan het huidige bestuur van Davidsfonds Gits. De man, afkomstig uit Veurne, zette zich mateloos in om cultuur in Gits te brengen. “Mijn job als leerkracht bij Dominiek Savio bracht me naar Gits. Mijn engagement voor Gits werd groter met de jaren, maar het is nu tijd om de jonge generatie een kans te geven”, zegt Mark.

Mark is sinds 2008 met pensioen als leerkracht secundair onderwijs in Dominiek Savio, maar hij blijft sociaal erg geëngageerd. “Ik mocht met pensioen gaan op 55-jarige leeftijd, maar dat vond ik te vroeg. Daarom heb ik nog vijf jaar langer gewerkt. Ik deed mijn job met hart en ziel omdat het me ook veel voldoening gaf. Ik gaf les in alle onderwijsvormen binnen Dominiek Savio en het was allemaal even boeiend. De kunst bestaat erin om de leerlingen te begrijpen en hen graag te zien. De aanpak speelt een rol en hen animeren op een interessante manier is het belangrijkste bij het les geven”, aldus Mark.

Graag gezien

Vrouwlief Noëlla treedt nog bij dat Mark een graag geziene leerkracht was. “Zelfs nu nog bellen oud-leerlingen hem op om een praatje te maken of om iets te vragen. Toen ik enkele jaren geleden iets later toekwam op een feest van Dominiek Savio, zocht ik Mark bij collega’s, maar ik kon hem niet vinden. Ik trof hem aan rond een groepje jongeren waar Mark ronduit aan het vertellen was. Ik vond het echt mooi om te zien dat ze hem zoveel jaren later nog steeds appreciëren”, vertelt Noëlla.

De basis van Marks sociaal engagement werd al jong gelegd in de KSA en als monitor van verschillende binnen- en buitenlandse kampen. “Zowel mijn vrouw als ik waren van thuis uit al lid van het Davidsfonds en dus ben ik al snel bestuurslid geworden van het Davidsfonds van Gits. Na 40 jaar voorzitterschap werd het tijd om de fakkel door te geven aan de jongere generatie. Wie mij zal opvolgen is een beslissing voor het huidige bestuur. De meeste mensen kunnen het Davidsfonds kennen van de Junior Journalist Wedstrijd in de scholen waarbij jongeren gestimuleerd worden om te schrijven door middel van een schrijfwedstrijd. Maar het Davidsfonds heeft in de loop der jaren veel meer gedaan en georganiseerd, zoals het straattoneel over Clément Carbon met een tentoonstelling en een viertal kunstwerken, die nu in de raadszaal staan. Terwijl we vroeger geen kunstwerken hadden! Ook 900 jaar Gits en de opening van het nieuwe marktplein waren hoogtepunten. Daarnaast nodigden we de afgelopen jaren talloze sprekers uit.”

Vaak op stap

“Zelf gaan mijn vrouw en ik nog altijd op stap want cultuur verrijkt mensen en dat is altijd mijn bedoeling geweest. Het is mooi om cultuur bij de mensen te brengen en omgekeerd”, gaat Mark verder. Niet alleen het Davidsfonds ligt Mark nauw aan het hart, hij was ook actief in de Vlaamse Kultuurvereniging van Gits, en nu in de Heemkring Aubert-Tillo Van Biervliet. “Met de Vlaamse Kultuurvereniging, gestart in 1978, wilden we activiteiten organiseren met het oog op het collectief geheugen van Gits. Daarbij was de opening van de vernieuwde markt van Gits toch wel een hoogtepunt. Ik werd gecontacteerd door Radio 2, want ze waren op zoek naar het mooiste en beste pleintje van West-Vlaanderen. We ontvingen de reporter met de accordeon en zorgden daarbij dus voor een originele ontvangst. We hadden allerlei volk opgetrommeld om de markt te promoten. Met resultaat, we wonnen de wedstrijd. Ook de reuzenstoet van 1991 lokte enorm veel volk naar Gits. Vandaag zijn er nog drie reuzen over in Gits. Met de kunstwandelingen WATUKU, Wandelen Tussen Kunst, wilden we kunst in het straatbeeld brengen, toegankelijk voor iedereen. Er zijn eindeloos veel activiteiten die in de loop der jaren georganiseerd werden. Tot slot hebben we nog de Heemkring Aubert-Tillo Van Biervliet, die gegroeid is uit de Vlaamse Kultuurvereniging. De grootste realisatie is daar dat we konden bekomen zijn archief op een veilige plaats in het gemeentehuis onder te brengen.”

Toekomst

Dat Mark nog uren kan verder vertellen is een understatement. “Ook de laatste jaren zijn we nog actief, denk maar aan het boek 200 jaar klooster en de tentoonstelling op Gits Kermis. In 2027 bestaat het Davidsfonds Gits 100 jaar en dat moet gevierd worden. Tot slot wil ik nog mijn echtgenote Noëlla bedanken voor de zuurstof die ze mij gegeven heeft. Zonder haar kon ik al die engagementen niet opnemen. Ik heb jarenlang plezier gehad in het organiseren van allerlei activiteiten en de passie om mensen te verbinden, maar zonder Noëlla en niet te vergeten de vele vrijwilligers, bestuursleden, sympathisanten en andere geëngageerden, was me dat niet gelukt”, besluit Mark. We wensen hem veel succes in de toekomst. (EVG)

The post Mark Broucke stopt na 40 jaar als voorzitter van Davidsfonds Gits: “Cultuur maakt een mens rijker” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Boete dreigt voor artsen die te veel antibiotica voorschrijven

Alle huisartsen die de afgelopen vijf jaar antibiotica hebben voorgeschreven, kregen deze week een brief van de ziekteverzekering (Riziv) in de brievenbus. Daarin staat hoe vaak ze de medicijnen hebben voorgeschreven, en of ze zich daarmee aan de richtlijnen hebben gehouden, zo staat zaterdag in De Standaard.

Lees meer »

David Vandyck & Ingeborg brengen uniek kerstverhaal in Concertgebouw Brugge: “Mét ‘LICHT’ zijn wij het antwoord op De Warmste Week in Brugge”

Op zondag 28 december kan je om 18 uur in het Concertgebouw van Brugge terecht voor ‘LICHT’, een uniek kerstconcert van Ingeborg en David Vandyck. Op het podium staat een vijfkoppige liveband, die regelmatig wordt versterkt met het 60-koppige Brugse jongerenkoor Fioretti. Het inspirerende kerstverhaal wordt afgewisseld met liedjes die ontroeren of aanzetten om mee te zingen.
The post

Lees meer »

Infrastructuurwerken voor uitbreiding bedrijventerrein De Noordvaart van start

Stad Nieuwpoort en WVI slaan de handen in elkaar om het bedrijventerrein De Noordvaart op een kwalitatieve en duurzame manier op te schalen. Het gaat over een uitbreidingszone van 9 hectare die aansluit op het bestaande bedrijventerrein. “De nood aan bijkomende ruimte in de regio is hoog. Met de start van de infrastructuurwerken krijgt de uitbreiding eindelijk vorm.”
The

Lees meer »

Heulse Freinetschool zoekt na een jaar al tweede vestiging: “Poer is een groeiproces”

Het eerste jaar zit erop voor freinetschool Poer. Nu zijn ze op zoek naar een tweede vestigingsplaats. Dat is opgelegd door de overheid. Een volwaardige school moet 140 leerlingen hebben. “We willen onze school, Poer, kleinschalig houden met maximum 90 leerlingen. Daarvoor zijn we genoodzaakt een tweede vestiging te openen”, vertelt coördinator Jeska Verthé (34).
The post Heulse Freinetschool

Lees meer »

Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt

Knotsgekke zeepkisten bouwen en er dan samen met vrienden over de speelplaats mee scheuren? Het gebeurt deze week in het VTI van Tielt, waar in samenwerking met de jeugd- en sportdienst van de stad een nieuwe editie van het ‘STEMmania’-kamp loopt.
The post Racen met zelfgebouwde zeepkisten op STEM-kamp in VTI van Tielt appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025

Laura Dendauw is geselecteerd als één van de finalisten van de verkiezing Miss Exclusive 2025. Volgend jaar in mei neemt ze deel aan de finale. De Izegemse heeft een speciale band met Ingelmunster, waar ze opgroeide en school liep.
The post Laura Dendauw uit Izegem is finaliste Miss Exclusive 2025 appeared first on KW.be.

Lees meer »

Na ziekte van haar vader koestert Kim Van Oncen haar gezinsgeluk: “Misschien moeten we maar eens werk maken van die trouw”

“Papa moest na zijn coma alles opnieuw leren: spreken, slikken, stappen, schrijven…” Het was een emotioneel jaar voor Kim Van Oncen. Ze stopte ook met de ochtendshow op Radio2 omdat het naar eigen zeggen moeilijk te combineren was met haar gezin. Of was het toch omdat de luistercijfers tegenvielen? Daarop reageert de actrice/presentatrice in ‘Story’.

Lees meer »

23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge

Het ondernemersplatform Brugge.Inc, dat innovatieve bedrijven in de Brugse regio wil houden, stelde zijn eerste impactrapport voor. Daaruit blijkt dat de 3 start-ups van bij de start begin 2021 er nu 23 geworden zijn. Goed voor een omzet van bijna 7,5 miljoen euro.
The post 23 innovatieve start-ups met omzet van 7,5 miljoen euro in regio Brugge appeared first

Lees meer »

Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige hondenasiel”

De provincie legt samen met de stad Roeselare een nieuw gecontroleerd overstromingsgebied aan langs de Godelievebeek in Beitem. Die extra buffering moet de bewoners beschermen tegen wateroverlast. “Maar om de werken uit te voeren moet het eerst wat droger worden.”
The post Nieuw overstromingsgebied in Beitem tegen wateroverlast: “Er komt extra buffering nabij de Vlietputbeek en aan het toekomstige

Lees meer »

Website om overal in Vlaanderen aangepaste fiets voor mensen met beperking te huren voorgesteld bij het GielsBos in Lille

Bij zorgvoorziening Het GielsBos in Gierle, bij Lille, heeft G-sport Vlaanderen vandaag een nieuwe website voorgesteld waarop mensen met een beperking overal in Vlaanderen een aangepaste deelfiets kunnen huren. Het GielsBos gebruikt zelf al enkele jaren zulke aangepaste fietsen, en verhuurt die ook via een fietspunt aan andere mensen buiten de zorgvoorziening. Door aan te sluiten bij het online platform,

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

“Élke Belg heeft onze groenten al gegeten”: Agrokom uit Staden teelt jaarlijks véértien miljoen komkommers

De zomermaanden staan traditioneel synoniem met een wat meer nieuwsluwe periode, maar voor Nico Perneel uit Staden is het elke dag komkommertijd. Letterlijk, want met zijn bedrijf Agrokom teelt hij jaarlijks gemiddeld veertien miljoen komkommers. En dat doet hij op een zo duurzaam mogelijke manier. “Lekkere groenten op een ecologische manier op de markt brengen, dát is onze missie.” Om

Lees meer »