Dominiek (47) bereikt belangrijke mijlpaal met bezoek aan 150ste land: “Altijd met bewoners op stap”

Dominiek Druart is een Wervikse wereldburger. Vanuit zijn reis- en cultuurhuis Buddhas vertrekt hij om de zoveel tijd voor een verre trip. Eind november bezocht hij zijn 150ste land: Venezuela. Hij zet zich op cultureel vlak ook sterk in voor de Tabaksstad als organisator van de Tabaksfeeverkiezing en als bestuurslid van de Cultuursmakers. Daarnaast geeft hij ook geregeld reisadvies en doet hij lezingen.

De situatie in Venezuela lijkt erbarmelijk: hyperinflatie – broden werden op een gegeven moment gekocht met kruiwagens vol geld –, gigantische migratie (zowat 5,5 miljoen mensen zouden het land ondertussen verlaten hebben) en ook een heel slechte score op de World Press Freedom Index – Venezuela bekleedt de 159ste plaats en doet het zo slechter dan landen als Wit-Rusland, Afghanistan en Libië. Dat resulteert in duidelijke code rood qua reisadvies van de meeste landen. Toch dacht de Wervikse wereldburger Dominiek Druart (47) dat een reis naar Venezuela eind november moest kunnen.

Uit het slop

“Venezuela geraakt stilaan wel uit het slop”, nuanceert Druart. “In 2021 voerde de regering de Amerikaanse dollar in, waardoor de economie al iets stabieler is. De hyperinflatie is er wel nog steeds en is nog altijd een van de hoogste ter wereld. Kijk, de reis paste nu gewoon goed in mijn planning. Ik had me vooral vooraf goed geïnformeerd en ging met mensen die er wonen op stap, iets wat ik altijd probeer te doen.” Druart heeft na de vele reizen die hij al ondernam genoeg ervaring. Hij spreekt bovendien goed Spaans, gezien hij getrouwd is met de Peruviaanse Katia, die hij leerde kennen in Boedapest tijdens een reis in Hongarije.

“Ik ben nu bijna 30 jaar aan het reizen en ben van plan het nog lang te doen”

“In Venezuela bezocht ik de Ángelwaterval, met bijna een kilometer de hoogste waterval ter wereld. Daarnaast passeerden ook Caracas en de mooie noordkust de revue”, zegt Dominiek. Hij behaalde met de reis een unieke mijlpaal: ondertussen kon hij al 150 van de 193 landen die lid zijn van de Verenigde Naties van zijn bucket list schrappen. “Al is het eigenlijk pas twee jaar geleden dat ik ben beginnen te tellen. Ik ben nu bijna 30 jaar aan het reizen en ben van plan het nog lang te doen.”

Buddhas

Alle erkende landen bezoeken is op zich geen doel, maar als Druart aan dit tempo verder doet, bestaat de kans wel dat ook die mijlpaal ooit bereikt wordt. Nochtans kreeg hij het reizen niet met de paplepel mee: “Ik kreeg de reismicrobe niet te pakken via mijn familie, of toch alleszins niet het verre reizen. Toen ik 17 was, dat was midden jaren 90, deed ik mijn eerste vliegtuigreis naar Turkije en het jaar erna reisde ik al naar Vietnam. Sindsdien onderneem ik elk jaar, gewapend met mijn camera (waarmee hij reportages maakt voor zijn website en als toevoeging bij zijnn lezingen, red.) een verre reis.”

Sindsdien woonde Druart al eens vier jaar in Thailand en woonde en werkte hij ook voor een langere periode in Peru. Toch is de Speiestraat in de Tabaksstad uiteindelijk zijn uitvalsbasis geworden. Hij heeft er het reis- en cultuurhuis Buddhas waar hij al zijn internationale contacten ontvangt en ook zijn reisadvies deelt. Bij hem thuis vind je een grote collectie aan memorabilia die hij verzamelde tijdens zijn reizen, alsook een grote muur vol reisfoto’s. Dominiek Druart is een mens die openstaat voor alle culturen, zo blijkt. Toch is hij zijn eigen, heel lokale, cultuur niet vergeten. Druart zette onder andere de tabaksfeeverkiezing in Wervik verder wanneer die dreigde er mee op te houden toen ook het Oogstfeest stopte. Daarnaast maakt hij ook deel uit van de Cultuursmakers Wervik. Hij richtte bovendien 22 jaar geleden het Kortrijkse Reiscafé Antipode op en is ook enthousiasteling bij het Brugse reisbureau Wegwijzer.

My World Trips

Van de inheemse stammen in Ethiopië en Papoea-Nieuw-Guinea, langs de Pamir-highway in Tadzjikistan, tot het huidige oorlogsgebied in Oekraïne en Palestina. Wat brengt de volgende verre reis? “Volgend jaar ga ik naar Angola”, blikt de Wervikaan vooruit. Dan wordt nummer 151 dus een feit.

Wil je de onuitputtelijke bron aan reisinfo raadplegen? Bekijk dan zeker de site https://www.myworldtrips.com/.

The post Dominiek (47) bereikt belangrijke mijlpaal met bezoek aan 150ste land: “Altijd met bewoners op stap” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

FC Gullegem strikt ex-prof Bob Straetman: “Over mijn nieuwe club had ik niets dan lof gehoord”

FC Gullegem hield zich aanvankelijk in de luwte, in z’n zoektocht naar versterking. Tot de rood-witten onlangs fier als een gieter uitpakten met de komst van Bob Straetman, die overkomt van de failliete kampioen Eendracht Aalst. De 26-jarige Straetman was ooit prof bij SC Lokeren, en kan bij Gullegem een belangrijke rol spelen.
The post FC Gullegem strikt ex-prof

Lees meer »

“Van Gerwen grootste mond van iedereen, maar nu nooit zo stil”: Van den Bergh en Huybrechts genieten na van spectaculaire derbyzege

De ‘Belgian Arrows’ hebben grote indruk gemaakt in de achtste finale van de World Cup of Darts. In de ‘Derby der Lage Landen’ hebben Dimitri Van den Bergh en Kim Huybrechts Oranje op een afstraffing getrakteerd: 8-2! Eindelijk heeft die eerste de scalp van Michael Van Gerwen, zij het met de hulp van Huybrechts. In de kwartfinale spelen de Belgen

Lees meer »

Afdeling pediatrie van ziekenhuis in Veurne krijgt opfrisbeurt met figuren van Studio 100 dankzij schenkingen

Dankzij een schenking van Vrije Basisschool De Droomvlieger en de bijdrage van Plopsa ziet de afdeling pediatrie en de kinderbox op de spoedafdeling van AZ West Veurne er veel leuker en kindvriendelijker uit voor jonge ziekenhuispatiëntjes. De kleuters en leerlingen lagere school van De Droomvlieger die erbij waren op de officiële opening, waren alvast dolenthousiast.
The post Afdeling pediatrie

Lees meer »

Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na trouwcadeau van 2.000 bierbakken: “We ruimen 360 bakken per uur”

“We ruimen in etappes.” Jeremy Desmet (29) en Maité Beernaert (28) zijn druk in de weer om hun huis in Zandvoorde bij Zonnebeke te bevrijden uit de burcht van 2.000 bierbakken, een trouwcadeau van hun vrienden. “We hadden geluk: bij onze thuiskomst was de voorgevel al omgewaaid.”
The post Jeremy (29) en Maité (28) kunnen weer in woning na

Lees meer »

Honderden schildpadden in Maleisië gered uit klauwen van Ninja Turtle-bende

Ongeveer vierhonderd schildpadden zijn zaterdag door de Maleisische politie en natuurbescherming gered uit de klauwen van de zogenaamde Ninja Turtle-bende. De dieren hadden een totale waarde van 3,8 miljoen ringgit (747.000 euro) en waren bestemd voor de verkoop in Zuidoost-Azië. Dat zegt Abdul Kadir Abu Hashim, directeur-generaal van Wilde fauna en nationale parken. Het gaat om de grootste inbeslagname van

Lees meer »

Ook Zaventemse ondernemer wil voorzitter Open Vld worden: “We moeten eerst wat meer aan onszelf denken en onze welvaart heropbouwen”

Hij is onder andere voor minder Europese inmenging, tegen “hangmattoerisme en gediplomeerde doppers” en vindt dat de maatschappij het koningshuis niet integraal moet onderhouden. Na parlementslid Maurits Vande Reyde en Tineke Van hooland wil ook ondernemer Bruno Vermeeren uit Zaventem een gooi doen naar het voorzitterschap van Open Vld. Alleen zit hij als niet-lid nog met enkele praktische probleempjes: “Ik

Lees meer »