Blankenberge gaat via eigen klimaatbedrijf zélf duurzame energie opwekken: “Elke inwoner kan hiervan mee profiteren”

Tijdens de gemeenteraad werd dinsdag groen licht gegeven voor de oprichting van het ‘Klimaatbedrijf Blankenberge’. Met dit ambitieus project – een absolute primeur voor België – wil het stadsbestuur zelf duurzame energie opwekken en aanbieden.

Het Blankenbergse stadsbestuur wil via een eigen klimaatbedrijf zelf energie opwekken en die tegen een voordelige prijs aanbieden aan de inwoners. In een eerste fase komen er in de stad 10.000 extra zonnepanelen op openbare gebouwen en sociale woningen. Daarnaast komen er vijftig laadpalen, en wil de stad in een later stadium ook een aantal windmolens plaatsen. Daarvoor start het lokaal bestuur in 2024 een onderzoeksstudie op. “Klimaatbedrijf Blankenberge is een coöperatieve vennootschap met sociaal oogmerk of cvso. Dit betekent dat elke inwoner eraan kan deelnemen én er ook van kan profiteren”, legt schepen van Duurzaamheid, Energie en Klimaatdoelstelling Mitch De Geest (Open VLD) uit.

Vanaf maart kan elke inwoner aandelen kopen in het bedrijf. “De prijs van een aandeel is 250 euro. Bezit je aandelen, dan kan je een percentage aan winst (dividend) uitgekeerd krijgen. In december, januari en februari organiseren we hier infosessies over”, klinkt het.

Aanvulling

“Voor alle duidelijkheid: Klimaatbedrijf Blankenberge is een aanvulling op de energielevering die er nu al is”, vult burgemeester Björn Prasse (Open VLD) aan. “De stad wordt dus uiteraard niet afgekoppeld van het hoogspanningsnet. De zon schijnt niet altijd en er zijn ook windstille dagen, dus blijft Blankenberge op het net. De bedoeling is wel om met alle initiatieven een maximaal rendement op te bouwen zodat het lokaal bestuur alle Blankenbergse gezinnen van zelf geproduceerde groene stroom kan voorzien. Wat de kost voor ons allen ook moet doen dalen.”

Het lokaal bestuur organiseert drie infomomenten op donderdag 21 december om 19.30 uur in de feestzaal van het stadhuis, en op maandag 21 januari en woensdag 20 februari telkens om 19.30 uur in de Saveryszaal van het casino. Toegang is gratis, maar schrijf je tijdig in via www.blankenberge.be/klimaatbedrijf of www.klimaatbedrijfblankenberge.be.

The post Blankenberge gaat via eigen klimaatbedrijf zélf duurzame energie opwekken: “Elke inwoner kan hiervan mee profiteren” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards

In het Beurs Meeting en Congres Center (BMCC) vond de gala-avond van de tweede editie van de Brugge Awards plaats. ‘Onderneming van het Jaar’ is ECS European Containers. Christine Waeyaert van kapsalon Xantippe krijgt de ‘Lifetime Achievement Award’. Ook Cactus Muziekcentrum is als ‘Brugs Ambassadeur’ bij de winnaars.
The post Kapster Xantippe krijgt Lifetime Achievement op Brugge Awards appeared

Lees meer »

LIVE ROEMENIË-NEDERLAND (18u). “Duidelijk dat alles véél beter moet”: na wanprestatie is druk op Oranje (en vooral Koeman) erg hoog

De Nederlanders plaatsten zich in een lastige poule met Frankrijk en Oostenrijk als derde voor de achtste finales op dit EK voetbal. Toch zal het verlies tegen de Oostenrijkers op de laatste speeldag voor een flinke deuk in het vertrouwen gezorgd hebben. Roemenië verraste dan weer vriend en vijand door als groepswinnaar uit de poule van de Rode Duivels te

Lees meer »

Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek naar oude volksverhalen”

Signe Maene ging op zoek naar Vlaamse volksverhalen, herschreef ze met een eigen twist, vertaalde ze in het Engels en bundelde ze in het boek ‘Flemish Folktales Retold’. “Tijdens mijn studies Engelse literatuur in Schotland raakte ik in de ban van folklore en volksverhalen.”
The post Signe Maene debuteert met ‘Flemish Folktales Retold’: “Ik schuimde markten af op zoek

Lees meer »

LIVE. Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28) op kop bij eerste ronde parlementsverkiezingen: “Extreemrechtse golf trekt over Frankrijk”

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National (RN) van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij kreeg 33 procent van de stemmen, zo melden Franse media zondagavond op basis van schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Ondertussen protesteren honderden linkse activisten in hoofdstad Parijs. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de

Lees meer »

Tweede alzheimermedicijn goedgekeurd in de VS

Het Amerikaanse farmabedrijf Eli Lilly heeft in de Verenigde Staten toestemming gekregen van toezichthouder FDA om een nieuw alzheimermedicijn op de markt te brengen. Het gaat om het tweede goedgekeurde medicijn dat de progressie van de slopende hersenziekte vertraagt.

Lees meer »

Jonge Nederlander in Hasseltse cel voor helpdeskfraude

De Hasseltse onderzoeksrechter heeft een 24-jarige man uit Nederland aangehouden en opgesloten in de gevangenis op verdenking van helpdeskfraude. Hij deed zich voor als bankmedewerker en belde bij slachtoffers aan om hun bankkaart en kaartlezer in handen te krijgen. Dat maakte de lokale politie Limburg Regio Hoofdstad (LRH) bekend.

Lees meer »

Vondels vzw opent nieuw huis in Ieperse Witte Huizenwijk

In de Siegenlaan 3 in Ieper opende de vzw Vondels een nieuw huis voor meerderjarige mensen met een beperking of een vermoeden van beperking op vlak van wonen, werken en vrije tijd. Het gebouw valt op door zijn kleinschaligheid en het maakt deel uit van de Witte Huizenwijk. Vooral dat laatste is een belangrijke troef voor de bewoners.
The

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »