Veel ijsberen op de eerste Coudeceuckenduyk in Sint-Andries

De Brugse IJsberenkring organiseerde zaterdag in de Koude Keuken in Sint-Andries voor de eerste keer de Coudeceuckenduyk. Die kwam op één dag en bracht de traditionele Kerstduik en het Nationaal Zwemfeest samen.

Het is er de tijd van het jaar voor: her en der zijn er zogenoemde ijsbeerevents. De Koninklijke zwemclub de Brugse IJsberenkring (BYK) organiseert sinds 1973 een kerstduik. Die begon destijds onder toezien van veel toeristen aan de Rozenhoedkaai, met daar enkel geoefende ijsberen.

Met een vernieuwd concept trok men naar de Langerei om vanaf dit jaar voor de vijver van de Koude Keuken in Sint-Andries te kiezen, waar de club een eigen stek heeft. “Met meer dan tweehonderd zwemmers zitten we ruim boven het aantal van vorig jaar”, telt secretaris Franky Moelaert.

Nationaal ijsberenzwemfeest

Voorafgaand aan de kerstduik en de nodige opwarming bij de deelnemers was er het nationaal ijsberenzwemfeest of het competitieve gedeelte, met 20 meter voor de jongste deelnemers, de klassieke 50 meter en ook als nieuwigheid 120 meter of het oversteken van de waterplas.

“Voor de meesten was die lange afstand bij een temperatuur van drie, vier graden redelijk zwaar. Maar het viel zeker in de smaak”, aldus Moelaert. Zoals elk jaar kwamen getrainde ijsberen uit de traditionele clubs langs: uit Boom, Dendermonde, Hoei, Deurne en Wachtebeke. Een groot deel van de leden van de Brugse IJsberen nam aan de eigen organisatie deel. Net als de vorige editie met 101 punten en met ruime voorsprong goed voor het eindklassement of de Trofee Stad Brugge.

Afsluiter in clubhuis

Het zwemfeest werd in een kerstsfeer afgesloten in en naast het nabijgelegen clubhuis. Reimonda Aerts (SWEM) en Willy Sandyck kregen bij de competitiezwemmers de BYK Master Trofee. Thuiszwemmer Willy Sandick was met zijn 75 jaar de oudste Brugse deelnemer. “Ik heb thuis een zwemvijver en ga toch vijf keer per week het water in,” vertelt hij. “Een goede ijsbeer moet kunnen genieten van het water. Eens je eruit komt geeft dit een zalig gevoel. Je lichaam explodeert en al de rest vergeet je op dat moment.” (ACR)

The post Veel ijsberen op de eerste Coudeceuckenduyk in Sint-Andries is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Erik ten Hag verlengt tot 2026 bij Manchester United

Erik ten Hag (54) blijft tot 2026 coach van Manchester United. Lang was er onduidelijkheid of de Nederlander zou aanblijven, maar nu weet hij wat hem te doen staat: “We moeten nog heel hard werken om het niveau te bereiken dat van Manchester United wordt verwacht.”

Lees meer »

Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt”

“Pas op dat je er zelf niet binnenkort in ligt.” De Kortrijkse politierechter reageerde gevat toen hij hoorde dat een 33-jarige automobilist doodskisten verkocht. Hij stond al voor de derde keer terecht omdat hij met drugs in het bloed achter het stuur zat.
The post Vertegenwoordiger in doodskisten voor derde keer terecht voor rijden onder invloed van drugs: “Pas

Lees meer »

Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast

De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken vrijdagavond in een persbericht.
The post Nummer 1722 geactiveerd voor risico op storm of wateroverlast appeared first on KW.be.

Lees meer »

Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s uitoefenen”

Op dezelfde dag samen met pensioen gaan: daar kunnen de meeste koppels enkel van dromen. Na een loopbaan van meer dan veertig jaar in het onderwijs is het echter precies wat Patrick Schoonbaert (61) en Leen Walschap (61) uit Assebroek konden doen.
The post Als koppel samen met pensioen na een onderwijscarrière van ruim 40 jaar: “Samen onze hobby’s

Lees meer »

Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met hun naam op, meer dan een eeuw na hun dood

Afgelopen week vond op verschillende CWGC-begraafplaatsen een plechtigheid plaats voor WO I-soldaten uit Wales die een grafsteen met hun naam op kregen. Na grondig onderzoek werd ontdekt waar ze lagen begraven. De herinwijding van het graf van kapitein Clifford Nichols werd bijgewoond door zijn achternicht en haar kinderen.
The post Zes WO I-soldaten uit Wales krijgen een graf met

Lees meer »