Oude foto’s van Bruggetot op de minuut gedateerd

Een van de oudste foto’s van Brugge, het Paradijsportaal van de Onze-Lieve-Vrouwekerk, werd exact op 29 juli 1847 om 16.03 uur door John Muir Wood genomen. Dat schrijft Jos Demarée in zijn recent verschenen boek Brugge in de pionierstijd van de fotografie 1840-1860.

Zoals de titel van het boek al aangeeft, worden door de auteur enkel de oudste foto’s van Brugge behandeld. Zij werden tussen 1840 en 1860 genomen. Opmerkelijk is dat een foto van het Minnewater die tot nu als oudste foto van Brugge werd beschouwd, zijn status kwijt is. Demarée vond in de Scottish National Portrait Gallery in Edinburgh immers negen foto’s van Brugge die ouder zijn.

De voorbije jaren heeft de auteur op een minutieuze manier de oudste foto’s van de stad onderzocht en getoetst aan de opgegeven datering. Uit dit onderzoek blijkt dat de datering vaak met de natte vinger gebeurde. Zo blijkt de oudste tot op heden bekende foto van Brugge niet te dateren van 1844-1845, maar wel van het begin van de jaren 1850.

In het boek zijn behalve de negen onbekende foto’s uit de Schotse collectie, vooral bekende, maar ook enkele minder bekende foto’s afgebeeld. Het gespecialiseerd boek richt zich daarom vooral naar Bruggeliefhebbers die houden van een precieze datering en de manier waarop de auteur tot dit resultaat is gekomen.

Demarée vertelt ook hoe de eerste buitenlandse fotografen al in de jaren 1840 naar Brugge afzakten om er de cultuurpracht fotografisch vast te leggen, net zoals schilders dat doen. (Chris Weymeis)

The post Oude foto’s van Bruggetot op de minuut gedateerd is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Laura Vandewynckel trok met kunstwerk door geboortedorp

Het Kunstenfestival heeft vorige zondag zijn deuren gesloten voor dit jaar. Op de zolder van de pastorie stond een werk opgesteld van kunstenaar Laura Vandewynckel (38) en haar team. Laura is afkomstig uit Poperinge en genoot van deze thuismatch om in eigen streek werk te kunnen tonen. Met een installatie trok ze in de lente door het dorp en geraakte

Lees meer »

Gloednieuwe Franse kerncentrale van Flamanville dag na opstart stilgelegd

Welgeteld één dag nadat de Franse kerncentrale van Flamanville is opgestart, meldt elektriciteitsproducent EDF dat de installatie “automatisch is uitgeschakeld”. Er worden nu technische controles en analyses uitgevoerd, alvorens de kerncentrale opnieuw wordt opgestart. “Het gaat om een complex proces dat tot onderbrekingen kan leiden en dat talloze tests vereist”, luidt het bij EDF.

Lees meer »

KIJK. Amerikaanse boer tovert maïsveld om in Taylor Swift-doolhof

Een Amerikaanse boer in de staat Ohio heeft zijn maïsveld omgetoverd tot een groot doolhof in het thema van Taylor Swift. Luchtbeelden tonen het prachtige doolhof met verschillende verwijzingen naar de superster. De boer maakt jaarlijks een nieuw doolhof, telkens in een ander thema. Dit jaar is die eer dus weggelegd voor de immens populaire Taylor Swift, die de wereld

Lees meer »

Man (30) uit Blankenberge die feestvierders met bruut geweld overviel vrij onder elektronisch toezicht

De 30-jarige B.M. uit Blankenberge mag de gevangenis verlaten onder elektronisch toezicht. Dat besliste de Brugse raadkamer vrijdagochtend. De dertiger verbleef sinds begin augustus in de cel nadat hij twee feestvierders ’s nachts met brutaal geweld overviel. Een van hen raakte zwaargewond.
The post Man (30) uit Blankenberge die feestvierders met bruut geweld overviel vrij onder elektronisch toezicht appeared

Lees meer »

Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen door mensen”

Op zondag 15 september viert pastoor Jozef Bekaert uit de Schoolstraat zijn 85ste verjaardag, maar ook zijn 60 jaar priesterschap. Om 10 uur is er een eucharistieviering in de Sint-Amandskerk, waar alle parochianen welkom zijn. De misviering wordt opgeluisterd door het koor ‘Gaudeamus Igitur’ uit Roeselare.
The post Jozef Bekaert wordt 85 en viert 60 jaar priesterschap: “Parochie gedragen

Lees meer »