Defensie sluit kazerne in Ieper voorgoed, tijdelijk asielcentrum in de plaats

Het Belgische leger heeft zijn kazerne in Ieper, die officieel naar de naam kwartier Eerste Wachtmeester A. Lemahieu luisterde, vrijdag definitief gesloten, en dat na een periode van 71 jaar. Sommige onderdelen worden overgenomen door het War Heritage Institute (WHI), de nationale instelling voor militair erfgoed, de rest wordt op termijn verkocht, maar niet voordat Fedasil en het Rode Kruis er tijdelijk een asielcentrum zullen hebben uitgebaat. Dat heeft Defensie zaterdag bekendgemaakt.

De sluiting van de kazerne in Ieper is al in 2015 beslist, in het kader van de ‘strategische visie’ voor Defensie. De site herbergde het Competentiecentrum Steunmaterieel en Producten (CCMP), een onder-eenheid van de Algemene Directie Material Resources.

Opslag, distributie en transport

Het CCMP gold binnen Defensie als een sleutelspeler in logistieke ondersteuning en was belast met taken als opslag, distributie van kleding en materieeltransport. Als onderdeel van een strategische koerswijziging zullen de Material Resources-processen elders worden ondergebracht, uitbesteed of stopgezet, klinkt het.

De kazerne werd gesloten omdat volgens Defensie een hoogwaardige dienstverlening niet langer mogelijk was. Dat was te wijten aan een jarenlange onderinvestering in personeel, materiaal en faciliteiten. Als onderdeel van een geleidelijk uitdoofscenario is in de afgelopen jaren gewerkt aan het afbouwen van zowel diensten als personeelsbestand.

650 medewerkers op hoogtepunt

“Op het hoogtepunt waren er 650 personen in dienst in de kazerne van Ieper. In 2019 waren dat er nog 130,” zegt majoor Ben Van Hecke, directeur van het CCMP. De meeste personeelsleden hebben de pensioenleeftijd bereikt, een 50-tal anderen wordt nu naar een eenheid van hun keuze gemuteerd.

Het War Heritage Institute zal in Ieper zeven grote loodsen in gebruik nemen. Daar zal de collectie militaire voertuigen in ondergebracht worden die momenteel in Brasschaat wordt bewaard. Op het terrein zal ook tijdelijk een asielcentrum worden ondergebracht. Fedasil heeft containers toegewezen gekregen door de Europese Commissie, waarvan een deel zal worden geplaatst in Ieper. Het Rode Kruis zal het beheer van dit asielcentrum op zich nemen.

Volgens Iepers burgemeester Emmily Talpe heeft de kazerne een cruciale rol gespeeld in het militaire erfgoed. Nu lonkt een andere toekomt. “We hebben ambitieuze plannen om de site te transformeren tot een zone voor kleine en middelgrote bedrijven en een woonzone. Dit is een langetermijnproject, daarom zal het asielcentrum een tijdelijke invulling hebben volgens afspraken met de staatssecretaris, Nicole de Moor.”

The post Defensie sluit kazerne in Ieper voorgoed, tijdelijk asielcentrum in de plaats is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Mensen met beperking geven beste van zichzelf voor duizenden toeschouwers tijdens Micromix in Genk: “Nerveus, maar vooral enthousiast”

In de Limburghal in Genk zitten 3.000 mensen met en zonder een beperking gezellig te feesten tijdens Micromix. Dat is een toegankelijk evenement waar het talent van mensen met een beperking in de kijker wordt gezet. Ze krijgen de kans om op te treden op een groot podium met een publiek, en ook bekende Vlaamse artiesten zoals Gene Thomas, Maksim

Lees meer »

61 huiszoekingen, 20 verdachten: onderzoek naar mazoutfraude waarbij Belgische staat 25,5 miljoen euro misliep

Op vijf verschillende dagen zijn in het kader van een gerechtelijk onderzoek naar een gigantische mazoutfraude 61 huiszoekingen verricht en twintig verdachten door de onderzoeksrechter aangehouden. Tussen 2020-2024 hebben twee criminele organisaties minstens 30 miljoen liter ontkleurde mazout in omloop gebracht, waardoor de Belgische staat naar schatting 25,5 miljoen euro misliep.

Lees meer »

Reischeque van 5.000 euro voor winnaar van Duck Race gaat naar jong koppel uit… Lissewege: “We willen naar warmere oorden”

De Duck Race in Izegem werd met net geen 9.000 deelnemers een succes van formaat. Heel wat deelnemers kochten een eendje om het goede doel te steunen, maar er werd natuurlijk ook uitgekeken naar de prijzen. De hoofdprijs was een vrij te besteden reischeque van 5.000 euro bij Penta Reizen. En het was een jonge koppel uit Lissewege, Reinaert Casteleyn

Lees meer »

Zo stemde Moorslede: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Moorslede trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Moorslede.
The post Zo stemde Moorslede: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

KIJK. Trein houdt even halt om van spoor te wisselen, maar wordt dan leeggeroofd door plunderaars

Verschillende plunderaars gaan plots aan de haal met de inhoud van een goederentrein in Chicago. Terwijl de trein even halt houdt om van spoor te wisselen, grijpen ze hun kans. Tientallen dozen met onder andere tv’s worden gretig uit de trein gehaald. Ook airfryers en andere huishoudelijke apparaten worden gestolen. Pas wanneer de politie na een uur met getrokken wapens

Lees meer »

VERKIEZINGEN 2024. Dit staat er op het spel in Pelt

Vandaag, op zondag 13 oktober, mogen we opnieuw gaan stemmen voor de gemeente- en provincieraden. Dankzij de analyse van onze journalisten en de onderstaande kaarten ontdek je hoe er in Pelt gestemd is voor de gemeenteraads- en provincieraadsverkiezingen.

Lees meer »

Zo stemde Pittem: bekijk hier de verkiezingsuitslag

Ook de inwoners van Pittem trokken naar het stemhokje. Wie kozen zij om hen te vertegenwoordigen in de gemeenteraad? Ontdek hier de verkiezingsuitslag van de lokale én provinciale verkiezingen in Pittem.
The post Zo stemde Pittem: bekijk hier de verkiezingsuitslag appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Ik vertel geen nonsens”: Van den Bergh, bij wie iets lijkt te sluimeren, duwt De Decker voor historische clash in favorietenrol

Belgische dartsgeschiedenis in Leicester! Nog nooit stonden twee Belgen tegenover elkaar in de halve finale van een major-toernooi. Dimitri Van den Bergh treft vanavond (21u30) landgenoot Mike De Decker in de World Grand Prix. De vriendschap even aan de kant, tijd voor een clash. “Want wie iets van darts kent, ziet dat Mike in dit toernooi de beste is. Iedereen

Lees meer »

De eerste burgemeester van Vlaams Belang: wat voor beleid zal die gaan voeren?

Na dertig jaar van oppositie voeren en groeien bij elke verkiezing, heeft Guy D’Haeseleer (55) de burgemeesterssjerp nu eindelijk binnen. Zijn partij mag dan wel Forza Ninove heten, in feite wordt hij de allereerste burgemeester voor het radicaal-rechtse Vlaams Belang. Hoe zal er dat uitzien, een stad van 40.000 inwoners die door die partij wordt bestuurd? We doken in het

Lees meer »