Bruggeling onder de loep: Schatbewaarder Jan de Gros

Brugge zag in de voorbije eeuwen veel mensen passeren die in hun tijd grote bekendheid genoten maar daarna in de nevelen van de geschiedenis verdwenen. Gediplomeerd gids Chris Weymeis haalt elke week zijn loep boven en vertelt het verhaal van die ‘vergeten’ Bruggelingen. Vandaag: schatbewaarder Jan de Gros.

)

Een naam die in Brugge kan rekenen op enige bekendheid is die van de familie de Gros. Meestal denkt men daarbij aan het Hof de Gros aan de Sint-Jakobsstraat 68 of aan het prachtige praalgraf van Ferry de Gros in de Sint-Jacobskerk. Minder bekend is Jan de Gros die nochtans tot de belangrijkste telgen van de familie behoort.

De familie de Gros is afkomstig uit Bourgondië, maar waar Jan de Gros in 1484 is geboren, is niet bekend. Zijn vader, ook al een Jean, was voorzitter van de rekenkamer van de Bourgondische hertog Filips de Stoute.

Karel de Stoute

“Onze” Jan was niet de eerste de beste. In 1442 is hij secretaris van Filips de Goede, later secretaris van Karel de Stoute en Maria van Bourgondië. In 1481 wordt hij schatbewaarder van de Orde van het Gulden Vlies en later kamerheer van Maximiliaan van Oostenrijk. Jan de Gros overleed in 1484 in Dijon en werd er in de Sint-Medarduskerk begraven.

Jan de Gros was heer van Tardt, Marliens, Crissey en Nieulande. Dat laatste is de reden waarom in sommige documenten het Hof de Gros wel eens het Hof van Nieulande wordt genoemd. Voor zover bekend gaf Jan, samen met zijn eerste echtgenote Guye de Messey, kort na 1474 de opdracht voor de bouw van het Hof de Gros aan de Sint-Jakobsstraat. Jan was ook een belangrijke weldoener van de nabijgelegen Sint-Jacobskerk. In die kerk vindt men nog altijd een kapel met de naam De Gros met daarin het prachtige praalgraf van zijn zoon Ferry de Gros met zijn twee echtgenotes.

Het Hof de Gros geniet enige historische bekendheid al was het maar omdat tussen maart en mei 1488 Maximiliaan van Oostenrijk er gedurende elf weken door de Bruggelingen gevangen werd gehouden. “Gevangen” moet men echter met een korrel zout nemen want volgens de kronieken was de gevangenschap eerder aangenaam. Maximiliaan werd er immers “getroost” met bezoeken, banketten, papegaaischieten enzovoort.

Portret in Chicago

Van Jan de Gros bleef een portret bewaard, geschilderd door Rogier van der Weyden, in het Art Institute of Chicago. Op het schilderij is hij afgebeeld op circa dertigjarige leeftijd, dus nog aan het begin van zijn carrière. De identiteit van Jan de Gros kon worden vastgesteld dankzij de afbeelding van zijn wapenschild op de achterzijde en aan een banderol met zijn devies Graces à Dieu. Jans portret maakt deel uit van een diptiek of tweeluik. Op het andere luik, nu bewaard in het Museum voor Schone Kunsten in Doornik, staat een Maria met Kind afgebeeld. (Chris Weymeis)

The post Bruggeling onder de loep: Schatbewaarder Jan de Gros is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Diksmuide investeert verder in veilige en comfortabele beleving in het waterlandschap langs de IJzer

Diksmuide en water zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Om dat extra in de verf te zetten, komen er zeven rust- en belevingspunten langs de IJzer. Ook het houten fiets- en wandelpad langs de IJzerdijk wordt uitgebreid tot aan de Paxpoort bij de IJzertoren. Het lokaal bestuur kon rekenen op de steun van De Vlaamse Waterweg nv, de provincie West-Vlaanderen, Toerisme

Lees meer »

“Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Het Q-Beach House is opnieuw geopend en nam zaterdag meteen een vlotte start. Daar had het optreden van Laura Tesoro en andere artiesten ongetwijfeld iets mee te maken. Er staan deze zomer nog enkele veelbelovende Sunset Concerten op het programma.
The post “Samen met de luisteraars volop genieten”: Q-Beach House opent opnieuw de deuren op het strand van Oostende

Lees meer »

Hooggerechtshof geeft Donald Trump deels gelijk over presidentiële immuniteit

Donald Trump kan slechts deels aanspraak maken op presidentiële immuniteit. Dat heeft het Amerikaanse Hooggerechtshof maandag bekendgemaakt. En dat oordeel kan een impact hebben op zijn vervolging voor de bestorming van het Capitool op 6 januari 2021. Het Hof stuurt de zaak terug naar de lagere rechtbank die moet uitmaken welke zaken wel en welke niet berecht mogen worden.

Lees meer »

Verdachte in zaak cannabisplantages blijkt op dag van proces… gerepatrieerd: “Hij moet op zijn proces aanwezig kunnen zijn”

Precies op de dag dat hij als verdachte in een zaak van cannabisplantages in Lauwe (Menen) en Lievegem moest verschijnen, blijkt een man naar zijn thuisland in Bosnië-Herzegovina te zijn gerepatrieerd. “Dit kan niet. Hij moet op het proces aanwezig zijn”, aldus advocaat Walter Van Steenbrugge, die nog een eitje met de man te pellen had en hem eens flink

Lees meer »

LIVE RODE DUIVELS. Verandert Frankrijk van systeem? Deschamps denkt na over een 4-4-2 met twee aalvlugge spitsen

Matchdag min één voor de Rode Duivels. Maandag wacht de clash met Frankrijk, vandaag wordt er om 10u30 getraind in het Team Base Camp in Freiberg, waarvan alleen het eerste kwartiertje niet gesloten is. Na de korte afreis naar Düsseldorf zullen om 17u45 bondscoach Tedesco samen met Orel Mangala de pers te woord staan in de Düsseldorf Arena. Ondertussen denkt

Lees meer »

Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge nemen deel aan Open Tuinen: “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen”

Er lijkt geen einde te komen aan de diepe stadstuin achter de rijwoning van Odette (69) en Paul (70) Vancayzeele in Poperinge. Ze zetten dit weekend andermaal hun romantische rozentuin open voor het publiek. “We hadden nog nooit zoveel werk door de regen, onze rozen liepen zelfs twee keer onder.”
The post Odette (69) en Paul (70) uit Poperinge

Lees meer »

Nieuw ontmoetingshuis ’t Verzetje in oude bib in Moerbrugge biedt luisterend oor

Het ontmoetingshuis ’t Verzetje heeft onlangs de deuren in de voormalige bibliotheek in de Valentin Hennemanstraat in Moerbrugge geopend. Het is, naast ’t Gezelleke in Oostkamp, Nieuwvliet in Nieuwenhove, Tope in Ruddervoorde, Het Hertenbos in Hertsberge en De Oude Pastorie in Waardamme, het zesde ontmoetingshuis dat in Oostkamp geopend werd. Je kan er elke maandagnamiddag terecht en uitzonderlijk ook nu

Lees meer »

Zij-instromer Corine blikt terug op eerste schooljaar als directeur: “Samenleving moet de kracht voelen van goed onderwijs”

Voor Corine Versteylen (50), die vroeger als marketingdirecteur werkte in de Vlerick Business School, zit het eerste schooljaar als schooldirecteur erop. Op 1 september startte ze de gloednieuwe Jezuïetenschool in het Brusselse Sint-Jans-Molenbeek op. VRT NWS volgde haar een jaar lang in haar nieuwe avontuur. Was haar nieuwe job wat ze ervan verwachtte? En hoe kijkt ze terug op dat

Lees meer »