Vier jaar cel voor mannen die bouwpromotor Bart Versluys van peperduur horloge beroofden

De Brugse correctionele rechtbank heeft een 25-jarige Fransman en een 19-jarige Marokkaan veroordeeld tot vier jaar effectieve gevangenisstraf voor een diefstal met geweld in Knokke-Heist. De beklaagden beroofden bouwondernemer Bart Versluys van een horloge ter waarde van 350.000 euro.

In de nacht van 18 op 19 augustus 2022 werd Bart Versluys op het Albertplein in Knokke om 0.05 uur benaderd door twee mannen die vroegen hoe laat het was. Het slachtoffer voelde zich bedreigd en probeerde nog tevergeefs weg te lopen. Zijn belagers gooiden hem echter op de grond. Ze gebruikten ook pepperspray en deelden rake klappen en schoppen uit. Daarbij zou het slachtoffer een diepe, gapende hoofdwonde opgelopen hebben. De daders gingen aan de haal met een polshorloge van het merk Richard Mille ter waarde van 350.000 euro. Begin april 2022 werd Versluys in Oostende al van een gelijkaardig horloge beroofd.

Camerabeelden

Dankzij camerabeelden kwam een Seat Ibiza met Britse nummerplaat in het vizier van de speurders. Het voertuig reed na de feiten terug naar Brussel. Bij controles op 22 augustus in Frankrijk en op 11 september in Duitsland bleek Kamal A. (25) in die bewuste wagen te zitten. De Fransman kon uiteindelijk op 10 november 2022 in Spanje ingerekend worden.

Valentino H. (19) kon met behulp van camera’s met nummerplaatherkenning aan de feiten gelinkt worden. De verdachte op de beelden werd immers in juni 2022 in Parijs na gelijkaardige feiten al aan een controle onderworpen. Op zijn gsm werden ook veel afbeeldingen van dure horloges ontdekt. De Marokkaan liep op 26 november 2022 in Duitsland tegen de lamp.

Bekentenissen

Beide beklaagden legden uitgebreide bekentenissen af. A. verklaarde dat hij 5.000 euro had gekregen van een zekere Abdul, die ook in de wagen zou gezeten hebben. Een zekere Adam werd aangewezen als de opdrachtgever die het horloge verkocht zou hebben. H. bevestigde dat Abdul na de overval onmiddellijk Adam zou gebeld hebben. In ruil voor onderdak en drugs pleegde de tiener naar eigen zeggen al meermaals feiten in opdracht van Adam.

Het openbaar ministerie vorderde voor beide beklaagden vier jaar effectieve gevangenisstraf. Daarbij werd opgemerkt dat Kamal A. in Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk al veroordeeld werd voor respectievelijk inbraak en drugsfeiten. Valentino H. was ook niet aan zijn proefstuk toe, want hij zal ook in het Zwitserse Genève voor de rechter moeten verschijnen.

Schadevergoeding

De verdediging legde uit dat de beklaagden door financiële problemen op de dool waren geraakt. Hun advocaten drongen tevergeefs aan op een mildere bestraffing. Door een eerdere veroordeling tot 27 maanden cel kon A. sowieso geen straf met uitstel meer krijgen. Aan de verzekeraar van het slachtoffer moeten ze een voorlopige schadevergoeding van 12.500 euro betalen. Kort na de feiten zou de verzekering al 320.000 euro uitbetaald hebben.

The post Vier jaar cel voor mannen die bouwpromotor Bart Versluys van peperduur horloge beroofden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Brugse twintiger crasht tijdens joyride met wagen van vrouw die hem onderdak gaf: twaalf maanden voorwaardelijke celstraf

Een 21-jarige Bruggeling heeft van de rechter twaalf maanden voorwaardelijke celstraf gekregen voor een resem diefstallen. Zelfs de vrouw die hem onderdak verschafte, ontzag J.D. niet.
The post Brugse twintiger crasht tijdens joyride met wagen van vrouw die hem onderdak gaf: twaalf maanden voorwaardelijke celstraf appeared first on KW.be.

Lees meer »

Geen cassatieberoep tegen vrijspraak juwelier die overvaller doodschoot

De vrijspraak door het Gentse hof van beroep van de juwelier die in 2018 een overvaller doodschoot in de Gentse deelgemeente Oostakker, is definitief. Het openbaar ministerie tekent geen cassatieberoep aan tegen de vrijspraak wegens onweerstaanbare dwang, bevestigt het Gentse parket-generaal. De juwelier had in eerste aanleg nog tien maanden cel met uitstel gekregen.

Lees meer »

Gemiddelde studentenjob verdient 2.100 per jaar

Wie een studentenjob doet, verdient daar op jaarbasis gemiddeld 2.100 euro netto mee. Studentenjobs zijn populair: veertig procent van wie ervoor in aanmerking komt, doet het. Bij kotstudenten ligt dat cijfer zelfs nóg hoger. Daar is het bijna de helft. Dat blijkt uit onderzoek van MyFamily, de uitbetaler van kinderbijslag. “Maar de focus moet op studeren blijven”, klinkt het.

Lees meer »

Moet je binnenkort betalen om overtollige stroom van zonnepanelen op het net te zetten? “De situatie is onhoudbaar”

Betaal je binnenkort in plaats van geld te ontvangen om overtollige stroom van je zonnepanelen op het elektriciteitsnet te zetten? Het lijkt de wereld op z’n kop, maar in Nederland rekenen bijna alle energieleveranciers ondertussen kosten aan voor wie opgewekte stroom op het elektriciteitsnet zet. Waarom doen ze dat? En zal dat ook bij ons gebeuren?

Lees meer »

Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in Harelbeke

De langverwachte tuin is er eindelijk. De oude tuin moest verdwijnen omdat de omgeving niet aangepast was aan de bewoners van de centra en gebruikers. “Met de nieuwe tuinen wilde Zorgbedrijf Harelbeke een ruime tuin die alle zintuigen van mensen maximaal prikkelt”, zegt voorzitter Lynn Callewaert van Zorgbedrijf Harelbeke.
The post Vlinderhof van wzc De Vlinder feestelijk geopend in

Lees meer »