Maxime maakt eerbetoon in stro aan Ensor

Beeldhouwer Maxime Van Besien legt momenteel de laatste hand aan een vier meter hoog kunstwerk van James Ensor. Op donderdag 28 december wordt het beeld in hooi, stro en riet ingehuldigd op het stationsplein. Wij gingen al eens kijken in zijn atelier.

Het is zonder meer imposant te noemen. In het atelier van beeldhouwer Maxime Van Besien in Vlissegem staat de indrukwekkende buste van James Ensor in de steigers.

Vier meter hoog, zes meter breed en meer dan twee meter diep. Zo groot dat je er zelfs in kan staan. Veel plaats is er echter niet, want binnenin zit een ingenieus verlichtings- en blussysteem. Het duurzame werk is immers opgebouwd uit hooi, stro en riet. Nog straffer is dat het volledig ontsproten is aan het creatieve brein van Maxime Van Besien. De beeldhouwer die al jaren met hout werkt, is net terug van Zweden waar hij een kamer mocht ontwerpen en sculpteren voor het befaamde IJshotel. Een unieke ervaring, zo omschrijft hij het zelf. “Volgend jaar wil ik weer deelnemen. Ik heb de smaak te pakken”, zegt hij.

Intussen is hij alweer volop aan het werk als schrijnwerker én legt hij volop de laatste hand aan het Ensor-beeld, dat al sinds augustus vorm aan het krijgen is.

Iconisch masker

Toen de stad Oostende een tijd geleden een oproep deed voor unieke werken rond Ensor naar aanleiding van het jubileumjaar, kwam de leergierige Maxime uit bij een techniek die nog nooit gezien is in ons land. “Het is in elk geval uniek. Origineel stamt dit soort traditionele landschapskunst uit Mexico en China. In Frankrijk werd het opgepikt, waar elke zomer wedstrijden worden georganiseerd voor dergelijke hooisculpturen. Ondertussen zijn er al symposia in Duitsland, Zwitserland en Denemarken. De sculptuur bestaat uit een houtskelet omwikkeld met kippendraad met vervolgens een laag hooi en een tweede laag kippendraad om het hooi in positie te houden. Het is niet zomaar stapelen of hooibalen tegen elkaar zetten. Van het begin moest ik alles in vraag stellen, van het transport tot de veiligheid. Het vereiste heel wat logistieke anticipatie, wat ik ergens wel onderschat had, maar wat me niet weerhield.”

Maxime werkt doorgaans vooral met hout. © Gianni Vanlangendonck

Voor dit soort constructies of deze bouwtechniek bestaat er niet zozeer een cursus, maar Maxime houdt ervan om te experimenteren. Meer nog: het sculpteren van ijs leerde hij volledig op YouTube.

Maar Maxime brengt ook meer dan een buste. Naast het hoofd van James Ensor, met zijn iconische hoed en baard, bouwde Maxime nog een masker, dat straks mee opgesteld wordt. “Heel kenmerkend voor de kunstenaar. Dat masker staat voor het beeld. Het wordt vastgehouden door de hand van Ensor die uit de grond lijkt te komen. Tussen de twee beelden kunnen mensen passeren, wat ik belangrijk vond. Die interactie vind ik immers een meerwaarde in mijn werk. Ik probeer die interactie met het publiek ook altijd op te zoeken in mijn andere werken, of dat nu hout of ijs is.”

En nu Beaufort?

“De verlichting die erin verwerkt is, is zowel visueel als functioneel. Met dank ook aan Mike Vanbelleghem van ‘Passion 4 Wood’, die zowel het blus- als verlichtingssysteem heeft uitgewerkt. Ik vond het belangrijk ook met iemand van Oostende samen te werken. Bovendien kon ik me dankzij hem volledig focussen op het creatieve.”

Vanaf donderdag staat het beeld opgesteld in Oostende. “Ik vind het heel spannend. Ik ben heel benieuwd naar de reacties van de mensen. Of er nog vakantie in zit? De komende weken maak ik nog enkele ijssculpturen in opdracht, ook in Oostende, en daarna is het tijd om weer mijn atelier en hoofd op orde te zetten. Daarna open ik mijn boek met projecten. Misschien zit er wel iets in voor Beaufort? Ik zou in elk geval opnieuw zoiets monumentaals als dit willen maken. Ik heb zeker de smaak te pakken.”

Op donderdag 28 december om 14 uur wordt het kunstwerk onthuld op het Oostende-Doverplein – het stationsplein – in Oostende. Meer info over Maxime en zijn werk op www.maximus-sculptor.com.

The post Maxime maakt eerbetoon in stro aan Ensor is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Ongewoon boos en ontgoocheld na tweede sprintnederlaag op rij: zit Jasper Philipsen in een vertrouwenscrisis?

Zo zagen we Jasper Philipsen (26) nog nooit. De Limburger klopte zijn frustratie van zich af en vloekte erop los: die tweede sprintnederlaag op rij kwam duidelijk heel hard aan. Zijn vriendin moest hem tot twee keer toe gaan kalmeren op de bus. Er lijkt meer aan de hand dan alleen sportieve ontgoocheling. Is de topsprinter in een vertrouwenscrisis beland?

Lees meer »

11.000 fans feesten mee met Joost Klein op Genk on Stage tijdens eerste Belgische optreden na Songfestival: “Als ik ooit stop, is mijn laatste optreden in België”

De Europalaan in Genk werd voor één dag de Europapalaan en een extra groot festivalterrein voor 11.000 bezoekers, allemaal voor één man: Joost Klein. De Nederlander trad vandaag voor het eerst sinds zijn veelbesproken (bijna) deelname aan het Songfestival op in België. Genk on Stage, het gratis stadsfestival in Genk, kon Klein strikken en daar kwam véél volk op af.

Lees meer »

Wereldwijde voedselprijzen stabiel gebleven in juni

De wereldwijde voedselprijzen bleven in juni gemiddeld onveranderd in vergelijking met mei. Een daling van de graanprijzen compenseert de hogere prijzen van producten zoals plantaardige oliën, boter en suiker. Dat heeft de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO) vrijdag gemeld.

Lees meer »

Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”

Stad Roeselare opende donderdag feestelijk een derde plekje waar honden vrij kunnen ravotten. De recreatieve zone aan de uitkijktoren aan het Sterrebos, die inmiddels werd verworven door de stad, werd uitgebreid met een hondenloopweide. “Een voorbode voor het grootste hondenloopbos van de provincie”, klinkt het.
The post Nieuwe hondenloopweide aan uitkijktoren in Rumbeke: “Voorbode voor het grootste hondenloopbos van

Lees meer »

“Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van overleden voormalig geletruidrager Gilbert Desmet (93)

In Lichtervelde is zondagnacht oud-wielrenner Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden. Smetje was de oudste nog in leven zijnde Belgische geletruidrager. Naast zijn twaalf dagen in het geel won hij meer dan honderd koersen, waaronder Parijs-Tours en de Waalse Pijl. Een portret van een skone mens.
The post “Op de fiets een strijder, ernaast een schone mens”: portret van

Lees meer »

Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten

De Koninklijke Sint-Sebastiaansgilde 1833 in Sint-Andries heeft met Dominique Strypsteen (66) haar dertigste Koning van de Jachtfeesten aangesteld. Dominique schoot zijn eerste pijlen al op zijn 15de, en stoomt nu zelf een nieuwe generatie klaar. “Boogschieten blijft een van de leukste hobby’s ter wereld.”
The post Dominique Strypsteen is 30ste Koning van de Jachtfeesten appeared first on KW.be.

Lees meer »

Elke Bleyaert, vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, verliest rechtszaak tegen Amerikaans fitnessbedrijf

Een opmerkelijke zaak: Elke Bleyaert, de vrouw van wielrenner Jasper Stuyven en oprichtster van The Women Peloton, is door een Amerikaans fitnessbedrijf voor de rechter gedaagd. “Het bedrijf heeft het woord ‘peloton’ gemonopoliseerd”, reageert Bleyaert. Na maanden procederen heeft Bleyaert de rechtszaak verloren. The Women Peloton is de grootste vrouwelijke fietscommunity in ons land.

Lees meer »

Erik Leyseele is op BK opnieuw goed voor vier mastertitels : “Goud op 400 is mijn vijftigste titel”

Op het voorbije Belgisch kampioenschap atletiek voor masters in Beveren liep Erik Leyseele, ondertussen 76 jaar, in zijn categorie naar vier nationale titels. Zijn totale aantal komt hiermee op vijftig. “Ik doe cross, pistewerk en indoor. Stratenlopen liggen mij iets minder, al doe ik begin augustus in Lokeren wel mee aan het BK 10 kilometer.”
The post Erik Leyseele

Lees meer »

Bellingham en Kane redden Engeland van roemloze aftocht tegen Slovakije

Engeland zit nog in het toernooi. Meer dan een uur leken The Three Lions op weg naar huis tegen een enthousiast Slovakije, maar in minuut 95 achtte Jude Bellingham zijn moment gekomen. Met een omhaal behoedde hij de Engelsen van de nederlaag. De Slovaken waren aangeslagen en kregen na één minuut in de verlengingen de winnende treffer van Harry Kane

Lees meer »

Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop”

Davy en Annick Lauryssen hebben een tweede fietsenwinkel geopend in Sint-Andries. Ondertussen baten ze al twaalf jaar een succesvolle winkel uit in Varsenare. Er is ook een nieuwe webshop en samen zetten ze meer en meer in op fietsleasing.
The post Davy en Annick openen tweede fietsenwinkel in Sint-Andries: “Ook fietsleasing en webshop” appeared first on KW.be.

Lees meer »