Gewezen uitbaatster van café weegbrug-pompstation De Leiestraat in Wervik overleden

In het woon- en zorgcentrum Mater Amabilis in Wervik is Jeannine Samyn (87) overleden. Liefst veertig (!) jaar lang hield ze in de Menenstraat in Geluwe café-weegbrug-pompstation De Leiestraat open. Het was trouwens haar ouderlijk huis. Jeannine stopte er eind 1993.

“Gedurende die veertig jaar was de zaak amper zes dagen gesloten en dan nog door een begrafenis of een huwelijk in de familie”, vertelde Jeannine destijds in De Weekbode. “We waren thuis met vier kinderen en ik voelde me geroepen voor deze job. Ik was amper 17 jaar toen ik in het vak stapte.”

“Mijn man en ik deden het altijd alleen, zonder personeel. Vroeger was de openbare weegbrug dag en nacht open. Later werd de ‘bascule’ maar vanaf 4 uur bediend en was het café vanaf 7 uur 30 open. Er kwam hier uit heel de regio volk over de vloer. Het was een zwaar leven.”

Weegbrug

De openbare weegbrug in de drukke Menenstraat was iets speciaal. In de hoogdagen van de vlasindustrie werden dagelijks tot maar liefst honderd vrachten vlas gewogen. In de loop der jaren werd de weegbrug gemoderniseerd van 30 naar 60 ton. De vrachten om te wegen werden groter. Het ging onder meer om varkens, pluimvee, varkens en chocolade.

Jeannine was de weduwe van Daniel Vandaele die overleed in 2015. Er zijn geen kinderen. Jeannine en haar echtgenoot woonden in de Koekuitstraat, op een boogscheut van hun volkscafé.

Beiden stonden jarenlang in voor het verzorgen van de kapel aan hun woning. Dat deden ze om de twee weken. De uitvaart gaat door in intieme familiekring.

The post Gewezen uitbaatster van café weegbrug-pompstation De Leiestraat in Wervik overleden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tim Deweerdt lijsttrekker bij CONTENT in Kortemark

Voor de komende lokale verkiezingen trekt CONTENT in Kortemark met ambitie naar de kiezer. Ze willen groeien én besturen. Er is volgens hen nood aan meer durf en ambitie om Kortemark klaar te stomen voor de toekomst. Er is te veel status quo en te weinig langetermijnvisie.
The post Tim Deweerdt lijsttrekker bij CONTENT in Kortemark appeared first on

Lees meer »

Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig jaar af: “Met iemand als Alexander Dean zie ik het niet meer goed komen”

Na ruim veertig jaar in opdracht van het gerecht in het hoofd te hebben gekeken van moordenaars, brandstichters, verkrachters, agressievelingen en andere criminelen, gaat psychiater en criminoloog Paul Lodewyck (75) met pensioen. “Welke les ik trek uit veertig jaar forensische psychiatrie? Dat de mens potverdorie een ingewikkelde maar fascinerende constructie blijft.”
The post Gerechtspsychiater Paul Lodewyck zwaait na veertig

Lees meer »

Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek

Twee zones van de voormalige bussenstelplaats van De Lijn in Assebroek moeten gesaneerd worden. Er is sprake van mazoutvervuiling. Gemeenteraadslid Raf Reuse (Groen) hoopt dat de Stad Brugge de kosten voor de sanering op De Lijn kan verhalen: “Want anders heeft het Brugs stadsbestuur een kapitale fout begaan bij de aankoop”.
The post Mazoutvervuiling op voormalige bussenstelplaats van De

Lees meer »

Politie waarschuwt nadat zes slachtoffers duizenden euro’s kwijtspelen: “Laat nooit zogezegde bankmedewerkers aan huis komen”

Politiezone Kouter (Torhout/Jabbeke/Gistel/Ichtegem/Oudenburg) waarschuwt opnieuw voor valse medewerkers van banken of Cardstop. In een week tijd maakten die liefst zes slachtoffers in de zone. Telkens ging het om oudere of kwetsbare mensen die duizenden euro’s kwijtspeelden aan de oplichters. “We blijven dan ook waarschuwen om deze zogezegde medewerkers nooit aan huis te laten komen”, geeft Annemie Wittesaele van Kouter mee.<br

Lees meer »