Bakkerij Decock in Oostende lanceert Ensorontbijtmanden: “James Ensor was op de begrafenis van de broer onze stichter”

James Ensor leeft meer dan ooit en is zichtbaar aanwezig in het Oostendse stadsbeeld. Ook ondernemers pikken hun graantje mee van het Ensorjaar 2024 en dat doet de bekende bakkerij Decock met Ensorontbijtmanden, in samenwerking met mensen met een beperking. “We willen ook een deel van de opbrengst schenken aan de lokale kunstenaars”, zegt Luc David.

Het Ensorjaar is net gelanceerd en daar kan je nergens nog naast kijken. Ook ondernemers doen hun best om de bekende kunstschilder in de spotlights te zetten. Bij bakkerij Decock doen ze dat door Ensorontbijtmanden aan te bieden. “Bij het ontwerpen en realiseren werden de krachten gebundeld met vzw Duinhelm en maatwerkbedrijf Oesterbank”, vertelt bakker Luc David. “Beide organisaties zetten zich in voor mensen met een beperking. Zij zijn het die de kistjes hebben gemaakt en beschilderd.”

Lokale kunstenaars

Niet alleen zij, maar ook enkele lokale kunstenaars lieten hun creativiteit rond Ensor de vrije loop. “We hebben enorm veel berichten gekregen van scholen die wilden meewerken aan dit project. Maar we willen ook de lokale kunstenaars betrekken bij dit project”, vervolgt de bakker.

“We vragen ze hun visie over Ensor op de kist te zetten. Vanuit elke kist gaat er dan een vast bedrag naar de kunstenaar, die ze zelf mogen kiezen. De kisten zijn echte verzamelstukken en elke kist is uniek. De kistjes werden zelfs genummerd. De bedoeling is om zo veel mogelijk terug te geven aan de lokale kunst. Wij verkopen er alleen ons ontbijt in.”

“De bedoeling is om zo veel mogelijk terug te geven aan de lokale kunst.”

Ensorcroissant

En ook dat ontbijt zelf wordt gesierd door een unieke croissant: de Ensorcroissant. “Het is een croissant versierd met de kleuren die in de schilderijen van James Ensor het meest terugkomen. Verder wordt de ontbijtkist gevuld met alleen maar lokale producten.”

“Het is logisch dat we iets doen rond James Ensor. Onze bakkerij bevindt zich achter de hoek van waar James Ensor gewoond heeft. James Ensor is Oostende. Meer nog: James Ensor was op de begrafenis van Achiel Decock, de broer van de stichter van de bakker, Georges Decock. Achiel was een politicus en een groot ondernemer in Oostende en zo kwam het dat James Ensor een van de genodigden was. De band met onze bakkerij is dus echt wel aanwezig”, besluit Luc.

The post Bakkerij Decock in Oostende lanceert Ensorontbijtmanden: “James Ensor was op de begrafenis van de broer onze stichter” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Oostrozebeke en Curando breiden zorgaanbod voor senioren uit met nieuw lokaal dienstencentrum, centrum voor dagverzorging en assistentiewoningen

Oostrozebeke en zorggroep Curando slaan de handen in elkaar om het zorgaanbod voor senioren in de regio te versterken en hen langer thuis te laten wonen. Op de site van wzc Rozenberg komen een nieuw lokaal dienstencentrum, een centrum voor dagverzorging en 20 assistentiewoningen. Het totale bouwproject, inclusief renovatie van de resterende woningen, wordt geraamd op 7,6 miljoen euro. De

Lees meer »

Zomersportkampen in Kortrijk

Twee maanden zomervakantie is een lange tijd om te overbruggen. Gelukkig bieden Kortrijk en deelgemeenten een breed scala aan stimulerende zomerkampen, van sportieve avonturen tot creatieve workshops en educatieve programma’s. Voor sportliefhebbers zijn er tal van mogelijkheden om actief bezig te zijn tijdens de zomermaanden. Hieronder lichten we enkele van onze favorieten uit.
The post Zomersportkampen in Kortrijk appeared

Lees meer »

Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook vakantiewoning ‘Wouter’s Home’ in Roeselare: “Goedkoper alternatief”

Ignace Defever van De Bonte Os in Roeselare opent in augustus, op een steenworp van zijn hotel in de Sint-Hubrechtsstraat, vakantiehuis Wouter’s Home. “Hier verblijven is goedkoper dan in het hotel”, aldus Ignace die enkele opmerkelijke objecten onderbracht in de woning waar vier tot tien personen kunnen verblijven.
The post Ignace van hotel De Bonte Os opent nu ook

Lees meer »

Veerle Verwee bergt boekentas op

Op de laatste schooldag nam juf Veerle Verwee afscheid van de Kappaertschool in Zwevegem en het onderwijs.
The post Veerle Verwee bergt boekentas op appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vriend neemt afscheid van Mandy (33), die overleed na ongeval met vliegtuigje: “Mijn lieveke, ik zal altijd op je blijven wachten”

In een overvolle aula in Eijsden (Nederland) met een zee aan kleurrijke bloemen namen honderden familieleden, vrienden, collega’s en kennissen vanmiddag afscheid van Mandy Linder. De 33-jarige stewardess uit Voeren overleed vorige week vrijdag na een crash met een pleziervliegtuigje in Hasselt. Samen met haar vriend — de piloot van het vliegtuig — vloog ze boven haar eigen woning om

Lees meer »

Wie is dé nieuwe, geheimzinnige Britse premier? “Mijn achtergrond is op geen enkele manier geprivilegieerd”

Een stijvere bovenlip kan hij niet houden. Evenmin kan zijn naam nóg doordeweekser klinken. “Een saaie dossiervreter”, menen zijn tegenstanders. “De rustige vastheid”, volgens zijn aanhangers. Toch boekte Keir Starmer (61) een monsterzege in de Britse verkiezingen en is hij als premier voortaan de machtigste man van het Verenigd Koninkrijk. Wie schuilt er écht achter dat wandelende maatpak?

Lees meer »

30 jaar na zijn overlijden is Willy Lustenhouwer weer helemaal in: na plein en hommageshows nu ook erkenningstegel

Met onder meer een eigen plein, hommageshows door ‘De Mugge van Brugge’ en een erkenningstegel bij de Stadsschouwburg is conferencier Willy Lustenhouwer dertig jaar na zijn overlijden meer dan ooit aanwezig in Brugge. Zijn dochter Marina schuwt liever het voorplan maar is toch heel vereerd. “Ik heb een heel speciale jeugd gehad, waarbij ik opgroeide achter de schermen van het

Lees meer »

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »