Storm voor de stilte in beeld: Fotomuseum Antwerpen te gast in Villa Les Zéphyrs in Westende

Fotomuseum Antwerpen is te gast in Villa les Zéphyrs in Westende met de tentoonstelling ‘Storm before the silence’. Naar aanleiding daarvan kan je op zaterdag 23 december met een gids van Fotomuseum Antwerpen deelnemen aan een unieke Slow Focus sessie.

Villa Les Zéphyrs beschikt al enkele jaren binnen het brede vrijetijdsaanbod in Middelkerke over een uniek profiel: hedendaagse kunst in een beschermde vakantievilla uit 1922. Voor komende winter werd het gerenommeerde Fotomuseum Antwerpen als gastcurator aangezocht. Zij brengen met Storm before the silence een prachtige fototentoonstelling naar Westende.

Storm before the silence duidt op dat magische moment tijdens een storm, vlak voor de natuur weer tot rust komt, waarop alle zintuigen op scherp staan. Details die anders aan je voorbijgaan, krijgen de volle aandacht en je kan niet anders dan vertragen. Deze toestand van intense observatie en verhoogd bewustzijn vormt het startpunt voor de tentoonstelling in Villa Les Zéphyrs.

Verwondering

“Fotografie is het medium bij uitstek om stil te staan en je waarneming te verdiepen. Daarom wordt samengewerkt met FOMU (Fotomuseum Antwerpen), dat uit zijn rijke collectie werken van Tine Guns, Stephan Vanfleteren, Léonard Pongo, Nadine Tasseel en Eadweard Muybridge toont, daarnaast ook autochromen (vroege kleurenfoto’s) en stereobeelden. In een wereld die steeds sneller lijkt te draaien, biedt het werk van deze kunstenaars een uitnodiging om verwondering te vinden in alledaagse momenten”, legt schepen Natacha Lejaeghere uit.

“Fotografie is het medium bij uitstek om stil te staan en je waarneming te verdiepen” – schepen Natacha Lejaeghere

Naast het gewone gidsenaanbod worden er, speciaal voor deze tentoonstelling, unieke Slow Focus sessies aangeboden. Tijdens Slow Focus kijk je trager en bewuster naar kunst. Het is een uitnodiging om te ont-prikkelen en tijd te nemen voor jezelf. De sessie start met enkele mindfulnessoefeningen. Door mindfulness te doen, sta je even stil bij je lichaam en je eigen gewaarwording. Nadien nodigt de museumgids je uit om enkele minuten naar een foto te kijken. Aan de hand van een aantal vragen ga je vervolgens in gesprek over de beelden. Je kan actief deelnemen, maar dat hoeft niet, je kan ook gewoon luisteren. De plaatsen zijn beperkt, gelieve tijdig te reserveren. Er zijn sessie om 14 uur en om 16 uur. De toegangsprijs bedraagt 5 euro. Inschrijvingen zijn mogelijk via www.cultuurstek.be.

Opkomend talent

FOMU (Fotomuseum Antwerpen) presenteert jaarlijks diverse thematentoonstellingen, exposities voor jong talent en monografische tentoonstellingen van internationaal bekende fotografen. Curator Ingrid Leonard is onderzoeker bij het Fotomuseum Antwerpen (FOMU) met een achtergrond in geschiedenis en fotografie. Tussen 2014 en 2020 heeft ze als assistent-curator bijgedragen aan diverse tentoonstellingen van nationale en internationale fotografen. Ze was ook medecoördinator van het platform voor opkomend talent .tiff. Sinds 2020 houdt ze zich bezig met onderzoek voor tentoonstellingen en aanwinsten voor de collectie van FOMU. Daarnaast doet ze onderzoek naar vrouwelijke Belgische fotografen uit de 19de eeuw.

De Westendse villa Les Zéphyrs werd in 1922 gebouwd in opdracht van het Gentse echtpaar dokter Henri Muyshondt-Conard. De woning is gebaseerd op een ontwerp dat architect Oscar Van de Voorde reeds in 1910 maakte voor de wereldtentoonstelling in Brussel. Interessant in het gebouw zijn de glas-in-loodramen, de badkamer met het verzonken terrazzobad en faiencebekleding, de kelderkeuken en de art-nouveau-aankleding van de eetkamer en het fumoir. De lambrisering, buffetkasten en schouwmantel in deze ruimtes zijn van de hand van Henry Van de Velde. In dit kleine maar originele vakantiehuis herbeleef je de leef- en wooncultuur van een welgestelde familie uit de jaren 1920-1940.

De villa is gratis toegankelijk. Tijdens de kerst-, krokus- en paasvakantie is de villa open van maandag tot zaterdag van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur. Op zon- en feestdagen kun je er tussen 9.30 en 12.30 uur terecht. De villa is gesloten op 25 december 2023 en 1 januari 2024. In de maanden januari, februari, maart en april is de villa op zaterdag geopend van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.00 uur, en op zon- en feestdagen van 9.30 tot 12.30 uur.

Gidsbeurten

Tijdens de schoolvakanties is er elke dinsdagvoormiddag tussen 10 en 12 uur een gids aanwezig om gratis tekst en uitleg te geven. Op andere momenten kunnen gidsbeurten (kostprijs 80 euro) aangevraagd worden via mail op [email protected]. Groepen op afspraak. Info en inschrijvingen: 059 31 95 53 –

[email protected] – www.cultuurstek.be. Villa Les Zéphyrs is gelegen aan de Henri Jasparlaan 173 in Westende.

The post Storm voor de stilte in beeld: Fotomuseum Antwerpen te gast in Villa Les Zéphyrs in Westende is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Hij was bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, nu dreigt zijn merk te verdwijnen: de man achter Gigue

Nu de Duror Fashion Group de boeken heeft neergelegd, verdwijnt mogelijk ook een echt Antwerps merk: Gigue. Oprichter Jo Wyckmans was in 1968 bij de eerste lichting afgestudeerden van de Antwerpse modeacademie, en werkte in de jaren 80 en 90 de ‘preppy’ look uit, vanaf 1991 met Gigue. Dochter Audrey bleef tot nu aan boord, zelf koos Jo Wyckmans jaren

Lees meer »

Nederlandse huizenprijzen op hoogste niveau ooit

De huizenprijzen op de krappe woningmarkt in Nederland zijn nog nooit zo hoog geweest als afgelopen kwartaal. Dat meldt de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). De gemiddelde verkoopprijs van bestaande huizen was in het tweede kwartaal 468.000 euro, 7,2 procent meer vergeleken met het eerste kwartaal van 2024. Dit is een “uitzonderlijke” toename, vindt de makelaarsvereniging, omdat dit sinds het

Lees meer »

Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus

De drug flakka doet blijkbaar vreemde dingen met de gebruikers. De rechter van Ieper veroordeelde een twintiger tot 11 maanden voor onder meer een inbraak bij een arts in Poperinge. De druggebruiker ging er bij de dokter vandoor met een cactus.
The post Flakka-gebruiker pleegt inbraak bij dokter in Poperinge en steelt… cactus appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. NAVO stuurt speciale gezant naar Oekraïne – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

Er komt een speciale gezant van de NAVO in de Oekraïense hoofdstad Kiev. Dat hebben de lidstaten besloten. De nieuwe NAVO-functionaris moet onder meer toezien op de training van Oekraïense militairen in NAVO-landen en zal zich bezighouden met de coördinatie van de politieke en praktische steun van de NAVO op de grond. Volg hier alle ontwikkelingen rond de oorlog in

Lees meer »

Poepsjiek restaurant met imposante glazen koepel opent op unieke locatie in Knokke (al heeft het zelf geen toiletten)

Een glazen koepel met een architecturaal staaltje van wereldniveau: het kan wel tellen als unieke locatie voor je restaurant. Christophe Deklerck(64), die mee aan het roer staat van Hotel Memlinc in Knokke, zag daarin dé perfecte locatie voor zijn – op zijn zachtst uitgedrukt – chique nieuwe zaak. Opvallend detail: een van de meest indrukwekkende restaurants van Knokke heeft géén

Lees meer »

“Voor dit kind is er niets. Daar kan ik niet mee leven”: Jules (11) is gezond en wel, toch moet hij naar het ziekenhuis

In de provincie Oost-Vlaanderen dreigt een jongen van elf deze week in het ziekenhuis te belanden, omdat er geen crisisopvang voor hem wordt gevonden. Jules* is nochtans gezond, maar nergens anders is er plaats voor hem. Niet in een jeugdvoorziening, niet bij een pleeggezin. En het ergste: zoals Jules waren er vorig jaar 744 kinderen. “We geven asielzoekers bed, bad

Lees meer »

Griekenland maakt zesdaagse werkweek mogelijk in bepaalde sectoren

De nieuwe wet die het in bepaalde sectoren mogelijk maakt om zes dagen per week te werken, is sinds vandaag van kracht in Griekenland. Deze aanpassing verhoogt de maximale werkweek van 40 naar 48 uur voor werknemers binnen industriële bedrijven en de productiesector. De Griekse regering wil zo onder meer de arbeidstekorten aanpakken en zwartwerk tegengaan.

Lees meer »

Man aangehouden na uit de hand gelopen burenruzie: Jan in ziekenhuis overleden nadat hij door auto aangereden werd

Een jarenlange burenruzie in Ouwegem (Kruisem) is begin deze week tragisch afgelopen. Eén van de betrokkenen, Jan Clauwaert, werd op dinsdag 25 juni aangereden na alweer een ruzie. De man werd naar het ziekenhuis overgebracht, waar hij maandag overleden is. Meer info over de precieze omstandigheden van het ongeval ontbreekt, de aanrijder werd aangehouden.

Lees meer »

Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan

Musea Brugge heeft in een kunsthandel in Parijs een tekening aangekocht dat het portret voorstelt van “Donatien Stochove voor Rome” door de Brugse kunstenaar Joseph Denis Odevaere. De tekening kost 21.000 euro.
The post Musea Brugge koopt tekening van Odevaere aan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Xi en Poetin pleiten op top in Kazachstan voor “multipolaire wereldorde” als alternatief voor Amerikaanse dominantie

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Chinese ambtgenoot Xi Jinping hebben donderdag gepleit voor een “multipolaire” wereldorde, weg van het Amerikaanse unilateralisme. Poetin en Xi kwamen bijeen in Astana, hoofdstad van Kazachstan, waar een top plaatsvond van de Shanghai-samenwerkingsorganisatie (SSO), een organisatie die verschillende landen verenigt die op gespannen voet staan met het Westen.

Lees meer »

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »