Plusbus voortaan alleen voor Vleteren

Vanaf 1 januari 2024 is de Plusbus volledig in handen van de gemeente Vleteren. Er wordt dus niet meer samengewerkt met Lo-Reninge.

Daarom moesten de werking en de kostprijs volledig herzien worden, aan de hand van een nieuw gebruikersreglement. De Plusbus kadert in de seniorenwerking van Nestor. Vervoer heen en terug naar het dorpsrestaurant kost bijvoorbeeld 4 euro per persoon, naar de markt in Veurne of Poperinge 10 euro per persoon. Een plaatsje op de bus moet twee weken vooraf aangevraagd worden via de website of via [email protected].

Financieel directeur Joost Sampers gaf een summiere voorstelling van de cijfers van het aangepast meerjarenplan (92 bladzijden) tot 2026. “Uit de positieve autofinancieringsmarges (exploitatiesaldo na vereffenen van de leninglast) voor de komende jaren, kunnen we afleiden dat onze gemeente er financieel zeer goed voorstaat op de lange termijn”, zei burgemeester Stephan Mourisse (LVP).

Wegenwerken

Verder bleek uit de meerjarenplanning dat er in de komende twee jaar geen landelijke wegen worden aangepakt. Wel staan voor 2024 twee zeer grote werken op het programma: het Groenerf in Woesten (1.755.000 euro) en de Krombekestraat in Westvleteren (1.250.000 euro). Daar worden de wegenis en riolering totaal vernieuwd, en komt er een vrijliggend fietspad. Tegelijk met de aanpak van het fietspad (met een haag en of bomen tussen het fietspad en de rijweg waar mogelijk, zullen Aquafin en de gemeente Vleteren ook de nodige rioleringswerken voorzien in deze straat. Zo zullen alle woningen langs de Krombekestraat worden aangesloten op drukriolering. Het afvalwater zal gescheiden zijn van het regenwater.

Voor de periode 2023-2026 is 4.660.000 euro voorzien voor de aanpak van wegenis. Ook in de Roggestraat worden de nodige rioleringswerken uitgevoerd. Daarmee zullen, benevens eerder de Westvleterenstraat, de Hendrik Deberghstraat en de Poperingestraat, alle (boven)gemeentelijke verbindingswegen aangepakt zijn en uitgerust zijn met een veilig fietspad.

Omdat er in 2022 en 2023 geen leningen moesten aangegaan worden, zal dat in 2024 wel nodig zijn (1,2 miljoen euro).

Koestertuin

Raadslid Kristof Dejonckheere (Vleteren Actief) vroeg of er op de parkbegraafplaats in Oostvleteren een ‘koestertuin’ kon komen. “Op die manier hopen we nog meer ruimte te creëren voor rouwverwerking en troost. Er kan zitgelegenheid voorzien worden, en eventueel wat speelelementen voor kinderen, en een Warme Williambank. Het kan een bijzondere ontmoetingsplek worden, waar ouders van overleden kindjes troost vinden, en kinderen op hun eigen manier hun verdriet kunnen beleven”, aldus Dejonckheere. Schepen Gerda Goubeir (LVP) stelde dat ze al enige tijd bezig is de opzet van een dergelijk project.

Receptie voor inwoners

Vleteren verlengde de samenwerking met de projectvereniging dierenasiel Poezewoef in Poperinge voor een periode van zes jaar.

De eerstkomende gemeenteraad heeft plaats op woensdag 24 januari 2024. Op zondag 14 januari heeft in De Sceure in Oostvleteren de Nieuwjaarsreceptie plaats voor alle inwoners van Vleteren.

The post Plusbus voortaan alleen voor Vleteren is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KIJK. Nederlandse urbexer bezoekt spooksteden in droogste woestijn op aarde

Urban Explorer Bob Thissen neemt ons mee naar enkele verlaten dorpen in de Atacama-woestijn in Chili. Dat is de droogste plek op aarde. In de 19e en 20e eeuw waren er veel dorpen in de woestijn, voornamelijk bevolkt door mensen die in nabijgelegen mijnen werkten. De meeste van die dorpen zijn spooksteden geworden. Al zijn sommige dorpen niet écht verlaten,

Lees meer »

Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen”

Na de geslaagde viering van 40 jaar verbroedering tussen Zillebeke en Seelbach kwam het bestuur samen om een vervolg te geven aan de jumelage die al begin de jaren tachtig het levenslicht zag. Om de vereniging verder uit te bouwen, werd een vernieuwd bestuur gekozen.
The post Verbroedering Seelbachcomité Zillebeke kiest nieuw bestuur: “Jumelage heeft veel voordelen” appeared first

Lees meer »

Paradise City klokt af op 43.000 bezoekers

De negende editie van het elektrofestival Paradise City heeft 43.000 bezoekers aangetrokken. Dat heeft de organisatie bekendgemaakt. Op zaterdag waren er een aantal stevige regenbuien, maar die zaten de positieve energie waar het festival voor bekendstaat, niet in de weg.

Lees meer »

Team Burgemeester stelt kandidaten voor

Het huidige Liberaal 2018 trekt naar de gemeenteraadsverkiezingen van oktober als Team Burgemeester, en stelde als eerste partij haar kandidaten voor. Op de lijst vinden we bekende en minder bekende namen, maar het geheel zal een ambitieuze ploeg zijn, verzekert lijsttrekker en huidig burgemeester Lieven Cobbaert (38).
The post Team Burgemeester stelt kandidaten voor appeared first on KW.be.

Lees meer »

Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper

In de Sint-Jozefsschool in Ieper gaan Mieke Vandermarliere (59) en Rik Verhalle (61) eind juni met pensioen. Mieke is een fervent muzikant, speelt viool en piano en is actief in verschillende bands. Ze is ook de auteur van het schoollied.
The post Juf Mieke en meester Rik gaan met pensioen in Sint-Jozefsschool in Ieper appeared first on KW.be.

Lees meer »

Een op de zes werknemers ontvangt fietsvergoeding

Uit de jaarlijkse evaluatie van de alternatieve loonvoordelen in 2022 blijkt dat de tweede pensioenpijler het belangrijkste voordeel blijft. Ook maaltijd- of ecocheques zijn populair, net als een tussenkomst in woon-werkverkeer. Maar liefst één op de zes werknemers ontvangt een fietsvergoeding, een stijging van 3 procent tegenover het jaar voordien.

Lees meer »

Wannes (56) breekt wereldrecord ‘buddylopen’ in Gent: “Na 110 kilometer kwam de man met de hamer”

Doel bereikt: in 12 uur en 4 minuten liep triatleet en ultraloper Wannes Wylin maar liefst 100 kilometer rond de Watersportbaan in Gent met een buddy in een rolstoel. Dat is een wereldrecord. Met de sportieve krachttoer wil hij aandacht vragen voor Triple Challenge, de vereniging die pleit voor inclusief sporten. “Willen we begrip en leren omgaan met anders zijn?

Lees meer »

Limburger Yannick Bouts leidt La Réserve naar label vijf sterren superior

Een jaar na de opening krijgt hotel La Réserve Resort in Knokke het label vijf sterren superior. Dat gebeurde onder leiding van de Limburgse general manager Yannick Bouts, die eerder met het Kasteel van Ordingen in Sint-Truiden vijf sterren behaalde. “Zonder het enthousiasme van de eigenaars – topondernemers Bart Versluys en Marc Coucke – was dit niet mogelijk geweest”, zegt

Lees meer »