Filmfestival Oostende pakt uit met ‘rebels’ programma van meer dan 125 films

Filmfestival Oostende maakte de definitieve selectie bekend met een zeer mooi aanbod ‘Oostendse films’, drie competities en een opwaardering voor de kortfilms. Er komen ook een festivalcafé en een restaurant.

De slotfilm van het festival wordt ‘De magneet man’ van Gust Van den Bergh met Danny Ronaldo, bekend van het gelijknamige circus. “Daarmee gaan we 100 jaar terug in de tijd toen films getoond werden op kermissen en in circussen. In januari riskeren we ons niet aan een circustent maar de film wordt deze zomer dan wel op zo’n locatie getoond tijdens TAZ”, zegt Peter Craeymeersch. Het filmfestival toont 125 films en dat zijn, met uitzondering van de masterselectie en de Ensorfilms, allemaal premières of avant-premières. “We hebben een uitgebreid aanbod aan premières van Vlaamse tv-series zoals Assisen met Gene Bervoets, Juliet met Charlotte Debruyne en Styx met Sebastien Dewaele waarbij we telkens twee of vier afleveringen tonen”, duidt Craeymeersch. Marc Didden wordt geëerd met een ster voor zijn hele werk; nadien wordt Instanbul (deels opgenomen in Oostende) vertoond. “De competities zijn belangrijk. In Look brengen we de topfilms van internationale festivals waarbij het camerawerk opvalt. In Coop focussen we op co-producties vanuit België met het buitenland. Iedere maker komt zijn film voorstellen. In Soon komen straffe film van jonge regisseurs aan bod.”

Oostendse prenten

Er is een mooie selectie van films over Oostendse onderwerpen : de openingsfilm Holy Rosita werd gedraaid in de badstad. Cultuurschepen Bart Plasschaert :”Ook de film Hazegras, opgenomen met 125 mensen uit de wijk, gaat in première. Ik ben benieuwd want ik woon er ook. Er wordt ook een koppeling gemaakt met het Ensorjaar via een documentaire over Ensor. Ook een film over Arno wordt opnieuw vertoond.”

Filmkeuze Gene Bervoets

“Ik kijk heel erg uit naar de films en ga me de komende wekend bezig houden om zoveel mogelijk films vooraf te zien”, zegt master Gene Bervoets. Zijn filmselectie (10 oudere films) bevat klassiekers als West Side Story en Death in Venice, maar ook twee humoristische films. “Ik wou Buster Keaton tonen, een van mijn grote helden. Hij is een genie en heeft verschillende keren zijn leven gegeven om een film af te maken. Daarnaast konden ook de Marx Brothers aan bod. Ook de jongeren moeten zeker in contact komen met die grootheden.” Het filmfestival is ook een aanleiding om de oude band van Gene Bervoets weer tot leven te wekken. “In de jaren ’70 was ik zanger van de punkband The Plastic Bags. We maakten er Antwerpen en omstreken mee onveilig. Eén van de zonen van de bandleden vond de cassettes van toen terug en remasterde de opnames. Ikzelf zong nieuwe dingen in. Het optreden op het filmfestival zal echter gebeuren door de kinderen van de toenmalige bandleden, waaronder mijn zoon. Ze noemen zich de Micro Plastics. We zullen samen optreden in De Grote Post. Het is een voorbode voor een dubbelelpee die in maart uitkomt.”

Sterren en eten

Er komen 175 gasten (acteurs, regisseurs en anderen uit de filmsector) langs. Sterren op de Zeedijk zijn er voor onder meer master Gene Bervoets, Wannes Destoop (regisseur openingsfilm), Marc Didden (lifetime time achievement) en de Nederlandse acteur Frank Lammers. Op het terrein komt er een festivalcafe (voor feestjes) en in Kinepolils opent een tijdelijk restaurant waarvoor de Hotelschool Koksijde samenwerkt met de Northseachefs.

Jamies en Ensors

De Jamies (online en video awards) kregen dit jaar meer dan 18.000 inzendingen. Na selectie bleven er 5000 makers over; 1701 zijn genomineerd voor 17 verschillende prijzen. Hannes Coudenys : “We zijn 4 jaar geleden klein gestart. Om te vermijden dat steeds de bekendste koppen winnen hebben we nu meer categorieën.” De Jamies worden uitgereikt in De Grote Post op 2 februari.

De Ensors zullen op 3 februari uitgereikt worden in het Kursaal met een nieuw presentatieduo : Fatma Tazpinar en (Oostendenaar) Xavier Taveirne. “We kenen hen als tv-gezichten, maar beiden zijn ook makers van eigen reeksen”, zegt voorzitter Wim Vanseveren.

Kortfilms

De kortfilms keren terug als volwaardig onderdeel van het festival. Programmator Henri Disotuar : “Iedere filmmaker start met een kortfilm en we willen die jonge mensen de kans geven om hun kortfilm te tonen. We tonen ze voor de grote films in alle zalen en nog eens in een aparte competitie. 12 kortfilms komen zo aan bod.”

Praktisch: Ticketprijzen variëren per dagdeel of genre. Er is al een filmpas om alle film te zien voor 49 euro (tot 16/1) of 59 euro (na 16/1). Voor speciale evenementen is er wel een supplement.

The post Filmfestival Oostende pakt uit met ‘rebels’ programma van meer dan 125 films is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman in Hawaï: “Topsporters steunen Stefaan”

Op donderdagavond 1 augustus beginnen de Kriekefeesten met een Hawaï-party ten voordele van Kriekebewoner Stefaan De Clercq, die op 26 oktober deelneemt aan het wereldkampioenschap Ironman in Hawaï. Stefaan kan rekenen op de steun van sportieve toppers zoals Lies Defreyne en beroepsrenners zoals Yves Lampaert, Tim Declercq en Jordi Warlop.
The post Bekende Kriekebewoner neemt deel aan WK Ironman

Lees meer »

Christiaan heeft al ruim een maand geen internet of tv omdat facturen Proximus bij naamgenoot belanden: “Een oplossing? Misschien volgend jaar, zeiden ze”

Christiaan Rosiers (67) uit Willebroek heeft al meer dan een maand geen internet en tv, omdat hij volgens Proximus zijn facturen niet betaalt. Dat komt omdat de telecomoperator de facturen sinds eind mei opstuurt naar zijn naamgenoot Christiaan Rosiers (69) uit Itegem. Ook na een twintigtal smeekbedes kon of wil Proximus het probleem niet oplossen.

Lees meer »

Marino Keulen (Open VLD): “We zijn als partij in een crisis beland, Vlaanderen heeft met ons afgerekend”

De Vlaamse liberalen staan voor een tocht door de woestijn. De implosie van Open VLD trof ook boegbeeld Marino Keulen, die na 29 jaar de nationale politiek verlaat. Een gesprek over de “slijtage” van zijn partij, de klap in Limburg en MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. “Een samensmelting MR-Open VLD? Het zou handig zijn als Bouchez eerst Nederlands zou spreken.”

Lees meer »

Opendeurdag seksclub Club Amai trekt 3.000 nieuwsgierigen: “Misschien breng ik volgende week wel een eerste echt bezoekje”

Ruim 3.000 nieuwsgierigen hebben zondag een bezoek gebracht achter de schermen van Club Amai in Hoogstraten (Meer). Alle aanwezige mannen en vrouwen hielden netjes de kleren aan en stapten in een lange rij met het nodige gegiechel naar binnen. De seksclub hield voor een keer geen swingersdag, maar gooide de deuren open voor iedereen die er eens op klaarlichte dag

Lees meer »

Al vanaf hun 16de worden ze voorbereid op de online bagger: waarom vooral tennissers uitgescholden en bedreigd worden

Weinig sporten zijn gevoeliger aan digitale terreur dan de wereld van game, set en match. Op de topsportschool worden talentvolle tieners, vanaf 16 jaar, voorbereid op de haatberichten en dreigementen die ze zullen ontvangen eens ze het internationale circuit betreden. Het gif tegenhouden is moeilijk. Tennis Vlaanderen probeert de jongeren vooral weerbaar te maken.

Lees meer »

LIVE GAZA. Israël beveelt nieuwe evacuatie van Khan Younis en Rafah

Het Israëlische leger heeft maandag de evacuatie bevolen van Khan Younis en Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Daar werden honderdduizenden Palestijnen enkele weken geleden al gedwongen te vluchten voor gevechten. En duizenden Israëlische ultraorthodoxe mannen zijn zondag in Jeruzalem de straat op gegaan om te protesteren tegen de dienstplicht. Zij doen dit vanwege een uitspraak van het Israëlische

Lees meer »

Waarom Franse verkiezingen een herexamen voorzien

Wat zeggen politici niet, maar dénken ze wel? In zijn nieuwe analyse, exclusief voor HLN, gunt opiniemaker Noël Slangen jou elke week een blik achter de schermen van de politiek. Vandaag: hoe kiessystemen er in alle vormen en formaten zijn, én hoe die formaten de verkiezingsuitslag kunnen beïnvloeden. Wat als we in België bijvoorbeeld het Franse systeem zouden toepassen? “Een

Lees meer »

Stroompanne bij Cambio opgelost: autodelen in Vlaanderen wordt hervat

Autodeel-bedrijf Cambio lag zondag urenlang plat. Hierdoor was het nergens in Vlaanderen nog mogelijk om deelauto’s te gebruiken. Rond 14.30 uur werd het probleem verholpen en kon het autodelen weer hervatten. “Door het slechte weer in Duitsland was er een grote stroompanne”, klinkt het bij Geert Gisquière, directeur van Cambio.

Lees meer »

Bouchez kroont zich tot MR-koning

18:55 Het ijzer smeden als het heet is. Dat deed Georges-Louis Bouchez door de voorzittersverkiezingen bij de MR te vervroegen. Hij is de enige kandidaat, zoals ook Conner Rousseau bij Vooruit de enige kand…

Lees meer »