Deze drone moet Brugse hulpdiensten van bovenaf bijstaan in noodsituaties: “Biedt diverse voordelen”

In Brugge is de uitrol van de Safety Drone gestart. De drone bevindt zich op het dak van de brandweerkazerne en zal ingezet worden om politie en brandweer te ondersteunen wanneer zich incidenten voordoen. “Het biedt wel degelijk diverse voordelen”, weet postoverste Jeroen Bonte. Tijdens De Warmste Week werd de drone al de lucht ingestuurd.

Op het dak van de brandweerkazerne aan de Walweinstraat staat sinds kort een installatie mét indrukwekkende drone. Het bedrijf Citymesh – met hoofdzetel in Oostkamp – is al jaren bezig met het Safety Drone Project. In maart 2023 kon de echte uitrol beginnen via het SENSE-project federale 5G-subsidies. En de Brugse hulpdiensten maken daar nu dus gebruik van.

“Met dit project willen we de inzetbaarheid van drones met 5G-toepassingen in noodsituaties bekijken”, zegt Hans Similon, General Manager Safety Drone. De drone is 24/7 beschikbaar om politie en brandweer bij te staan. Na een oproep – en als het nodig is – stijgt de drone op en vliegt het richting de plaats van het incident om vanuit de lucht de situatie in kaart te brengen. Op die manier krijgen de hulpdiensten meteen een goed beeld van wat er aan de hand is én kunnen ze efficiënter werken. Het grote voordeel is ook dat bepaalde beslissingen sneller worden genomen zodat kostbare tijd wordt gewonnen.”

Warmste Week

Deze week werd het project dus in Brugge gelanceerd. Vanop het dak van de brandweerkazerne kan de drone in een straal van 5 kilometer ingezet worden. De besturing gebeurt vanuit het hoofdkantoor van Citymesh in Oostkamp. Tijdens de Warmste Week vloog het toestel al enkele keren uit om de hulpdiensten vanuit de lucht te laten zien hoe druk het was. “Indien nodig kunnen we op deze manier ook incidenten sneller opmerken”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V).

Voor de duidelijkheid: het is niet de bedoeling dat de drone voor élke brand of ongeval wordt uitgestuurd. “Maar in bepaalde specifieke situaties kan het wel degelijk een grote meerwaarde betekenen” zegt postoverste Jeroen Bonte. “Denk bijvoorbeeld aan een zware industriebrand. Op zo’n moment kunnen we de drone, die ook is uitgerust met een warmtecamera, vanuit de lucht laten bepalen waar er nog brandhaarden zijn.” Al zijn er nog diverse toepassingen. Denk aan het detecteren van mensen van bovenaf in bepaalde open ruimtes of het in kaart brengen van de schade van bovenaf bij pakweg een grote kettingbotsing. De eerste drie maanden is de dienstverlening van Citymesh gratis. Daarna wordt overgestapt op een ‘pay-per-flight’-model. Politie en brandweer zullen dus enkel moeten betalen als ze de drone effectief gebruiken. (MM)

The post Deze drone moet Brugse hulpdiensten van bovenaf bijstaan in noodsituaties: “Biedt diverse voordelen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Ik ga geen interviews geven, sorry”: Jasper Philipsen, die zich excuseerde bij Wout van Aert, wil niet meer terugkomen op sprintincident

Jasper Philipsen spreekt ook vandaag niet met de pers na het sprintincident in de Tour met Wout van Aert van gisteren. Wel verontschuldigde onze landgenoot zich vanmorgen op Instagram. “Ik wil elke sprint winnen, maar niet ten koste van de veiligheid van een andere renner.” Gisteren was de woede bij Philipsen nog bijzonder groot. “Excuses aanvaard”, antwoordde Van Aert.

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

Feestelijke opening van N35 na 25 jaar aanslepend dossier

Op 5 juli is het project voor de heraanleg van de N35, de belangrijke verkeersader die door Veurne, Koksijde en De Panne, eindelijk afgerond. Aan Sporthal Den Oosthoek werd de N35 feestelijk geopend en wijdden de lokale besturen en bewoners het heraangelegde fietspad in met een fietstochtje tot aan de rotonde in de Slableedstraat in Veurne.
The post Feestelijke

Lees meer »

Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand

Jonie Vanhoutte staat zondag in Roth voor haar vuurdoop in een triatlon op de lange afstand. “Ik heb mij laten vertellen dat dit na Hawaï de tweede mooiste wedstrijd is. Qua beleving of op de berg staan is vergelijkbaar met de Tour de France.”
The post Triatlete Jonie Vanhoutte voor het eerst op de lange afstand appeared first on

Lees meer »

Ward Vergote (Visie) geschorst als burgemeester van Moorslede

Ward Vergote, burgemeester van Moorslede, is geschorst voor de resterende duur van de huidige gemeentelijke bestuursperiode, zo besloot Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Gwendolyn Rutten, gebaseerd op een hoorzitting, het tuchtverslag van de gouverneur en een eerder vonnis van de rechtbank van eerste aanleg in december 2023. “Ward Vergote heeft als burgemeester een bewezen tuchtfeit gepleegd door privébelangen te vermengen

Lees meer »

Sneer naar prinses Kate of Ode aan prinses Diana? Meghan haalt stiekem haar naam van Archies geboorteakte

Meghan Markle (42) heeft stiekem haar eigen naam van de geboorteakte van haar zoon, prins Archie (5), laten verwijderen. Elf dagen na de geboorte van Archie in 2019 verving ze de naam ‘Rachel Meghan’ door ‘Hare Koninklijke Hoogheid de hertogin van Sussex’. Online wordt er nu volop gespeculeerd over de twee redenen waarom prins Harry (39) en Meghan deze keuze

Lees meer »

Fransen gaan massaal stemmen

Bij de tweede ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk was om 17 uur al 59,71 procent van de stemgerechtigde kiezers komen opdagen. Dat is het hoogste niveau sinds de verkiezingen van 1981, die volgden op de verkiezing van François Mitterand als president.

Lees meer »