Bibliotheek gaat van start met innoverend project: Boeken voor baby’s en peuters

De resultaten van het recente PISA-onderzoek hebben jammer genoeg aangetoond dat de leesvaardigheid bij Vlaamse jongeren helemaal niet zo schitterend is. Ruim een derde haalt het basisniveau niet en dat is op zijn minst verontrustend. Gelukkig bezoekt ruim veertig procent van de 10- tot 13-jarigen minstens nog één keer per maand de openbare bibliotheek.

In de Koekelaarse bibliotheek doen ze al heel wat jaren serieuze inspanningen om kinderen warm te maken voor boeken en verhalen. Recent vond er nog een voorleesmoment plaats voor kinderen van 4 tot 7 jaar. Er worden boekenboxen verspreid in de scholen en er is ook een leesjury voor kinderen en jongeren tussen 6 en 18 jaar. Deze leesjury wordt binnenkort in een pilootproject uitgebreid met een groep voor kleuters van 3 en 4 jaar.

“Daarnaast gaan we binnenkort ook van start met het Boekstart-project”, vertelt bibliothecaris Daphne Broidioi enthousiast. “Hierbij willen we baby’s en peuters samen met hun ouders laten genieten van boeken. Wat je vroeg leert, leer je immers voor het leven. Alle kleuters en peuters die in Koekelare wonen zullen via Kind & Gezin een peuterpakket ontvangen. Op 6 maanden ontvangen baby’s al een zacht voelboekje. Van zodra een peuter 15 maanden is, ontvangen de ouders een bon waarmee ze in de bibliotheek een Boekstart-peutertas kunnen afhalen met daarin twee leuke kartonboekjes.”

Origineel aanbod

“Daarnaast bieden we in de bib sinds kort ook badboekjes aan”, gaat de bibliothecaris voort. Deze worden gebundeld in kleine pakketjes en kunnen door kersverse ouders uitgeleend worden om samen de eerste kennismaking met boeken thuis te beleven. We hopen uiteraard dat heel wat jonge ouders zullen ingaan op dit originele aanbod dat door de referentieorganisatie rond lezen en leesbevordering ‘Iedereen leest’ ondersteund wordt.”

Bibliothecaris Daphne Broidioi geeft ook eerlijk toe dat het nieuwe project een ideale manier is om mensen op een originele manier te laten kennismaken met de gemeentelijke bibliotheek. (PDC)

The post Bibliotheek gaat van start met innoverend project: Boeken voor baby’s en peuters is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Hij is de grappigste”: terwijl ook De Bruyne het ‘beu’ is, denkt Doku te weten wie befaamde tekstjes op matchballen van Haaland schrijft

Zelf zijn Kevin De Bruyne (33) en Jeremy Doku (22) het ook (gespeeld) beu om telkens maar weer een matchbal te moeten signeren na een zoveelste hattrick van Erling Haaland (24). Aan acht stuks in 69 Premier Leaguematchen zit de spits van Manchester City nu. Waanzinnig. Maar die “F**k off” op zijn bal? Dat kwam niét van de twee Rode

Lees meer »

Vier arrestaties in vermoedelijk corruptiedossier bij bouw van hotel in Tsjaad

Het federaal parket heeft vier mensen opgepakt na huiszoekingen in ons land voor vermeende betrokkenheid van corruptie bij de bouw van een hotel in Tsjaad. Dat laat het federaal parket in een persmededeling weten. Volgens de Franstalige krant ‘Le Soir’ is een van de gearresteerden Luc Bertrand, ceo van Ackermans & Van Haaren en vader van ontslagnemend staatssecretaris Alexia Bertrand.

Lees meer »

Luide knal schrikt ruime omgeving van Oedelem op, hulpdiensten komen ter plaatse maar er blijkt niks aan de hand

In Oedelem, Sijsele en omgeving was woensdagavond omstreeks 20.30 uur een luide knal te horen. Het geluid was tot kilometers verder te horen. Ook de hulpdiensten werden gealarmeerd, maar uiteindelijk bleek er van een ongeval of echte explosie geen sprake.
The post Luide knal schrikt ruime omgeving van Oedelem op, hulpdiensten komen ter plaatse maar er blijkt niks aan

Lees meer »

Roeselare krijgt unieke zorgsite met woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een gezondheidspunt

Stad Roeselare verkoopt de Prairie, een deel van de projectsite in de noordelijke stationsomgeving, aan een consortium dat er de komende jaren een unieke zorgsite zal realiseren met een nieuw woonzorgcentrum, maar ook assistentiewoningen en tal van aanpalende diensten. Tal van partners slaan hiervoor de handen in elkaar.
The post Roeselare krijgt unieke zorgsite met woonzorgcentrum, assistentiewoningen en een

Lees meer »

Honderden leerlingen krijgen plots mail dat ze deze week niet meer naar school hoeven wegens “praktisch probleem”

Voor leerlingen van de tweede en derde graad van het Sint-Ursula-Instituut in Onze-Lieve-Vrouw-Waver (Sint-Katelijne-Waver) gaat de eerste schoolweek de mist in. Zij kregen woensdagnacht een mail dat er donderdag en vrijdag geen les zou zijn, omdat de lessenroosters niet klaar zijn. “Interne conflicten tussen leerkrachten en directie worden uitgevochten op de rug van onze kinderen”, klinkt het bij verongelijkte ouders.

Lees meer »

Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter”

Met een eclatante 1-6-zege bij promovendus KVC Drongen pakte Mandel United niet enkel een driepunter op de eerste speeldag, maar zijn ze meteen ook de eerste leider in derde afdeling. Volgende tegenstander KV Diksmuide-Oostende zal allicht een betere waardemeter zijn.
The post Jeremy Brogniez met Mandel United voor derby tegen KVDO: “Eerste match allicht geen waardemeter” appeared first on

Lees meer »