Wilfried Vandaele gevierd door Nederlandse ambassadeur: “Weinigen hebben zo’n rijke ervaring opgebouwd”

Wilfried Vandaele, N-VA-fractievoorzitter in het Vlaams Parlement en burgemeester van De Haan, werd door ambassadeur Pieter-Jan Kleiweg de Zwaan gehuldigd op de Nederlandse ambassade in Brussel. “Nederlands-Vlaamse samenwerking blijft nodig.”

Vandaeles eerste job als 25-jarige, was die van algemeen secretaris van het Algemeen-Nederlands Congres (ANC) dat Nederlanders en Vlamingen in allerlei vakgebieden samenbracht rond heel concrete projecten. Zo tekenden milieuorganisaties een mogelijk tracé uit voor de hogesnelheidstrein en bespraken ze het beheer van grensoverschrijdende natuurgebieden zoals het Zwin, maar het ging ook over post- en banktarieven, over grensoverschrijdende bus- en treinverbindingen, uitwisselingen tussen theatergezelschappen, coproducties voor televisie en film… Na tien jaar bij het ANC werd hij woordvoerder van de VMM, de Vlaamse Milieumaatschappij. “En als er al iets grensoverschrijdend is, dan is het wel de problematiek van water- en luchtvervuiling”, aldus Vandaele, die in die periode ook lid was van de Commissie voor het Cultureel Verdrag België-Nederland.

‘DeBuren’

Toen de regering een Nederlands-Vlaams verdrag ter vervanging van het Nederlands-Belgische wou maken, voerde hij mee de pen en toen het nieuwe Culturele Verdrag in werking trad, werd Vandaele daar algemeen secretaris van. In die hoedanigheid schreef hij onder meer een advies om in Brussel een Nederlands-Vlaams Centrum op te richten, dat er uiteindelijk kwam in de vorm van ‘DeBuren’. In 2009 werd hij Vlaams parlementslid én voorzitter van de Interparlementaire Commissie voor de Nederlandse Taalunie. Hij blijft dat tot eind dit jaar. Zijn Nederlandse tegenhanger, Martin Bosma, die Vandaele normaal zou opvolgen, werd vorige week verkozen tot voorzitter van de Nederlandse Tweede Kamer.

Ambassadeur Kleiweg de Zwaan: “Wilfried Vandaele heeft al een lange staat van dienst wat de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen betreft. Weinigen hebben zo’n rijke ervaring opgebouwd met de verschillende instrumenten en instellingen voor de samenwerking tussen onze beide landen.”

Dankwoord

Dertig jaar geleden al werd Vandaele door de Nederlandse Koningin benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Toen al voor zijn verdiensten op het gebied van de Nederlands-Vlaamse samenwerking. In zijn dankwoord op de ambassade klonk het: “Vandaag knip ik zowat de laatste vezel door van een rode draad die welgeteld veertig jaar onafgebroken door mijn beroepsbezigheden liep, met name het engagement voor de Nederlands-Vlaamse samenwerking. Ik heb het gevoel dat het draagvlak voor de samenwerking zwakker wordt, maar blijf er persoonlijk van overtuigd dat deze wel nodig blijft. Zowel op het gebied van taal en cultuur als op bredere thema’s zoals leefmilieu, onderwijs en economie.”

The post Wilfried Vandaele gevierd door Nederlandse ambassadeur: “Weinigen hebben zo’n rijke ervaring opgebouwd” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Kamping Kitsch Club lanceert, in samenwerking met Topradio, een eigen radiozender: Radio Kamping Kitsch Club. De online zender is enkel online te beluisteren via de link: Radio Kamping Kitsch Club en gaat van start op zaterdagnamiddag om 16.00 uur.
The post Kamping Kitsch start eigen radiozender samen met Topradio: “Humor die zo flauw is dat je erom moet lachen”

Lees meer »

Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan”

De kostprijs van het woonzorgcentrum in Alveringem verhoogt weer. Het OCMW-bestuur past de dagprijs aan volgens de consumptieprijsindex van april 2024. De oppositie vraagt zich af waar dat eindigt. “Een OCMW-uitbating moet ietwat sociaal blijven. Ik betreur dat dit onbespreekbaar is”, zegt PRO-raadslid Emma Breyne.
The post Oppositie bekritiseert indexatie rusthuisdagprijs in Alveringem: “Graag eens indexatie overslaan” appeared first

Lees meer »

Zware onweerszone trekt over Duitsland: “Dit fenomeen komt maar één of twee keer per jaar voor”

Zaterdagavond trok een zware onweerszone van het noordoosten van Frankrijk rakelings langs ons land naar Duitsland. Volgens een Duitse meteoroloog gaat het om een fenomeen dat maar “één of twee keer per jaar voorkomt”, waarbij water – en op verschillende plaatsen ook hagel – met bakken uit de lucht viel en felle windstoten werden waargenomen. Op verschillende plaatsen sloeg de

Lees meer »

Tropische cycloon Freddy is langst aanhoudende storm ooit geregistreerd

De verwoestende tropische cycloon Freddy, die vorig jaar van Australië naar zuidelijk Afrika raasde, heeft het wereldrecord van de langst aanhoudende tropische cycloon verpulverd. Experts van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) hebben op basis van een uitgebreide analyse officieel vastgesteld dat Freddy 36 dagen lang cycloonkracht had.

Lees meer »

Dit zijn de populairste mannen- en vrouwennamen in jouw gemeente

Olivia en Noah waren ook vorig jaar de populairste voornamen in Vlaanderen. Dat blijkt uit cijfers van Statbel. Bij de meisjes staat Olivia al vijf jaar onafgebroken aan de leiding. Emma staat op twee, Louise op drie. Noah is sinds 2020 de populairste jongensnaam, gevolgd door Arthur en Liam. Bij de familienamen komen Peeters, Janssens en Maes het meest voor.

Lees meer »

Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende van Tijl Uilenspiegel in ere houden”

Zaterdagnamiddag werd het grondig vernieuwde Uilenspiegelmuseum in Damme feestelijk geopend. Dit museum, dat 25 jaar quasi onaangeroerd bleef, biedt nu een nieuw perspectief op het verhaal van de historische schelm en rebel Tijl Uilenspiegel, die door schrijver Charles Decoster in Damme werd gesitueerd.
The post Uilenspiegelmuseum in Damme heropent na grondige opfrisbeurt: “We blijven de traditie en de legende

Lees meer »