Sensibilisering met cartoon voor digitale gevaren: “Wekelijks mensen bedrogen”

De zaterdagmarkt leek voor het lokaal bestuur de ideale locatie om de sensibiliseringscampagne te lanceren die bedoeld is om mensen bewust te maken van de gevaren op het internet. De bankkaartbeschermers met een cartoon van TomCartoon hadden succes.

In een tijdperk waarin digitale connectiviteit onmisbaar is, lanceerde De Panne een sensibiliseringscampagne om de bewustwording te vergroten over de gevaren op het web.

Het doel is om gebruikers, ongeacht hun leeftijd of digitale ervaring, te informeren en te wapenen tegen potentiële online risico’s en dat op een ludieke manier. Met de feestdagen in aantocht doen veel mensen namelijk online aankopen en dan slaan internetcriminelen hun slag.

Op de zaterdagmarkt was ook het team ‘veiligheid en preventie’ aanwezig om een woordje uitleg te geven en werden de eerste bankkaartbeschermers uitgedeeld met daarop de ludieke cartoon van TomCartoon. Deze werd op maat gemaakt van de kustgemeente en stelt de iconische strandcabines en het standbeeld ‘De Drie Wijsneuzen’ voor. De beschermers zelf zorgen ervoor dat er geen bedragen ongemerkt via contactloos betalen van je bankkaart kunnen verdwijnen. Gelukkig is die vorm van diefstal niet echt een probleem in de regio.

Phishing

De bankkaartbeschermer is vooral een handige drager om de boodschap op over te brengen. Het bestuur hoopt zo dat bewoners kritischer op het internet surfen en zich informeren via safeonweb.be. De website Safeonweb is een initiatief van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) en heeft als doel om de Belgische burgers op een snelle en correcte manier te informeren en te adviseren over cybersecurity, grote actuele digitale dreigingen en online veiligheid. Burgers vinden er tips, testen, actuele risico’s, blogs en nog veel meer om de bewustwording rond veilig surfen te vergroten.

Burgemeester Bram Degrieck: “In onze politiezone zijn er wekelijks meldingen van mensen die bedrogen worden via phishing en andere malafide toestanden. We kennen allemaal wel de berichtjes van ‘onze zoon die een nieuw telefoonnummer heeft en vraagt om geld over te schrijven’. Pure oplichterij die al vele mensen grote sommen geld kostte.

Het is een taak van onze preventiedienst om onze inwoners bewust te maken van deze agressieve vorm van oplichterij. We zullen deze actie nog eens herhalen in het voorjaar.”

The post Sensibilisering met cartoon voor digitale gevaren: “Wekelijks mensen bedrogen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Waarom u voor één keer VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke niet moet geloven: “Ik schrok toen ik hoorde dat er een crimineel netwerk achter zit”

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Jettie Pallettie stopt ‘Qu Sera Mi Vida’ in een feestelijk Nederlandstalig jasje met een knipoog naar ‘Crazy Frog’

Geen feestje zonder Jettie Pallettie, wereldberoemd in Vlaanderen met haar versies van o.a. ‘Ik Zit In Een Cafeetje’, ‘Hey Knul’ en ‘Hopeloos’. Samen met topproducer Waylon van der Heijden stak ze de Gibson Brothers-klassieker ‘Que Sera Mi Vida’ uit 1979 in een feestelijk Nederlandstalig jasje. Met plezier reisde de populaire Jettie Pallettie af naar de Goldfinger-studio’s aan de Spaanse Costa

Lees meer »

Oostrozebekenaar Chris ‘Foxie’ De Vos in Tour als verzorger van ploeg van geletruidrager Pogacar

In 2011 won Chris De Vos als verzorger de Ronde van Frankrijk met BMC-kopman Cadel Evans. Sinds zaterdag doet de 58-jarige Oostrozebekenaar, intussen aan de slag bij UAE Team Emirates, een nieuwe gooi naar Tourwinst met topfavoriet Tadej Pogacar. “Maar de komst van mijn eerste kleinkind plaats ik boven een nieuwe eindzege in de Tour.”
The post Oostrozebekenaar Chris

Lees meer »

LIVE. Extreemrechts Rassemblement National van jonge kandidaat-premier Jordan Bardella op kop bij eerste ronde Franse parlementsverkiezingen

De eerste ronde van de parlementsverkiezingen in Frankrijk zijn gewonnen door het Rassemblement National van kandidaat-premier Jordan Bardella (28). De partij haalde 33 procent van de stemmen binnen. Dat melden Franse media zondagavond. Het gaat nog wel om schattingen. De daadwerkelijke resultaten komen later vanavond binnen. Dit artikel zal voortdurend worden bijgewerkt met de laatste ontwikkelingen.

Lees meer »

Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper

Acht maanden was hij clean, maar toch herviel G.V. in zijn speedgebruik. En hoewel hij onder voorwaarden stond, liep de man tegen de lamp. De rechtbank in Ieper veroordeelde de man nu tot een celstraf van 2 jaar, waarvan een groot deel voorwaardelijk.
The post Speedgebruiker loopt tegen de lamp bij controle op step aan station van Ieper appeared

Lees meer »

Spotify verwijdert pro-Russische artiesten – Washington kondigt nieuw militair hulppakket van 2,3 miljard dollar aan voor Oekraïne

De Hongaarse premier Viktor Orbán bezoekt vandaag Kiev, waar hij de Oekraïense president Volodymyr Zelensky ontmoet. Dat meldt de Britse krant ‘Financial Times’. Het bezoek van Orbán, een uitgesproken criticus van de westerse militaire hulp aan Oekraïne, volgt een dag nadat Hongarije het roulerende voorzitterschap van de Europese Unie heeft overgenomen. Lees hier de ontwikkelingen van dinsdag 2 juli terug.

Lees meer »