“Helaas geen kalkoen kunnen redden”: Animal Rights doet kalkoentransporten halt houden tijdens serene wake aan slachthuis in Lendelede

In de nacht van dinsdag op woensdag hield Animal Rights een actie aan een bedrijf in Lendelede waar kalkoenen geslacht worden. “We willen vreedzaam aandacht vragen voor het leed van kalkoenen die op het kerstmenu belanden”, zegt campagnecoördinator Joffrey Legon.

Animal Rights is niet aan haar proefstuk toe met de actie aan het Lendeleedse bedrijf waar kalkoenen geslacht worden. De actie verliep opvallend sereen. “Daar waken we over, we willen dat de focus op de dieren ligt, niet op ons”, verklaart Joffrey Legon van Animal Rights. “We willen aandacht vragen voor het leed van kalkoenen die op het kerstmenu belanden. We willen met onze actie bewustzijn creëren voor het veel te korte bestaan vol angst en lijden van deze dieren. Het uitbuiten van deze individuen voor een feest van vrede en liefdadigheid, weerspiegelt een morele inconsequentie.”

“De enige oplossing om dit afschuwelijk leed te voorkomen, is een onmiddellijke stopzetting van de kalkoenindustrie”

Volgens cijfers van Statbel werden in 2022 meer dan 718.000 kalkoenen geslacht in België. “Bij het slachthuis in Lendelede worden wekelijks 16.000 tot 18.000 kalkoenen geslacht.

Beeldmateriaal gemaakt

De actievoerders lieten vrachtwagens die het bedrijfsterrein opreden even halt houden. “We legden de dieren vast op camera, zo kunnen we ze een gezicht geven. Door middel van onze foto’s, video’s en livestreams garanderen we dat het verhaal van hun veel te korte bestaan vol lijden niet verloren gaat.”

Animal Rights vroeg het slachthuis om één kalkoen een kans op leven te geven. “Als geste voor Kerst”, klonk het. Het dier zou dan overgebracht worden naar een sanctuary, een plek waar dieren in een veilige en natuurlijke omgeving aangepaste medische zorgen krijgen. “Alles was in gereedheid gebracht om het dier ter plaatse de eerste zorgen toe te dienen”, zegt Evelien Devriese van Animal Sanctuary Daisyfields. “Daarna zou het bij ons opgevangen worden.”

“Dit zou nodig geweest zijn, de dieren verkeerden opnieuw in schrijnende toestand. We zagen bij vrijwel elke kalkoen pootproblemen en/of vervormingen. Verschillende kalkoenen hadden bebloede wonden en bevuilde doorligwonden. Gebroken zielen, droevige ogen, doorleefd”, aldus Joffrey Legon.

Niks meegekregen

Een dier kreeg Animal Rights echter niet mee. “We hebben uiteindelijk geen kalkoen meegekregen om een tweede kans te bieden, ondanks het materiaal en de knowhow die aanwezig waren om het dier de eerste medische zorgen te geven. Vorig jaar werd ons het meekrijgen van een kalkoen ontzegd met als reden dat we dit niet op voorhand hadden aangevraagd. Dit jaar was dit wel het geval en bleek het niet vooraf aangevraagd te hebben een drogreden te zijn…”

De dierenrechtenorganisatie roept verder op om deze Kerst te kiezen voor plantaardige alternatieven en de kerstkalkoen van tafel te laten. Campagnecoördinator Joffrey Legon: “Deze nacht was nogmaals een bevestiging dat de kalkoenindustrie afgrijselijk en rot is tot op het bot. Er bestaat geen enkele mogelijkheid tot verbeteringen die nog maar raken aan de ethologische behoeften van deze dieren, die dan ook nog lucratief zijn voor de sector. De enige oplossing om dit afschuwelijk leed te voorkomen, is een onmiddellijke stopzetting van de kalkoenindustrie”, besluit hij. (MI)

The post “Helaas geen kalkoen kunnen redden”: Animal Rights doet kalkoentransporten halt houden tijdens serene wake aan slachthuis in Lendelede is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Bijna één op drie arbeiders heeft risico op burn-out

Bijna een op de drie Belgische arbeiders (32,9 procent) bevindt zich in de risicozone van een burn-out. Bij de Belgische bedienden is dat een op de vier (25,5 procent). Dat blijkt uit een analyse van hr-bedrijf Securex en professor arbeidspsychologie Hans De Witte (KULeuven). Het zijn vooral dertigers en jonge vijftigers die een groter risico lopen.

Lees meer »

Nieuwbouwwoningen op laagste peil in kwarteeuw

In de eerste helft van dit jaar is het aantal verleende vergunningen voor nieuwbouwwoningen en -appartementen in Vlaanderen naar het laagste peil in een kwarteeuw gezakt. Dat blijkt woensdag uit een analyse van De Tijd op basis van gegevens van het ­Belgische statistiekbureau Statbel.

Lees meer »

Was het pausbezoek wel zo’n succes als het leek?

De paus maakte een goede beurt tijdens zijn bezoek aan ons land, vooral in zijn veroordeling van het misbruik. Maar daarmee is het vertrouwen in de Belgische kerk nog niet hersteld. De bisschoppen hebben huiswerk gekregen. De vraag is nog maar of ze de beloften van de paus kunnen waarmaken.

Lees meer »

“Ik heb nog altijd niet het gevoel dat ik volwassen ben”: toch is Rob Vanoudenhoven (56) intussen een trotse grootvader

“Carrièregewijs had ik dat programma misschien toch moeten doen.” Rob Vanoudenhoven (56), de ooit superpopulaire presentator van kijkcijferkanonnen als ‘De XII werken van Vanoudenhoven’ en ‘Via Vanoudenhoven’, is tegenwoordig publieksopwarmer én kunstenaar. Daarnaast is hij ook een liefdevolle partner van de Amerikaanse Angela én een toegewijde grootvader, vertelt hij in ‘Primo’. “Een geweldig gevoel, amper te omschrijven. Toch boezemt het

Lees meer »

Israël elimineert ene Hezbollah- en Hamas-kopstuk na het andere: maar hoe weten ze zo precies waar die zitten?

Israël zou donderdagnacht geprobeerd hebben om de gedoodverfde nieuwe leider van Hezbollah te vermoorden met een zware luchtaanval op het zuiden van Beiroet. Of dat lukte, staat nog niet vast. Maar het tempo van de liquidaties is verschroeiend en de dodenlijst lijkt eindeloos. Alle vijanden moeten eraan. Zoals de broers Qassir. Die werden afgelopen week met twee aparte aanvallen gedood.

Lees meer »

“Veel te vroeg, oneerlijk”: acteur Brik Van Dyck (52), bekend van ‘Fair Trade’ en ‘Familie’, verliest strijd tegen kanker

“Rust zacht, knappe, lieve, grappige man”. Collega-acteurs reageren aangeslagen op het overlijden van Brik Van Dyck (52), bekend van onder meer ‘Fair Trade’ en ‘Familie’. Hij verloor afgelopen nacht zijn moedige strijd tegen kanker. Onder meer Karen Damen, Stany Crets en James Cooke plaatsten al een bericht online om hun medeleven te betuigen.

Lees meer »

Wat betekent de zaak-Diarra voor het Belgisch voetbal, en is het eindelijk gedaan met transfersommen van meer dan 100 miljoen?

De bom is gebarsten. Voetballers moeten sneller en goedkoper hun contract kunnen opzeggen, vindt het Europees Hof van Justitie. Dat betekent bijna zeker dat er een einde komt aan de astronomische transfersommen. Wat betekent dat voor het Belgisch voetbal, dat overleeft dankzij een transferinfuus? En kunnen clubs ook profiteren? Experts beantwoorden vier pertinente vragen.

Lees meer »

EXCLUSIEF. “3 miljoen euro, daar wilden we geen ruzie over”: Rosa (88), Freddy (71) en Zoë (85) onthullen hoeveel nalatenschap ze deelden en hoe

Strengere schenkingsregels in Vlaanderen; misschien tijd voor actie? Van 2.500 euro voor de kleinkinderen tot een patrimonium van 3 miljoen euro eerlijk verdelen: Rosa (88) uit Herselt en Freddy (71) en Zoë (85) uit Diksmuide onthullen hoe ze hun nalatenschap regelden en delen waardevolle tips. “Ik heb 6.000 euro bespaard door nu al een schenking te doen.”

Lees meer »

Geen Sinutab of Fucidine meer zonder voorschrift: FAGG scherpt regels aan

Geneesmiddelen op basis van de actieve bestanddelen (pseudo)-efedrine en fusidinezuur zijn vanaf 1 november enkel nog te verkrijgen met een voorschrift. Dat meldt het Federaal agentschap voor Geneesmiddelen en gezondheidsproducten (FAGG). Het gaat onder meer om middelen als Sinutab en Fucidine. Ze kunnen ernstige bijwerkingen veroorzaken, zoals antibioticaresistentie, hartritmestoornissen of een beroerte.

Lees meer »

Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele

Op een deel van de parking van het parochiaal centrum in Aarsele is donderdag een nieuw multisportterrein geopend. Het werd aangelegd op vraag van de inwoners, de lokale verenigingen en de stedelijke sportraad.
The post Nieuw multisportterrein geopend in Aarsele appeared first on KW.be.

Lees meer »