Eddy Bille (85) uit Menen is overleden, 30 jaar fotograaf voor De Weekbode

In het AZ Delta Menen is dinsdag Eddy Bille (85) uit Menen overleden. Hij was maar liefst 30 jaar ononderbroken fotograaf voor De Weekbode. Eddy was ook sergeant bij het vrijwillig brandweerkorps en had zijn eigen fotozaak in de Ieperstraat. Als judoka droeg hij de zwarte gordel derde DAN. De grensstad verliest alvast een icoon. Hij was een vriend van velen.

Eddy volgde als fotograaf zijn vader Leopold ‘Pol’ Bille op. Vooral de activiteiten voor De Weekbode leverden hem in de loop van al die jaren duizenden foto’s op. Het maakte hem tot dé beeldarchivaris van Menen. In 2005 stopte hij met zijn fotozaak en eind 2008 zei hij de persfotografie op zijn zeventigste vaarwel.

Eenmaal de kaap van zestig jaar voorbij, bouwde Eddy geleidelijk aan af. Er was de leeftijd, maar hij wenste ook niet te investeren in de digitale fotografie. “Dat en de bijhorende toestanden met de computer worden me net iets te ingewikkeld”, vertelde hij destijds in De Weekbode. “Al de moderne technieken en snufjes laat ik met plezier aan de generatie na mij over.”

Het aantal foto’s van bijvoorbeeld geboorten is enorm. “Alles samen heb ik in 20 jaar alleen al 4.000 ‘geboortefoto’s’ voor de krant”, aldus Eddy destijds. “Menen telde vele jaren twee materniteiten.” Eddy Bille was ook een hele tijd de officiële fotograaf van de stad Menen. Voor deze opdrachtgever legde hij de jaarlijkse feestelijkheden zoals het carnaval en de Wieltjesfeesten vast. Hij werkte onder vier burgemeesters : Paul Ysebaert, Gilbert Bossuyt, Fernand Dehaene en Jean Libbrecht. Uit erkentelijkheid vanwege de stad Menen was Eddy de enige fotograaf, die werd toegelaten op de privé-ontvangst van koning Albert II in het stadhuis in 1996.

Legerdienst

Eddy volgde in 1957 een opleiding bij Agfa Gevaert in Mortsel en was in het Expojaar 1958 filmoperator tijdens zijn legerdienst in Brussel. Nadien vervolledigde hij zich met een leercontract in Paris Studio in Kortrijk. Vanaf 1960 zette hij zijn eerste stappen in het vak aan de zijde van zijn vader in hun zaak ‘Pol Bille & Zoon’. Terwijl vader als persfotograaf meestal buitenshuis aan de slag was, legde zoon Eddy zich toe op het studiowerk.

“Het was de bloeiperiode van de zwart-wit-fotografie. Retouches en andere ingrepen gebeuren tegenwoordig met de computer en photoshop, maar in die tijd sleten we uren in de donkere kamer om het beeld wat manueel te optimaliseren”, aldus Eddy destijds in De Weekbode. “In de periode van de communies zat ons huis drie dagen naeen vol met communicanten, die rustig hun beurt afwachtten om in onze studio vereeuwigd te worden. Koppels, die trouwden, brachten zelf hun bloemstukken mee om de studio in het gewenste decor om te toveren. Later gebruikten we Bois de Boulogne als decor. Ik heb in de studio ook honderden Menenaren voor een pasfoto over de vloer gekregen. In de jaren zeventig werd overgeschakeld op kleurfoto’s. Zwart-witfoto’s werkten we nog in de eigen studio en donkere kamer af. Kleurfoto’s en het amateurwerk werden uitbesteed. Maar het daaropvolgende digitale tijdperk was niet meer voor mij.”

Judo

Eddy Bille bracht in 1991 en 1995 samen met stadsambtenaar Eddy Demeyere twee albums ‘Menen Ter Ere’ uit. De samenstellers plaatsen daarin een verdwenen stadsbeeld van Menen tegenover een actuele opname van dezelfde locatie. Dat maakt ‘Menen Ter Ere’ tot twee unieke boeken.

Eddy was ook 35 jaar actief in de judosport, eerst al judoka in competitieverband, waar hij de zwarte gordel derde DAN behaalde, later als trainer bij clubs in Ieper, Poperinge en Asahi Menen. Voorts bleef Eddy Bille 30 jaar verbonden aan de brandweer en zwaaide af als sergeant.

Eddy Bille was de echtgenoot van Rita Keygnaert. Hij was de vader van een dochter Cathy en pluspapa van Isolde en Maarten. De uitvaartdienst vindt plaats op woensdag 27 december om 11.30 uur in de aula van de begraafplaats in de Dadizelestraat in Menen.

The post Eddy Bille (85) uit Menen is overleden, 30 jaar fotograaf voor De Weekbode is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Tristan Bruynsteen stapt definitief uit gemeenteraad

Hoewel hij in november vorig jaar zei dat hij tijdelijk uit de gemeenteraad zou verdwijnen, nam Tristan Bruynsteen (N-VA) nu toch ontslag als gemeenteraadslid. “Ik kom niet meer op en in overleg met de groep willen we Sabine Joye (N-VA) laten blijven met het oog op de verkiezingen”, verklaart hij.
The post Tristan Bruynsteen stapt definitief uit gemeenteraad appeared

Lees meer »

“Ineos is een stelletje ongeregeld. Het presenteert voor deze zo al complexe Tour liefst vier kopmannen”

En plots zei Carlos Rodriguez in de perszaal dat hij mikt op eindwinst in de Tour de France. Een boutade is dat volgens onze analist Michel Wuyts niet. Grootspraak nog minder. “Het moet zijn dat hij in al zijn optimisme kansen ziet.” Maar er is natuurlijk meer. “Want er zijn onderliggende redenen voor Carlos’ uitspatting. Ineos is een stelletje ongeregeld.”

Lees meer »

Hert dat tuin al jaren bezoekt, waarschuwt bewoner voor komst van zwarte beer: “Ongelooflijk wat wilde dieren allemaal kunnen”

Een hert sloot jaren geleden vriendschap met een Amerikaans gezin en bezoekt regelmatig hun tuin. En die opmerkelijke vriendschap loont: op een ochtend was het dier – Dat Ziggy heet – erg onrustig en leek het de bewoners ergens voor te waarschuwen. Al snel werd duidelijk waarom Ziggy zo nerveus was toen plots een zwarte beer opdook. “Zij is zo’n

Lees meer »

LIVE OEKRAÏNE. Minstens 4 doden en 34 gewonden na Russische raketaanval – Kremlin: “Waarom vermoordt Amerikaanse regering Russische kinderen?”

Minstens 4 mensen zijn om het leven gekomen en 34 anderen gewond geraakt bij een Russische raketaanval op de stad Pokrovsk, in de Oost-Oekraïense regio Donetsk. Het Kremlin dreigt intussen met “consequenties” aan het adres van de Verenigde Staten na de Oekraïense aanval op de Krim. Die werd volgens Moskou uitgevoerd met een raket van Amerikaanse makelij. Volg hier alle

Lees meer »

Vervuiling doet verbeterde hittetolerantie bij cruciale watervlooien teniet

Metaalverontreiniging kan de hittetolerantie van watervlooien, die verbeterd is doordat de insecten zich aanpassen aan de opwarming van de aarde, opnieuw tenietdoen. Dat blijkt uit een studie van de KU Leuven, die is gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift Science of the Total Environment. De inzichten zijn belangrijk om de interactie tussen klimaatopwarming en vervuiling te analyseren.

Lees meer »

DEVILTIME. “Tedesco’s aanpak verraadde dat hij bang was”: Degryse en Mulder hard voor Rode Duivels en geven hen weinig kans tegen Fransen

“We zijn door het oog van de naald gekropen.” De Rode Duivels ontsnapten tegen Oekraïne aan de uitschakeling op het EK voetbal. Marc Degryse en Jan Mulder waren in ‘Deviltime’ dan ook hard voor de Belgen en geven hen niet al te veel kans in de achtste finale tegen Frankrijk. “Je moet al hopen dat de Fransen óók blijven prutsen.”

Lees meer »

Dreigt regering Netanyahu te vallen? Hooggerechtshof beveelt dat ultra-orthodoxe joden dienstplicht moeten opnemen

Het Hooggerechtshof in Israël oordeelt dat ultra-orthodoxe mannen ook moeten worden opgeroepen voor het leger. Sinds het ontstaan van Israël zijn de zeer religieuze joden vrijgesteld van hun dienstplicht, maar dat is niet eerlijk volgens het Hooggerechtshof. 2 ultra-orthodoxe politieke partijen zouden uit de regering kunnen stappen als premier Netanyahu luistert naar het bevel van de rechtbank.

Lees meer »

“Dit is de meest vrouwvriendelijke lijst”: Alternatief24 stelt namen verkiezingen voor met Vicky Dereere als lijsttrekker

Alternatief24, dat recent uit de assen van 8450anders verrees en kandidaten met onder meer een N-VA- en Groenstempel verzamelt, heeft op maandag 24 juni zijn (bijna) volledige lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen voorgesteld. Vicky Dereere, vandaag nog fractieleider voor N-VA, zal de lijst trekken. “Dit wordt met nu al 11 vrouwen de meest vrouwvriendelijke lijst op het stembiljet. Maar beoordeel ons

Lees meer »

Vier maanden na huwelijksfeest verwachten Kristel en Regi eerste kindje samen: “Ik sta ervan versteld hoeveel sneller mijn buik nu groeit”

In een post over hun ‘MINI’ sunbreak kondigden Regi en Kristel dinsdag aan dat ze samen een eerste kindje verwachten. Regi’s – nog altijd kersverse – echtgenote reageert vanuit Spanje op het heuglijke nieuws: “Regi is in volle overtuiging dat het een jongen wordt, maar weet niet goed hoe hij met jongens moet omgaan.”

Lees meer »

Gedrafte Ajay Mitchell wordt tweede Belg in NBA

Een tweede Belg in de NBA. Ajay Mitchell (22) werd in de draft als het nummer 38 gekozen door de New York Knicks, dat in ruil voor cash meteen een trade opzette met Oklahoma City Thunder. Bij die laatste ploeg zal hij samenspelen met onder meer Chet Holmgren en Shai Gilgeous-Alexander. Ook voor LeBron James komt een droom uit: hij

Lees meer »

Democratische zwaargewichten spreken steun uit voor Biden: “Je kunt al eens een slecht debat hebben”

De Democraten lijken de rangen te sluiten na het belabberde debat van president Joe Biden. Tijdens het debat met rivaal Donald Trump kwam Biden meermaals verward over. "Je kunt al eens een slecht debat hebben", reageert oud-president Barack Obama. Ook gewezen presidentskandidaat Hillary Clinton herhaalt haar steun. Biden zelf klinkt strijdvaardig: "Ik weet hoe ik de job moet doen."

Lees meer »