“We stellen ons vragen bij communicatie en gedragenheid”: buurtcomité opgericht rond plannen kantoren en detentiehuis in oud politiecommissariaat

Een tiental dagen geleden werden de plannen bekendgemaakt voor het oude politiecommissariaat in de Alfons Pieterslaan in Oostende. Dat wordt in de toekomst het walhalla voor tewerkstelling en er komt een detentiehuis. Het burgerinitiatief #vraaghetdeburen wil nu dat de buurtbewoners betrokken worden in de plannen. Al zijn die volgens schepen Charlotte Verkeyn nog niet concreet.

Dat het een groot bouwproject wordt, dat staat vast. Het is al zeker dat de oude gebouwen – zowel in de Alfons Pieterslaan als in de Euphrosina Beernaertstraat – tegen de vlakte gaan. Aan de zijde van de Alfons Pieterslaan komt alles rond tewerkstelling: de VDAB en opleidingscentra van de VDAB en Economisch Huis Oostende. Achteraan, aan de zijde van de Euphrosina Beernaertstraat, komt er een detentiehuis voor dertig kortgestraften.

Vragen bij buurtbewoners

Alleen zijn de plannen nog niet meteen concreet. Volgens schepen Verkeyn zitten de plannen nog maar in de beginfase. “Er werd zelfs nog niet over geld gepraat”, stelt de schepen. Toch werd nu al een buurtcomité opgericht. “We willen inspraak over de invulling”, stelt een van de initiatiefnemers Marc Hollevoet (59). “Er gaan de wildste geruchten de ronde over de bouw van verschillende bouwlagen, het volbouwen van de binnenplaats, ondergrondse garages, enzovoort. Heel veel mensen zullen een grote impact ondervinden, want de hele blok kijkt uit op het binnenplein.”

Volgens de schepen wordt het binnenplein helemaal niet volgebouwd, maar komt er een groene ruimte. “Net dat is het probleem: we zijn niet op de hoogte en horen de wildste verhalen”, klinkt het bij een andere initiatiefnemer Nathalie Depoorter. “Had men ons nu eens ingelicht voor ze dit nieuws de wereld instuurden, dan konden we erover praten en samen een oplossing vinden. Er werden in het verleden al verschillende voorstellen gedaan, maar die mensen werden zelfs niet gehoord.”

Oplossing

Volgens het buurtcomité zou de stad vooraf in overleg moeten treden met de buurt en dat gebeurde niet. “Begrijp ons niet verkeerd: ook wij willen een oplossing voor deze site”, duidt Hollevoet. “Maar we zijn bezorgd. Er komt gegarandeerd een toename van de verkeersdrukte. Heel veel scholen en vzw’s hebben een tekort aan lokalen. Zorg voor hen en geef die hier alle ruimte. We hebben als buurtbewoners ernstige vragen bij de communicatie en de gedragenheid van de plannen.”

“Het is voor alle duidelijkheid niet onze grond”, legt schepen Verkeyn uit. “Er gingen al heel lang geruchten dat er een grootschalig opvangcentrum voor asielzoekers zou komen in deze gebouwen. Wij waren daar tegen en hebben gevraagd om daarover samen te zitten en dus moesten we op zoek naar een andere oplossing.”

Stemming uitstellen

Een stemming over de herontwikkeling ziet de actiegroep alvast liever uitgesteld tot er een constructief overleg geweest is met de buurt. Maar dat is niet zo simpel, zo blijkt. “Die beslissing moet dit jaar nog genomen worden. Er zijn echter nog geen concrete bouwplannen, maar de gemeenteraad moet wel beslissen over de invulling van de site. Daarna kan er verder gepraat worden over de bouwplannen zelf. In de plannen zit er trouwens ook duizend vierkante meter voor vzw’s verwerkt”, besluit de schepen.

The post “We stellen ons vragen bij communicatie en gedragenheid”: buurtcomité opgericht rond plannen kantoren en detentiehuis in oud politiecommissariaat is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Roel (40) zet zich schrap voor orkaan Beryl op Jamaica: “We moeten matrassen voor ramen hotelkamer zetten en ons barricaderen in de badkamer”

De orkaan Beryl is op weg naar Jamaica, nadat hij in het zuidoosten van de Caraïben al dood en vernieling zaaide. Op het eiland worden de laatste ramen dichtgetimmerd en zet iedereen zich schrap. Ook Roel Stassen (40) en zijn gezin uit het Limburgse Vlijtingen (Riemst), die er met vakantie zijn. “We hebben geen idee wat ons te wachten staat”,

Lees meer »

Horecazaak Kings, met Hans Blanckaert als boegbeeld, sluit de deuren

Uiterlijk op 21 juli sluit horecazaak Kings in de Slachthuisstraat, met Hans Blanckaert als bekendste medewerker en boegbeeld, de deuren. Blanckaert verwierf ook grote bekendheid als erg kritische stem tijdens de coronacrisis. “Door alle regeltjes en hoge kosten is het nauwelijks nog rendabel om in dit land een horecazaak te runnen”, zegt Blanckaert. “De regelgeving en de administratieve rompslomp zijn

Lees meer »

De vraag van vandaag: zet extreemrechts in Frankrijk voorlopige zege om in definitieve winst? Politie op scherp uit vrees voor rellen

Kan het extreemrechtse Rassemblement National (RN) de voorlopige verkiezingszege van de eerste ronde omzetten in definitieve winst? Het is dé vraag van de tweede ronde van de Franse parlementsverkiezingen die vandaag/zondag plaatsvindt. Daarnaast is het vooral afwachten of de verkiezingsresultaten tot rellen zullen leiden in Frankrijk. Zo’n 30.000 politieagenten en gendarmes zijn gemobiliseerd “om ervoor te zorgen dat ultralinks of

Lees meer »

Internationaal Chinees witwasnetwerk ontmanteld in Europa

De Spaanse en Franse politie hebben een internationaal netwerk van Chinese staatsburgers opgerold. Dat was in staat om in Europa dagelijks zowat één miljoen euro wit te wassen. Vijf personen werden gearresteerd, onder wie het hoofd van het netwerk. Dat meldt Europol vrijdag.

Lees meer »

Fran Devoldere van Zwaantjes Roller Club: “Voluit gaan”

Tijdens de Cadet Challenge volgend weekend, die voor de zevende keer op rij in Zandvoorde plaatsheeft, zijn er in hun categorie zo’n zeventig renners waar ze in drie reeksen worden ingedeeld.
The post Fran Devoldere van Zwaantjes Roller Club: “Voluit gaan” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Ex-minister Pieter De Crem spreekt na vier jaar op zijn tanden bijten: “De kiezer heeft Vlaams en rechts gestemd, maar niet op CD&V. Dat moet een belletje doen afgaan”

“Dit was het slechtste resultaat voor CD&V sinds 1946.” Vier jaar beet ex-minister voor CD&V Pieter De Crem (61) op zijn tanden, maar ‘Crembo’ is noch zijn streken noch zijn strijdvaardigheid kwijt. “Voor wat moderniteit zijn we ons programma uit het oog verloren.” En: “CD&V moet de lokale verkiezingen winnen, of de partij verliest nog meer haar handelsfonds.” De Crem

Lees meer »

? “Nogmaals. Evenepoel moet op het eindpodium mikken”

De kop is er (nu al) af voor Remco Evenepoel. Zijn eerste zege in de Tour de France. Een bijzonder mooie eerste Belgisch succes in deze Ronde, ook. Michel Wuyts: “Evenepoel is een wonderknaap. Een uitzonderlijk grote mijnheer. Na Merckx – en straks met Merckx – onze grootste tijdrijder ooit. Nogmaals: deze Evenepoel moet op het eindpodium mikken.” Onze analist

Lees meer »

Op safari aan onze kust

Laten we meteen duidelijkheid scheppen: neen, we gaan niet op zoek naar olifanten, luipaarden, buffels, leeuwen of neushoorns oftewel de bekendste ‘Big Five’ aan onze kust. Wat de kustsafari dan wel inhoudt? Zes bezoekerscentra aan zee stellen deze zomer opnieuw hun ‘Big Five’ voor. Starten en eindigen doe je steeds aan een natuurbezoekerscentrum, met de
The post Op safari

Lees meer »