Oppositie verlaat gemeenteraad omdat meerderheid niet in aantal is, maar Team 2030 keert toch terug: “Het ging vanavond een brug te ver”

Wat een klucht dinsdagavond op de gemeenteraad in Wervik. Omdat de meerderheid van Vooruit en CD&V niet voldoende in aantal was om geldig te kunnen stemmen, stapten de oppositiepartijen Team 2030 en N-VA op, maar keerde Team 2030 na een twintigtal minuten toch terug…

Eerst even duiden: de gemeenteraad in de Tabaksstad telt 25 leden. Om een meerderheid te hebben moeten er dus 13 raadsleden aanwezig zijn. In het begin gaf gemeenteraadsvoorzitter Els Scheirlynck (CD&V) aan dat er een aantal leden later zouden zijn.

Het begon met de eedaflegging van nieuw gemeenteraadslid Hannes Decorte (Vooruit). Hij neemt de plaats in van zijn plusvader Johan Deneut die ontslag nam. Bij de meerderheid waren schepen Yves Obin (CD&V) en raadslid Jens Ugille (Vooruit) er nog niet. Raadslid Cindy Vienne (Vooruit) was verontschuldigd.

“We stellen vast de meerderheid voor de vierde keer niet voldoende in aantal is en daarom gaan we de gemeenteraad verlaten”, aldus Bert Verhaeghe (Team 2030). Op dat moment was Jens Ugille aan het binnenkomen. Hij zei moeilijk parking te hebben gevonden… De meerderheid was met 13 leden nu in aantal om geldig te kunnen stemmen.

“Ik vind het kleingeestig van de oppositie”, reageerde eerste schepen Bercy Slegers (CD&V) op de lege oppositiebanken “We gaan wel onze verantwoordelijkheid nemen.” Ook burgemeester Youro Casier (Vooruit) sprak in die zin. “We werken verder en betreuren deze daad van de oppositie”, klinkt het.

Terugkeer

Ondertussen ging de gemeenteraad verder en kwam schepen Obin er bij. Om precies 19.52 uur kwamen vijf raadsleden van Team 2030 terug in de raadzaal. De bespreking over de aanvaarding van de schenking van de volledige collectie van de vzw Vrienden van het Tabaksmuseum aan de stad was toen aan de gang.

De vijf van Team 2030 hadden ondertussen hun plaats weer ingenomen. Niet toevallig want ze hadden twee mondelinge vragen ingediend. “Dat begint hier op een Muppetshow te lijken”, liet schepen Slegers horen. “Jullie gaan weg en komen dan langs een achterdeur terug. De collega’s van N-VA zijn consequent en keren niet terug.”

De burgemeester uitte zijn verwondering in voetbaltermen. “Als een ploeg het veld verlaat, dan past men forfaitcijfers toe”, liet hij horen. Opmerkelijk was alvast dat Bert Verhaeghe bij het begin van de OCMW-raad aangaf dat het opstappen misschien niet de meest elegante manier was. “We waren verkeerd op dat moment”, gaf hij toe.

Niet plaatsgevonden

Om 21 uur viel het doek over een toch wel bijzondere gemeenteraad. Ondertussen verklaart N-VA waarom ze wegbleven. “Omdat we consequent zijn”, zegt fractieleider Sanne Vantomme. “Al tot viermaal toe hadden we in het verleden de meerderheid op hun vingers getikt dat ze geen meerderheid hadden. Het besturen van een stad is geen lachertje.”

“Wettelijk heeft deze gemeenteraad niet plaatsgevonden, op het moment dat we opstapten had de meerderheid geen’ meerderheid meer. Ze waren amper met 12 van de 25 raadsleden. We beraden ons om klacht in te dienen bij het Agentschap Binnenlands Bestuur. Het ging vanavond een brug te ver.”

The post Oppositie verlaat gemeenteraad omdat meerderheid niet in aantal is, maar Team 2030 keert toch terug: “Het ging vanavond een brug te ver” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Koning Albert en koningin Paola vieren 65ste huwelijksverjaardag: “Voor hun kleinkinderen zijn ze helden”

Koning Albert (90) en koningin Paola (86) vieren komende dinsdag hun 65ste huwelijksverjaardag. Ze hebben hun echtelijke problemen gekend, met overmatige aandacht voor andere partners en te weinig voor hun kinderen Filip, Astrid en Laurent. Dat kunnen ze niet meer goedmaken, beseffen ze. Maar bij hun twaalf klein- en drie achterkleinkinderen hebben ‘Apapa’ en ‘Amama’ hun tweede kans gegrepen. Wat

Lees meer »

Meer dan 210 kandidaten hebben zich teruggetrokken voor tweede ronde van Franse parlementsverkiezingen

Meer dan 210 kandidaten die zich hadden gekwalificeerd voor de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Frankrijk hebben zich teruggetrokken. Het gaat hoofdzakelijk om kandidaten van de linkse alliantie Nouveau Front populaire en van het kamp rond de Franse president Emmanuel Macron. Op die manier hopen ze om de kandidaten van het rechts-radicale Rassemblement National (RN) van een parlementszetel te

Lees meer »

Veel boze reacties op essay waarin Taylor Swift een “slecht rolmodel” wordt genoemd: “Ze is 34, ongetrouwd en heeft nog geen kinderen”

“Vrouwen moeten niet per se trouwen en kinderen krijgen om een goed rolmodel te zijn.” Fans van Taylor Swift zijn niet te spreken over een artikel van het Amerikaanse ‘Newsweek’. In het essay wordt de zangeres onder meer een slecht rolmodel genoemd omdat ze op 34-jarige leeftijd nog niet getrouwd is en ook geen kinderen heeft. Iets waar volgers van

Lees meer »

En toen viel president Biden helemaal stil tijdens debat met Trump

De Amerikaanse president Joe Biden was woensdag niet aan zijn proefstuk toe tijdens het presidentiële debat met Donald Trump. De president kwam verward over en kon meermaals niet uit zijn woorden komen. Zo viel hij tijdens zijn verwijt aan Trump over de gezondheidszorg even stil, waarna hij vervolgens deze uitspraak deed: “We hebben Medicare eindelijk geklopt.” Trump zag daardoor zijn

Lees meer »

“In de 94ste minuut neem je geen risico. ‘Makes no sense’”: De Bruyne benadrukt belang kwalificatie (en heeft nog andere reden tot feest)

“De kwalificatie is het belangrijkste.” Ondanks het missen van de groepswinst – en de fluitende fans in Stuttgart – wilde Kevin De Bruyne niet van negativiteit weten. “Als we vol voor de goal gaan en we verliezen, wat dan?” Veel gevierd werd er volgens De Bruyne niet in de kleedkamer van de Rode Duivels, al had de aanvoerder wel een

Lees meer »

Groen licht voor fusie tussen GZA en ZNA: Ziekenhuis aan de Stroom wordt een van grootste van Europa

De Belgische Mededingingsautoriteit (BMA) heeft groen licht gegeven voor de plannen van Ziekenhuis Netwerk Antwerpen (ZNA) en GZA Ziekenhuizen om te fuseren tot Ziekenhuis aan de Stroom (ZAS). Nadat vorige week de artsen van ZNA zich akkoord hadden verklaard met een nieuwe financiële regeling, werd nu de laatste horde genomen. De BMA koppelde wel voorwaarden aan haar goedkeuring.

Lees meer »

Als niet de zon, maar bosbranden jouw vakantiebestemmingen verhitten: dit zijn je rechten

Als gevolg van de bloedhete temperaturen woeden er opnieuw bosbranden in Athene, op de Griekse eilanden Kos en Chios en in delen van Turkije. Maar kunnen je vakantieplannen hierdoor ook in rook opgaan? Wie bepaalt of er wordt afgereisd? En dekt een annulatieverzekering wel de kosten als je thuisblijft? Enkele experten geven antwoord. “Het gaat enkel in zeer uitzonderlijke gevallen.”

Lees meer »

Worden open relaties meer aanvaard? BV’s klappen uit bed. “Ik heb ingezien dat vaste relatie meer voldoening geeft”

Ex-topmodel Kate Moss (50) houdt er losse zeden op na. De Britse promoot eerlijk haar open relatie. “Zij en haar lief (kunstenaar en edelman Nikolai von Bismarck, red.) geven elkaar de vrijheid om seks te hebben met anderen”, aldus intimi. Hoe staan BV’s tegenover de vrije liefde. In ‘TV Familie’ zijn ze opvallend rechtuit. “Dankzij mijn open relatie combineer ik

Lees meer »

Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout?

In het verleden zat er vaak PFAS in blusschuim zonder dat iemand daar erg in had. Nu PFAS schadelijk blijkt te zijn en destijds bij sommige bluswerkzaamheden in de grond is gedrongen, rijst de vraag wie er voor die vervuiling verantwoordelijk is.
The post Moeten stad en brandweerzone betalen voor PFAS-vervuiling in Torhout? appeared first on KW.be.

Lees meer »