Ook zonder stadsbrouwerij hoopt hoppestad op meer leven in de brouwerij: “Museum uitgebreid met café en andere verhalen”

Een glazen passerelle moet het toekomstig toeristisch onthaal van Poperinge verbinden met een uitgebreid Hopmuseum, dat ook een museumcafé en stukje stadsmuseum zal huisvesten. “Het idee van de stadsbrouwerij moeten we definitief laten varen.”

Een jaar geleden trok het duo achter lokale brouwerij De Plukker hun kandidatuur onverwacht in voor een toekomstige stadsbrouwerij, die in het Hopmuseum voor extra beleving moest zorgen.

Geen kandidaten

“Er waren geen andere kandidaten, dus moeten we dat idee definitief laten varen”, bevestigt toerismeschepen Klaas Verbeke (CD&V). “De stadsbrouwerij paste in een masterplan van het stadsbestuur voor de opwaardering van de site van de Stadsschaal aan de Gasthuisstraat en de binnenkoer en het Hopmuseum erachter.” Ondanks het uitblijven van een stadsbrouwerij, hoopt het stadsbestuur op een andere manier leven in de brouwerij te brengen. Dat plan is nu voorgesteld en goedgekeurd op de gemeenteraad.”

Verhuis uit kelder

“Het toeristisch onthaal verhuist vanuit de kelder onder het stadhuis aan de Grote Markt naar de Stadsschaal die nu nog tijdelijk wordt uitgebaat als horecazaak”, vervolgt Verbeke. “Het onthaal zal boven de binnenkoer verbonden worden met het Hopmuseum via een glazen passerelle op de eerste verdiepingen.”

Het Hopmuseum wordt vernieuwd en uitgebreid. “Hop is het goud van Poperinge. Het is onze geschiedenis, DNA en cultuur. Het museum bevindt zich op een unieke locatie in de stad. De aanbouw uit 2006 wordt verder uitgebreid richting de voormalige slachthuissite achter het museum. Daardoor scheppen we ruimte voor een museumcafé dat een terras kan uitbouwen op de binnenkoer, een van de mooiste plekjes in Poperinge. Behalve bier en hop gaan we in hetzelfde gebouw ook andere verhalen vertellen uit de geschiedenis van de hoppestad. Poperinge heeft nog geen stadsmuseum. Er is een werkgroep opgericht om boeiende maar ongekende verhalen uit te werken.”

Meer dan vier miljoen euro

?“De opgewaardeerde site creëert mogelijkheden voor workshops, publieksactiviteiten en kwalitatieve exposities. We kunnen indrukwekkende erfgoedstukken, waaronder een oude plukmachine, uit een afgesloten depot halen en toevoegen aan de permanente tentoonstelling.”

Vanaf 6 februari kan iedereen het de plannen bekijken, die enkele weken te bezichtigen zullen zijn in het Hopmuseum. De kosten worden nu geraamd op meer dan vier miljoen euro. “Maar daarvoor is in deze bestuursperiode geen budget meer voorzien. De realisatie moet na de verkiezingen van 2024 gebeuren”, besluit Verbeke. (TP)

The post Ook zonder stadsbrouwerij hoopt hoppestad op meer leven in de brouwerij: “Museum uitgebreid met café en andere verhalen” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Na Middelkerke opent ijssalon Missault nu ook een vestiging in Westende-Bad: “Alles is puur en ambachtelijk, volgens de recepten van 1945”

De Zeedijk in Westende-Bad is een nieuwe, zoete trekpleister rijker. Onlangs openden Annelies Thomaes (29) en haar partner Simon Ronse (32) hun tweede ijssalon onder de naam ‘Missault’ op de Koning Ridderdijk 28. Voor het koppel is dit, na het succes van hun eerste zaak in Middelkerke – gelegen aan Zeedijk 60 – al hun tweede zaak aan de kust.<br

Lees meer »

Oog in oog met de maritieme geschiedenis van De Haan op de expo ‘Een strand vol geschiedenis’: “Boeiende reis door de tijd”

Van 1 juli tot 30 augustus duiken bezoekers in de varende en vissende geschiedenis van de gemeente De Haan tijdens de expo ‘Een strand vol geschiedenis’ in het Wielingencentrum. Blikvangers zijn een zeventiende-eeuws scheepskanon en een zeven meter lange boomstamkano van Zuid-Amerikaanse origine, beiden gevonden op het strand van De Haan.
The post Oog in oog met de maritieme

Lees meer »

Buurtbewoners plannen protest tegen wachthalte De Lijn in Keerbergen: “Wildplassende chauffeurs, uitlaatgassen en gevaarlijke situaties”

Buurtbewoners in Keerbergen plannen een protestactie tegen De Lijn omdat een wachthalte er leidt tot overlast. De buschauffeurs zouden er hun motor laten draaien, wat volgens de inwoners tot storende geluiden en uitlaatgassen leidt. Daarnaast zouden er gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan en wildplassen de bestuurders er geregeld tegen een boom. De Lijn probeert het probleem op te lossen en vraagt om

Lees meer »

Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op

Naar eigen zeggen had de 70-jarige Fransman Stanislas O. enkel goede bedoelingen, maar nu loopt hij toch tegen een celstraf van twintig maanden op. Hij pleegde dertien feiten van diefstal om de spullen “op te sturen naar Oekraïne.”
The post Diefstal “voor het goede doel” levert zeventiger 20 maanden cel op appeared first on KW.be.

Lees meer »

LIVE. Belgian Arrows herpakken zich, kan Italië nog een vuist maken?

Na de overrompelende zege tegen Nederland is Italië de volgende tegenstander van de Belgian Arrows in de World Cup of Darts. Ofwel: Dimitri Van den Bergh (PDC-8) en Kim Huybrechts (PDC-36) versus Michele Turetta (PDC-133) en Massimo Dalla Rosa (geen ranking), live vanaf 14u op VTM 2 en VTM GO. Van onderschatting is geen sprake. “Wij torenhoog favoriet? Dat is

Lees meer »