Met installatie van 756 zonnepanelen wil AZ Delta het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden

AZ Delta in Roeselare, het VEB en Earth slaan de handen in elkaar voor de installatie van 756 zonnepanelen op het dak van de moderne campus in Roeselare-Rumbeke, pal langs de E403. Met een autoconsumptie van maar liefst 100 procent maken ze die duurzame ambities waar.

Kiezen voor zonnepanelen is kiezen om de controle te houden over het eigen energieverbruik. Dat is een duidelijke doelstelling voor AZ Delta in Roeselare. Zo kunnen ze hun energiekosten – die standaard erg hoog zijn voor een ziekenhuis, voor een groot deel terugdringen. De energiecrisis maakte duidelijk dat je best uitgaat van eigen kracht, in dit geval is dus investeren in zonnepanelen op je eigen daken om zo deels zelfvoorzienend te zijn.

“We zaten nog met een groot onbenut potentieel op ons dak, dus de keuze om daar zonnepanelen te plaatsen was snel gemaakt. Vandaag installeren we dus onze eigen energiefabriek, en kiezen we resoluut voor duurzaamheid. Onze ambitie is zeer duidelijk, wij willen één van de meest duurzame ziekenhuizen worden in de regio. Vandaag hebben we een grote stap in de goede richting gezet”, klinkt het trots bij Jürgen Debrabandere, Projectingenieur bij AZ Delta.

Daar eindigt het echter niet, AZ Delta is vastbesloten om in de toekomst verder te investeren in zonnepanelen op hun andere campussen. Earth start vandaag met de installatie van de zonnepanelen, na een uitgebreid vooronderzoek. “Ziekenhuizen zijn grote energieverslinders, en met de hoge energieprijzen vandaag is dat uiteraard een grote kostenpost”, legt Luc Demeyere, CEO van Earth, uit. “Door zonnepanelen te voorzien, bespaar je op je energie-uitgaves, waardoor er budget vrij komt voor een betere zorg. Vandaag worden er worden maar liefst 756 zonnepanelen van 540Wp geïnstalleerd. We verwachten een autoconsumptie van 100 procent, zo wordt alle opgewekte energie benut, wat uiteraard een zeer gunstige situatie is. Ziekenhuisdaken bieden vanzelf een zeer groot oppervlak voor zonnepanelen. Zie het als volgt, met zonnepanelen verzeker je jezelf van een stabiele lage energieprijs voor een periode van 25 jaar. Zelfs met het wegvallen van de federale steunmaatregelen blijven zonnepanelen een bijzonder interessante investering. Zowel voor particulieren, bedrijven, overheden en zorginstellingen”, besluit Luc Demeyere.

The post Met installatie van 756 zonnepanelen wil AZ Delta het meest duurzame ziekenhuis in de regio worden is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

? “Kan Evenepoel de cadans op de Galibier volgen?”

De Tour duikt vandaag voor het eerst de bergen in. In de Alpen wacht een lastige tocht met drie beklimmingen, goed voor net geen 4.000 hoogtemeters. Dé scherprechter is de mythische Col du Galibier. Voor de klassementsmannen wordt dit de eerste serieuze test. Kan Remco Evenepoel de beste klimmers volgen? Die vraag stellen ook Michel Wuyts en Stijn Vlaeminck zich

Lees meer »

Jenna beweert dat ze uit vliegtuig gezet werd omdat ze stewardess met verkeerd gender aansprak: “Maar er kwam nog wel meer uit je mond”

Een vrouw uit Austin (Texas) beweert dat zij uit het vliegtuig gezet werd omdat ze een stewardess per ongeluk met het verkeerde gender aansprak. “Zij identificeert zich als vrouw, maar ik zei ‘Dank u, mijnheer’. Meer heb ik niet misdaan.” Het gesprek dat Jenna Longoria had met een verantwoordelijke van United Airlines laat echter uitschijnen dat ook andere factoren een

Lees meer »

Rechtszaak tegen Alec Baldwin gaat definitief door

Een rechter in de Amerikaanse staat New Mexico heeft officieel groen licht gegeven voor de rechtszaak tegen Alec Baldwin. De Hollywoodacteur wordt dood door schuld verweten na een fataal schietincident op de set van film Rust in 2021. Daarbij kwam een cameravrouw om het leven.

Lees meer »

Festival Dranouter viert 50-jarig jubileum met foto-expo en boek: “De expo is een wandeling door het dorp waardoor je de geschiedenis van het festival ontdekt”

Festival Dranouter bestaat dit jaar 50 jaar. Dat vieren ze onder meer met een fototentoonstelling buiten. De mooiste foto’s van over de jaren heen staan opgesteld in het dorp. Daar zitten zowel foto’s tussen van artiesten, maar ook van de sfeer en eet- en drankstanden. Er is ook een bijhorend fotoboek verkrijgbaar.

Lees meer »

Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend”

De laatste broden uit de oven, de laatste broodronde, de laatste klanten in de winkel: het was begin deze week voor alles de laatste keer bij Brood & Banket Lagrainge in de Nieuwstraat in Sint-Baafs-Vijve. Bakker Peter en echtgenote Mia hebben voorgoed de winkel gesloten.
The post Laatste brood is gebakken bij Lagrainge in Sint-Baafs-Vijve: “Duizenden klanten bediend” appeared

Lees meer »

Ingrid beleefde nachtmerrie bij B&B-uitbater Jelmont: “Een hele week kregen wij alleen maar oud brood”

Elk seizoen van ‘B&B zoekt lief’ heeft zijn slechterik. Nadat het vorig jaar clashte tussen ‘slavendrijver’ Isabel en enkele van haar aanbidders, loopt het in de nieuwe afleveringen al snel fout tussen de Antwerpse Ingrid (61) en ‘botterik’ Jelmont (62). “Hij had totaal geen interesse in ons”, doet Ingrid haar beklag in ‘Dag Allemaal’. “En toen ik snapte waarom niet,

Lees meer »

Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien”

Een 50-jarige man uit Oekraïne riskeert één jaar cel voor aantasting van de seksuele integriteit en exhibitionisme. Tussen de slachtoffers zat een meisje van 13 jaar en… de agenten die hem naar het commissariaat overbrachten.
The post Eenzame man terecht voor exhibitionisme aan Vetexsite in Kortrijk: “Was niet de bedoeling dat iemand hem zou zien” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn

Vladslo heeft er een nieuw speelplein bij. Het speelterrein ligt in de Beerststraat, net tegenover de vrije basisschool, op een terrein dat eigendom is van lokaal dienstencentrum De Klaproos.
The post Nieuw speelplein Vladslo wil ook ontmoetingsplaats zijn appeared first on KW.be.

Lees meer »