Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit eind deze maand tweede crowdfundingsronde af

Brouwers Arn Simoens (38) en Egbert Glorieux (38) startten in 2018 een craftbrouwerijproject op het Buda-eiland te Kortrijk. Om gedeeltelijk de verbouwingen mee te helpen financieren, deden ze toen succesvol beroep op de Kortrijkzanen via een crowdfundingsproject. Vier jaar later lanceren ze een tweede ronde. De teller staat nu op 174 crowdfunders die levenslang bier ontvangen. Wie wil intekenen, kan dat nog doen tot eind deze maand.

Participatief project

Na meer dan tien jaar experimenteren en brouwopleidingen te volgen, richtten Arn en Egbert een microbrouwerij op in de Budastraat. Zo is er na 60 jaar opnieuw een brouwerij in het historisch hart van Kortrijk nadat brouwerij Tack er in 1962 mee ophield. Om hun verbouwingen gedeeltelijk te financieren, deden ze een beroep op de inwoners van Kortrijk. 85 personen schreven zich toen in en zo kwam Ruimtegist aan een totaal van ongeveer 20 000 euro.

“We willen van de stadsbrouwerij een echt participatief project maken, versmolten met Kortrijk. We zijn van de streek en Kortrijk zit al enkele jaren in een leuk élan. We hebben dan ook niet getwijfeld om in het hartje van de stad onze craftbrouwerij op te starten”, zegt Arn. “Dankzij onze crowdfunding hebben we meteen een lokaal klankbord waarbij onze buurtbewoners en sympathisanten actief kunnen deelnemen aan ons project”. Ondertussen heeft de Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist al drie bieren op de markt. Vie (Belgisch blond van 6,5%), Obsquur (Quadrupel van 10%) en Nova (Tripel van 8%).

Levenslang bier

Je kan intekenen op formules van 200 euro (levenslang 12 bieren per jaar afhalen in de brouwerij), 500 euro (daar bovenop nog een brouwerijbezoek voor maximum 20 personen met degustatie en een vermelding van jouw naam op de muur van de brouwzaal) of 1000 euro (een extra etentje voor maximum 20 personen tijdens hun jaarlijkse foodpairingsdiner Diner Obsquur).

“We hebben met deze tweede crowdfundingsronde verder kunnen b(r)ouwen en zijn over gans Vlaanderen beschikbaar met onze Kortrijkse bieren. 89 mensen schreven zich al in en we verzamelden opnieuw een totaal van 20.000 euro aan inkomsten om te investeren in de brouwerij. Ook organiseren we jaarlijks drie evenementen die we volop verder blijven uitbouwen met recent nog een vierde evenement ‘Atelier Fermenté’ die we er aan toevoegden. Ons eigen Kortrijks bierfestival”, vertelt Arn enthousiast.

De crowdfunding sluit af op 31 december. Meer informatie op www.ruimtegist.be/crowdfunding. Mensen die nog deze maand intekenen, hebben nog recht op het jaarlijks bierpakket van 2023.

The post Kortrijkse stadsbrouwerij Ruimtegist sluit eind deze maand tweede crowdfundingsronde af is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Dromen van Oostende vervult vierde en grootste droom van Babette: beachfestival mét reuzepopcornmachine

Stad Oostende organiseerde in het najaar van 2023 de wedstrijd ‘Dromen van Oostende’ voor alle kinderen uit het lager onderwijs. Uit 826 dromen koos de Kindergemeenteraad een grote winnaar en kregen nog enkele dromen een juryprijs. De vierde droom die in vervulling gaat, is de grote droom gekozen door de Kindergemeenteraad. De tienjarige Babette zag het groot: “Ik droom van

Lees meer »

Opendeurdag van seksclub in Hoogstraten lokt duizenden nieuwsgierigen: “Het idee voor dit bezoek kwam van mijn schoonmoeder”

De opendeurdag van seksclub Club Amai in Hoogstraten heeft duizenden nieuwsgierigen gelokt. Er waren rondleidingen voorzien in de verschillende ruimtes, om mensen een beeld te geven van hoe het eraan toe gaat in zo’n club. "Ik wou graag eens zien wat er hier gebeurt, de hygiëne en alles wat erbij komt kijken, en ik ben aangenaam verrast", zegt één van

Lees meer »

Drummer Gino Kesteloot krijgt plekje op Stadslijst voor Kortrijk

Na eerder nieuwe kandidaten uit de horecawereld haalt de Stadslijst voor Kortrijk deze week iemand uit de muzieksector aan boord. Het gaat om Gino Kesteloot, bezieler van Kortrijk Drumt en cultureel ambassadeur van de Guldensporenstad. “Zijn onevenaarbare drive zijn een fantastische aanvulling voor ons Team. Samen geven we er een lap op voor Kortrijk,” aldus lijsttrekker Ruth Vandenberghe.
The

Lees meer »

Vervoersdienst Nestor breidt uit met een riksja: “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen”

Wie minder mobiel is, kon bij de Buurthulp Nestor Poperinge al een beroep doen op vrijwilligersvervoer of taxicheques. “Om mensen op een nog duurzamere manier naar hun bestemming te brengen, schakelen we nu een riksja in. Op de elektrische fiets is plaats voor twee passagiers”, zegt Rebecca Vandemaele, coördinator bij Nestor.
The post Vervoersdienst Nestor breidt uit met een

Lees meer »

Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast station: “Gebouw heeft zijn beste tijd gehad”

In Staden verlaat frituur ’t Oud Station op termijn zijn huidige stek in de De Carninstraat. Ze verhuist naar een stuk grond naast het voormalige stationsgebouw in dezelfde straat. De gemeenteraad keurde daartoe de ontwerpakte voor recht van opstal voor het perceel grond naast het stationsgebouw goed.
The post Frituur ’t Oud Station in Staden krijgt nieuwe stek naast

Lees meer »

Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met taart ter gelegenheid van zijn 400ste huwelijk in 12 jaar legislatuur

Zaterdagvoormiddag 29 juni werden Jonas Byttebier en Leen Naeyaert in het huwelijk verbonden in het gemeentehuis van Ingelmunster. Voor dit jonge koppel volgde er nog iets extra, want burgemeester Kurt Windels had taart voorzien omdat hij op dat moment voor de 400ste keer in 12 jaar tijd een huwelijk voltrok.
The post Burgemeester Kurt Windels uit Ingelmunster trakteert met

Lees meer »

Aanslag in Servië: man schiet politieagent in nek met kruisboog aan Israëlische ambassade, dader is doodgeschoten

In de Servische hoofdstad Belgrado heeft een man aan de Israëlische ambassade een kruisboogpijl in de nek van een politieagent geschoten. De agent kon de dader nog doodschieten, voor hij in levensgevaar naar ziekenhuis werd overgebracht. De Servische minister van Binnenlandse Zaken Ivica Da?i? spreekt van een terroristische aanslag. Er zijn meerdere mensen opgepakt.

Lees meer »