Jaar cel gevorderd voor doodsbedreigingen aan adres directielid en cipier Brugse gevangenis

Ruim veertien jaar geleden overviel Roberto P. (33) met bruut geweld een blinde zeventiger, die een maand na de feiten aan zijn verwondingen bezweek. Dat leverde hem twintig jaar cel op. Nu riskeert de Antwerpenaar een jaar bijkomende celstraf omdat hij in een brief en twee kaartjes een directielid en cipier van de Brugse gevangenis met de dood bedreigde. “De feiten hebben een diepe indruk nagelaten.”

Op 19 april 2009 drong Roberto P. samen met zijn minderjarige broer de woning van de 73-jarige François Budts in Borgerhout binnen. De oude man, die bijna blind was en met een stok liep, werd zwaar toegetakeld en moest zijn bankkaart met code afgeven. Het slachtoffer kon zelf nog de hulpdiensten verwittigen, maar overleed op 19 mei 2009 aan zijn verwondingen. De politie kwam de broers op het spoor via hun moeder, die geregeld bij Budts over de vloer kwam.

Als minderjarige werd P. al in gesloten jeugdinstellingen geplaatst voor de moordpoging op een joodse jongen en het gijzelen en mishandelen van een vriend. Voor de overval met dodelijke afloop in Borgerhout kreeg hij in oktober 2010 tien jaar cel. Maar in februari 2011 verdubbelde het hof van beroep die straf. “Hij is een groot gevaar voor de maatschappij, omdat hij het slechte van zijn daden niet inziet”, aldus het hof. De broer van P. werd naar de jeugdrechter doorverwezen.

Verhuis

Ook tijdens zijn celstraf veroorzaakte P. de nodige problemen. Zo kreeg hij in 2017 acht maanden cel voor brandstichting. Tijdens zijn detentie verhuisde hij al een tiental keer van gevangenis. Van oktober 2020 tot september 2021 verbleef hij op de afdeling voor langgestraften in de gevangenis van Brugge. In december 2021 arriveerden daar een brief en twee kaartjes waarin P. de afdelingsdirecteur en een cipier met de dood bedreigde. “Ik zal mijn straf helemaal uitzitten, maar daarna kunnen jullie niets meer doen. Ik denk aan niets anders, dag en nacht. Mijn volgende staf is een levenslange voor wat ik met jullie ga doen. Ik heb daar vrede mee.”

Het directielid stelde zich dinsdag burgerlijke partij in de zaak. “Die bedreigingen hebben een diepe indruk nagelaten”, pleitte advocaat Bart Bleyaert. “Als je ziet van wat voor een persoon de bedreigingen komen hoeft dat ook niet te verbazen.”

Het openbaar ministerie vroeg een jaar effectieve celstraf voor P., die ook nog terechtstaat voor verboden wapenbezit. Op 7 september 2021 trok hij immers naar een zitting van de tuchtcommissie met in zijn onderbroek een sok met daarin een glazen flesje deodorant. Hij gaf toen onomwonden toe dat dit een wapen betrof.

P. stuurde dinsdag zijn kat naar het proces voor de Brugse strafrechtbank, die op 16 januari uitspraak doet in de zaak. (AFr)

The post Jaar cel gevorderd voor doodsbedreigingen aan adres directielid en cipier Brugse gevangenis is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan

De directeurs van de Nationale Loterij blijven ceo Jannie Haek, een Bruggeling met Torhoutse roots, steunen. Dat laat het overheidsbedrijf woensdag weten, daags na het afspringen van een bemiddelingsprocedure met de vakbonden over het gedrag van de topman.
The post Directie Nationale Loterij blijft achter Jannie Haek staan appeared first on KW.be.

Lees meer »

Twee Belgische verdachten van moord op Vlaams koppel op Tenerife kunnen binnenkort aan Spanje worden overgeleverd

De Brusselse raadkamer heeft het Europees aanhoudingsbevel uitvoerbaar verklaard tegen de twee verdachten die in België zijn opgepakt in het onderzoek naar de verdwijning van Marc Olbrechts (71) en de dood van Laura Trappeniers (67) op het Spaanse eiland Tenerife. Michael A. (44) en zijn zoon Lucas A. (23) kunnen binnenkort dus aan Spanje worden overgeleverd. Woensdag raakte bekend dat

Lees meer »

“Allemaal blablabla”: vader (43) krijgt 4 jaar cel voor seksueel misbruik zwakbegaafde dochtertjes én mag hen 10 jaar niet meer zien

“Het zijn allemaal leugens, allemaal blablabla. En daardoor zit ik vast.” De 43-jarige O.L. uit Koksijde die eerder wél toegaf dat hij zijn twee zwakbegaafde dochtertjes jarenlang seksueel had misbruikt, trok dat achteraf weer in. Sterker nog: hij sneerde op het proces naar zijn eigen kinderen. De rechters veegden alles wat hij verklaarde van tafel en gaven hem vier jaar

Lees meer »

Telex sport

AtletiekDe atletiekcarrière van Jonathan Borlée (36) zit erop. De 400 meterloper kan niet deelnemen aan de Olympische Spelen door een blessure aan de hamstrings. Het missen van de Spelen betekent ook het einde van de loopbaan van Borlée, die normaal ging stoppen na Parijs. Dat is bijzonder zuur voor Jonathan Borlée, want normaal zouden de Spelen van Parijs met vader

Lees meer »

Kunst van Henk Visch siert de Schooldreef

Deze week werden er kunstwerken geplaatst in de vernieuwde Schooldreef in Oostkamp. Het zijn werken van de Nederlandse kunstenaar Henk Visch en het geheel kreeg de naam ‘Zoals Afgesproken’.
The post Kunst van Henk Visch siert de Schooldreef appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden

Gilbert Desmet is vannacht op 93-jarige leeftijd overleden. Desmet, sinds 2021 ereburger van Lichtervelde, was de oudste nog in leven zijnde geletruidrager. In zijn ganse carrière behaalde Smetje 101 overwinningen, zowel in eendagskoersen als in rittenkoersen.
The post Voormalig geletruidrager Gilbert Desmet op 93-jarige leeftijd overleden appeared first on KW.be.

Lees meer »

Robot of een echte vrouw? Restaurantgangers kunnen ogen niet geloven wanneer hun eten opgediend wordt

Er wordt hard gewerkt aan technieken om robots er realistischer uit te laten zien, maar in China denken sommige restaurantgangers dat ze al door een hoogtechnologische machine worden bediend. In een restaurant in Chongqing gebruikt eigenaar Li namelijk haar passie voor dansen – en dan voornamelijk streetdance – om zich voort te bewegen als een robot. En daar is ze

Lees meer »