“Hij zal zijn tenen moeten uitkuisen om burgemeester te blijven”: politicoloog Herwig Reynaert over de veroordeling van Ward Vergote

De veroordeling van burgemeester Ward Vergote van Moorslede wegens belangenneming zal volgens politicoloog Herwig Reynaert een cruciale rol spelen in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2024. “Ward Vergote zal zijn tenen moeten uitkuisen om de sjerp nog te behouden”, zegt professor Reynaert.

Burgemeester Ward Vergote van Moorslede werd dinsdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van één jaar met uitstel, een effectieve boete van 8.000 euro en de verbeurdverklaring van 25.000 euro. De rechter achtte hem dus schuldig aan belangenneming maar liet Vergote wel de burgerrechten behouden. Daardoor kan de Moorsleedse burgemeester in principe aanblijven en mag hij zich in oktober 2024 ook opnieuw verkiesbaar stellen.

In een eerste reactie laat burgemeester Ward Vergote ook uitschijnen dat hij wil aanblijven als burgemeester. “Ik zou graag verder doen tot aan de verkiezingen. Dan zien we wel wat de burgers beslissen. Ik merk op straat dat ik nog steeds veel steunbetuigingen krijg van de bewoners. Ik hoop dat we samen met onze coalitiepartner STERK verder kunnen werken”, laat hij optekenen. Eerder lieten oppositiepartijen PRO en N-VAPLUS geen spaander heel van de burgemeester. Coalitiepartner STERK beraadt zich dinsdagavond of de coalitie kan blijven bestaan.

Versnipperd

Volgens politicoloog Herwig Reynaert van de UGent, gespecialiseerd in lokale politiek, kan de veroordeling van Ward Vergote een splijtzwam zijn in die coalitie. “In het verleden heeft STERK de partij van Ward Vergote nooit laten vallen. STERK had dat kunnen doen met een constructieve motie van wantrouwen maar is loyaal gebleven. Zal men die positie nu ook nog volhouden nu er een veroordeling is?”, vraagt Herwig Reynaert zich af.

Ook in de campagne in verkiezingsjaar 2024 zal de uitspraak van de rechtbank mogelijk een rol spelen. “Het politieke landschap in Moorslede was in 2018 al redelijk versnipperd, met VISIE van Ward Vergote als grootste partij maar met Sherley Beernaert van STERK als absolute kampioen in voorkeurstemmen. Als door deze veroordeling er nog een paar percenten af gaan bij VISIE, wordt STERK de grootste fractie en is Sherley Beernaert dus de gedoodverfde nieuwe burgemeester. Ward Vergote zal zijn tenen mogen uitkuisen als hij de sjerp wil behouden”, klinkt het.

Alles hangt af van hoe de kiezer zal reageren. “Als Ward Vergote effectief van plan is om opnieuw op een lijst te gaan staan, dan zou dat zeer uitzonderlijk zijn. Let op, ongezien is het niet dat een veroordeelde politicus opnieuw op een lijst gaat staan. Kijk maar naar Willy Claes (ooit veroordeeld in de Agusta-affaire, red.) die nu opnieuw op een lijst gaat staan. Het kan dus, in principe, maar het is aan de kiezer om daarover te oordelen”, zegt professor Reynaert.

The post “Hij zal zijn tenen moeten uitkuisen om burgemeester te blijven”: politicoloog Herwig Reynaert over de veroordeling van Ward Vergote is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Triatlete Bieke Trenson (36) kwalificeert zich voor WK: “Ik hoop op podiumplaats in mijn leeftijdsgroep”

De triatleten uit Knokke-Heist steken in bloedvorm. Het voorbije weekend was Tom Defoort het sterkst op de volledige afstand in de Openlakes Champagne. De week ervoor kwalificeerde Bieke Trenson zich in de Ironman van Nice voor het WK in september in diezelfde stad. En ze is ambitieus.
The post Triatlete Bieke Trenson (36) kwalificeert zich voor WK: “Ik hoop

Lees meer »

Nieuwe wet verbiedt kindhuwelijken in Sierra Leone

De president van Sierra Leone heeft dinsdag een wet afgekondigd die kindhuwelijken in het land verbiedt. In 2017 waren in het West-Afrikaanse land 800.000 meisjes jonger dan 18 jaar oud al getrouwd. De helft van was onder de 15, zo blijkt uit gegevens van VN-kinderrechtenorganisatie UNICEF.

Lees meer »

“Buitenwipper perste familie Schumacher voor 15 miljoen euro af met foto’s van pas overleden F1-held”

De Duitse politie heeft een buitenwipper en zijn zoon aangehouden voor het afpersen van de familie van zevenvoudig Formule 1-wereldkampioen Michael Schumacher (55). Dat meldt de Duitse krant ‘Bild’. De mannen, afkomstig uit Wuppertal, zouden 15 miljoen euro hebben geëist en in het bezit zijn van beelden van Schumacher vlak na het ski-ongeluk waar hij nu nog steeds de gevolgen

Lees meer »

Paardenhoofd van 450 kilo pronkt na restauratie van twee jaar op dakterras van Paul (59) en Ariane (60): “We wilden er eerst een boom zetten”

Paul Van Marcke (59) en Ariane Van de Waeter (60) uit het Oost-Vlaamse Dendermonde hebben sinds afgelopen weekend een paardenhoofd op hun dakterras staan. Het koppel kocht het beeld tijdens een veiling op de Grote Markt, maar raakte snel beschadigd. Na een restauratie van twee jaar is het paardenhoofd nu afgewerkt met illustraties over de strijd tussen Aalst en Dendermonde.

Lees meer »

“Ik zou het zo erg vinden als iemand hierin gelooft”: VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke over deepfake van haar die circuleert

Toch even schrikken voor VTM NIEUWS-anker Cathérine Moerkerke: op sociale media verschijnen beelden van haar waarin ze vertelt hoe een mobiele app je miljonair kan maken. Zulke deepfakes, bewerkt met artificiële intelligentie, komen steeds vaker voor en zijn gemaakt om je bankrekening te plunderen. Wie zit hierachter? En hoe herken je ze? Parketmagistraat Catherine Van De Heyning ziet een gevaarlijke

Lees meer »

Wall Street sluit op record

22:04 De S&P500 sloot op een vers hoogtepunt. Tesla drukte stevig het pedaal in na beter dan verwachte kwartaalverkopen. Eli Lilly profiteerde niet van een goedkeuring van zijn Alzheimer-behandeling.

Lees meer »

Noodtoestand in Zuid-Korea door extreem weinig geboortes: “Niet genoeg naar vrouwen geluisterd”

Zuid-Korea heeft de noodtoestand uitgeroepen omdat het geboortecijfer zo laag is dat de president zich zorgen maakt over het voortbestaan van het land. Bij dat noodplan horen (nog maar eens) maatregelen om het aantal geboortes op te krikken. Maar of die iets zullen uithalen, is maar de vraag. "Vrouwen zeggen dat er onvoldoende naar hen geluisterd is", zegt freelance journalist

Lees meer »

Vorig jaar bijna 13.500 zwerfkatten gevangen in Vlaanderen

In 2023 zijn er in de Vlaamse steden en gemeenten bijna 13.428 zwerfkatten gevangen, zowat 8 procent minder dan een jaar eerder, toen nog meer dan 14.600 katten van de straat werden gehaald. Dat schrijft De Zondag op basis van cijfers van minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA).

Lees meer »

Prijzen stegen in 2023 nog steeds sneller dan lonen in EU

De reële lonen zijn in de Europese Unie in 2023 verder gezakt: ondanks sterkere loonstijgingen en een dalende inflatie is de koopkracht met gemiddeld 0,6 procent gedaald. Dat blijkt uit analyse van het Duitse onderzoeksinstituut WSI van de Hans-Böckler-Stichting, een orgaan van de Duitse vakbonden.

Lees meer »