Eén miljoen euro steun voor huisvesting jeugdbewegingen in Roeselare

Als kind- en jeugdvriendelijke stad investeert Roeselare sterk in haar bruisende jeugdbewegingen. Op de gemeenteraad van december polste raadslid Stephanie Davidts naar een stand van zaken van de lokalen van de Roeselaarse jeugdverenigingen. “Met meer dan één miljoen euro subsidies deze legislatuur en nauwe opvolging zet de stad alles op alles om een antwoord hierop te bieden”, aldus schepen van jeugd Matthijs Samyn.

Eind november werden de resultaten van het jeugdlokalenonderzoek bekend gemaakt. Dat onderzoek werd uitgevoerd door de Vlaamse jeugdbewegingen en onderzocht de staat van de jeugdlokalen in Vlaanderen. Helaas waren die resultaten niet zo goed: de huidige staat van veel lokalen in Vlaanderen laat te wensen over: een gebrek aan toegankelijkheid, verouderde faciliteiten, achterstallig onderhoud, slecht werkende of geen verwarming verwarming…

Raadslid Stephanie Davidts stelde in de gemeenteraad van december de vraag wat de stand van zaken is in Roeselare: “Er is een heel actief jeugdbewegingsleven in onze stad en ik vraag mij af of elke vereniging een (veilig) dak boven zijn hoofd heeft. Dit is met de koudere dagen zeker een aandachtspunt. Wat onderneemt de stad om hen te ondersteunen in hun huisvesting, ook voor zij die geen grote spaarpot hebben? Zijn er précaire situaties of verenigingen die extra aandacht verdienen?”

In zijn reactie gaf Schepen van Jeugd Matthijs Samyn aan dat er in Roeselare momenteel 27 jeugdverenigingen zijn, waarbij sommigen externe locaties huren terwijl anderen gebruik maken van stedelijke faciliteiten via huur- of erfpachtovereenkomsten.

Renovatie

Als kind- en jeugdvriendelijke stad stelt Roeselare alles in het werk om de jeugdverenigingen te ondersteunen. Er bestaat sinds 2011 een subsidiereglement voor huisvesting, en jaarlijks wordt er budget vrijgemaakt voor de bouw of renovatie van jeugdlokalen. Over de hele legislatuur zal er zelfs meer dan 1 miljoen euro geïnvesteerd zijn in jeugdinfrastructuur.

De algemene kwaliteit van de jeugdlokalen in Roeselare is goed, al wees Schepen Samyn op twee specifieke situaties die extra aandacht nodig hebben: de locatie van de Durvertjes in Beveren en de locatie waar KSA Hocana en KLJ Rumbeke in Oekene samen gevestigd zijn. Voor deze twee gevallen is in 2023 een traject gestart om hun behoeften en wensen te ontdekken.

The post Eén miljoen euro steun voor huisvesting jeugdbewegingen in Roeselare is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“We willen vaste waarde worden in de linkerkolom”: Basket Blankenberge opent competitie in De Sportdoze

Het zal raar aanvoelen, geen basketbal meer in d’Hoogploate in Blankenberge, maar in De Sportdoze. Voor One-coach Pieter De Rycker primeert echter het sportieve. Na het seizoen van de omschakeling naar de jeugd volgt nu het seizoen van de bevestiging. Starten doen ze meteen met een derby: promovendus Avanti Brugge Two komt op bezoek.
The post “We willen vaste

Lees meer »

N-VA Oostkamp wil meer wegen op lokaal bestuur

N-VA Oostkamp heeft met 27 kandidaten op de lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober de intentie om met haar programma ‘Thuis in Oostkamp’ een grotere rol te spelen in het lokale bestuur.
The post N-VA Oostkamp wil meer wegen op lokaal bestuur appeared first on KW.be.

Lees meer »

Hoeveel kost terug naar school écht? Deze gezinnen maken de rekening: “Hoezo, onderwijs is gratis?”

Het rinkelen van de schoolbel luidt niet alleen het nieuwe schooljaar in, maar ook een van de duurste maanden van het jaar voor gezinnen met schoolgaande kinderen. Uit een bevraging bij 4.000 Vlaamse families blijkt dat ze ruim een kwart méér aan hun kinderen uitgeven dan vijf jaar geleden. Twee gezinnen onthullen hoeveel ‘terug naar school’ hen echt kost. “Vóór

Lees meer »

De memoires van Aleksej Navalny en nieuw werk van Lize Spit en Stefan Hertmans: naar deze boeken is het uitkijken

Niet getreurd als de zomer over zijn hoogtepunt heen is: dan breekt het hoogseizoen voor nieuwe boeken aan. Welke interessante romans, kinderboeken of poëziebundels verschijnen binnenkort? Een selectie uit het ruime aanbod vind je hier. Van Lize Spit of Stefan Hertmans tot Aleksej Navalny en Bart Van Loo. Veel auteurs lanceren hun boek de komende maanden trouwens met een publiek

Lees meer »

Achttien sterke kandidaten bij Groen

Groen gaat in Oostkamp met 18 kandidaten naar de gemeenteraadsverkiezingen op 13 oktober. “We hebben gekozen om met allemaal sterke kandidaten naar de kiezer te trekken. We hebben geen volledige kieslijst maar we gaan resoluut voor kwaliteit niet voor kwantiteit. We hadden niet de bedoeling om de lijst aan te vullen, maar we zien wel
The post Achttien sterke

Lees meer »