Nicolas De Wispelaere (24) gaat wonen en werken in Italië: “Vlaamse Scriptieprijs zou de kers op de taart zijn”

Het zijn spannende dagen voor Nicolas De Wispelaere. Deze week komt de pas afgestudeerde architect te weten of hij de Vlaamse Scriptieprijs wint en daarna vertrekt hij naar Genua, waar hij aan de slag gaat bij de gerenommeerde Italiaanse architecte Francesca Torzo. “Ik verstuurde mijn sollicitatiebrief per post.”

Nicolas De Wispelaere (24) droomde voor zijn scriptie van nieuwe zwemvoorzieningen in de Brusselse grootstad. Met zijn masterproef Rêve de la nage métropolitaine maakt hij kans op de prestigieuze Vlaamse Scriptieprijs. Nicolas haalde de shortlist van vijf werken uit meer dan 360 inzendingen. Of hij in de prijzen valt, wordt duidelijk bij de prijsuitreiking op dinsdag 19 december in AMUZ Antwerpen.

(Lees verder hieronder)

Wie is Nicolas De Wispelaere?

Privé

Is de zoon van Felix De Wis-pelaere en Ruth Hemschoote en de broer van Thiebout, Xander en Astrid. Het gezin woont aan de Olmendreef in Assebroek.

Loopbaan

Studeerde af in de richting Grieks-wiskunde aan het Onze-Lieve-Vrouwecollege in Assebroek. Studeerde architectuur (bachelor) aan Sint-Lucas in Gent en behaalde daarna een master burgerlijk ingenieur-architect aan de UGent. Studeerde af met grootste onderscheiding. Gaat in januari werken bij het architectenbureau van Francesca Torzo in Genua.

Vrije tijd

Tekenen, lezen en zwemmen.

Kun je in een aantal zinnen je scriptie samenvatten?

“Brussel heeft niet genoeg zwemwater. Het aantal zwemuren voor Brusselse schoolkinderen daalt naar acht uur per jaar (bron: politica Els Ampe) terwijl de zomertemperatuur jaar na jaar stijgt. Sinds de zomer van 2023 telt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest slechts twaalf gemeentelijke zwembaden die daadwerkelijk openbaar toegankelijk zijn. Dat volstaat niet om alle 1,2 miljoen Brusselaars van zwemwater te voorzien om te sporten, te leren zwemmen en zich te verfrissen. In mijn masterproof droom ik over nieuw zwemwater in Brussel. We hoeven daarvoor zelfs geen open ruimte aan te snijden. Aan de hand van gedetailleerde potloodtekeningen stel ik nieuwe zwemvoorzieningen voor op bestaande plekken: in het Résidence Palace, onder de sporen van het Zuidstation en zelfs op de speelplaatsen van de Brusselse scholen.”

Je verwijst uitgebreid naar Parijs, de stad waar je vorig jaar op Erasmus ging. Haalde je daar de inspiratie?

“Het idee bestond al langer. Maar ik ben uiteraard op verkenning geweest in Parijs, waar zwembaden geïntegreerd zijn in het stedelijk weefsel. Parijzenaars kunnen bijvoorbeeld dagelijks een duik nemen onder het centrale metrostation van de stad, in een sociaal woongebouw of op school. Anderzijds: ik heb een voorliefde voor de zwemmen. In mijn verste jeugdherinneringen ging ik met mijn papa en broer op vrijdagavond zwemmen in het Olympiabad. Ik ben ook vele jaren redder aan zee geweest.”

Hoe schat je je kansen in op de prijs, waaraan een geldsom van 2.500 euro gekoppeld is?

“Ik vind het al ongelooflijk dat ik met mijn passieproject tot in de finale geraakt ben. Want dat is het wel, de andere scripties zijn maatschappelijk relevant en kunnen echt voor een vooruitgang zorgen in de samenleving. Maar uiteraard zou ik fier zijn mocht ik de Vlaamse Scriptieprijs winnen. Het zou de kers op de taart zijn.”

Je vertrekt na Nieuwjaar naar Genua, wat ga je daar doen?

“Ik ga twee jaar wonen en werken in deze Italiaanse stad. Dat laatste zal ik doen in het architectenbureau van Francesca Torzo. Ik heb mijn sollicitatiebrief trouwens per post verstuurd. Hij was twee weken onderweg. Dat ik een brief zou sturen, sprak voor zich. De zintuiglijke ervaring die daarmee gepaard gaat, past beter bij de stijl van Francesca dan een mail.”

“Ik ben een dromer die nuttige en mooie dingen wil bouwen”

Was er ook een plan B?

“Ik heb ook gesolliciteerd bij architectenbureaus in Parijs en Brussel. Dat waren zeker volwaardige alternatieven. Maar ik heb niet getwijfeld. Ik ben, net als Francesca, een dromer die nuttige en mooie dingen wil bouwen. Wat niet zo evident is in tijden waarin men heel hard rekening moet houden met allerhande andere aspecten zoals de milieu-impact en sociale inclusie. Zaken die verlammend kunnen werken in de zoektocht naar schoonheid. Toch brengt Francesca die samen.”

Hoe ben je bij Francesca Torzo terechtgekomen?

“Ik had een maquette van haar gezien op de Biënnale in Venetië en ik ben een grote fan van haar ontwerp voor de nieuwe vleugel van het kunstencentrum Z33 in Hasselt. Toen het tijd werd om te zoeken naar mijn eerste job, dacht ik: Kom, we doen eens zot, ik ga solliciteren bij Francesca Torzo.”

Ken je Genua?

“Ik ben er nog nooit geweest. Ik ben Ilja Leonard Pfeijffer aan het lezen. Deze Nederlandse schrijver woont in Genua. Voorts weet ik dat deze havenstad ligt aan een uitloper van de Alpen. Nog een leuk weetje: de stad is ook bekend voor zijn groene pesto.” (lacht)

Was het eigenlijk je jongensdroom om architect te worden?

“Integendeel, ik droomde heel lang van een carrière als filmmaker. De documentairereeks Reyers 2020 uit 2016 bracht daar verandering in. Iedere aflevering volgde een van de vijf architectenteams die het nieuwe VRT-gebouw wilden ontwerpen. Het prikkelde mij meteen. Een gebouw is een microkosmos vol mensen, verhalen en beweging, een beetje zoals een film. Ik volg nog steeds dezelfde droom, maar op een andere manier.”

The post Nicolas De Wispelaere (24) gaat wonen en werken in Italië: “Vlaamse Scriptieprijs zou de kers op de taart zijn” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Europa zal lastpak Orban wel overleven

Hongarije is het volgend half jaar voorzitter van de EU, en dat betekent dat euroscepticus Viktor Orban vol in de schijnwerpers staat. Hoewel de Hongaarse premier als een lastpak te boek staat, wordt niet verwacht dat hij veel problemen kan veroorzaken.

Lees meer »

Willy Claes (85) wordt lijstduwer voor Vooruit in Hasselt

Voormalig minister Willy Claes is lijstduwer voor Vooruit in Hasselt bij de komende gemeenteraadsverkiezingen in oktober. Dat is beslist nadat Groen heeft aangekondigd dat ze het kartel met Vooruit wil stopzetten. Claes wil achteraan de lijst zijn steentje bijdragen om de partij te versterken. "Het enige wat ik wil doen, is de jonge generatie helpen", zegt hij.

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »

Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo

De Ardooise producent van diepvriesgroenten en -fruit Ardo heeft een nieuwe CEO: Sabine Sagaert. Dat heeft het bedrijf donderdag bekendgemaakt.
The post Sabine Sagaert wordt de nieuwe CEO van Ardo appeared first on KW.be.

Lees meer »

Krijgt Gella eindelijk een opvolger? Dit zijn de (medaille)kansen van de West-Vlaamse Olympiërs

19 september 2000 in Sydney: judobrons voor Gella Vandecaveye, amper twee maanden nadat ze de kruisbanden van haar rechterknie scheurde. Vierentwintig jaar later is Vandecaveye – hockeyer Arthur De Sloover behaalde in Tokio goud met de Red Lions – nog altijd de laatste West-Vlaamse individuele medaillewinnares op de Olympische Spelen. Komt daar tussen zaterdag 27 juli en zondag 11 augustus

Lees meer »

Jongeren zwaargewond na joyride

Drie minderjarigen van 13, 15 en 16 jaar oud, raakten zondagmiddag zwaargewond op de parking van de vroegere Makro in Deurne. De drie, twee broers en een vriendje,waren het afgesloten deel van de voormalige Makro-parking binnengedrongen. De parking wordt gebruikt door verschillende garagebedrijven om voertuigen te stallen. De jongeren gingen vervolgens op zoek naar een voertuig dat niet slotvast stond

Lees meer »

Ondanks schadeclaim van 156 miljoen euro: Netflix biedt aanzienlijk bedrag voor nieuwe show van ‘Baby Reindeer’-maker

Netflix heeft door de reeks ‘Baby Reindeer’ al een aanklacht van maar liefst 170 miljoen dollar (ruim 156 miljoen euro) aan zijn been, maar daar lijkt de streamingdienst zich niets van aan te trekken. Bovendien willen zij dat de maker van de reeks, over een barman die gestalkt wordt door een oudere vrouw, een nieuwe show maakt. Dat meldt ‘The

Lees meer »

Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem

Het echtpaar Marcel Vincke en Ginette Vermaut konden onlangs hun diamanten huwelijksjubileum vieren. Ze waren op 18 juni 60 jaar gehuwd.
The post Diamant voor Ginette en Marcel uit Zwevegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Vrouw doodgestoken in portaal bij woning Amsterdam

Een vrouw is vanochtend iets voor 10.00 uur doodgestoken in een trapportaal bij een woning in Amsterdam, meldt de politie. Dat gebeurde in de straat Hagenau in Amsterdam-Noord. Een 22-jarige Amsterdammer is aangehouden en wordt gehoord, nog onbekend is wat zijn relatie met de vrouw is.

Lees meer »

Coldplay treft eindelijk een schikking met voormalige manager: band moet miljoenen betalen

Coldplay en hun voormalige manager, Dave Holmes, hebben eindelijk een schikking getroffen. Al in 2023 spande Holmes een rechtszaak aan tegen de muziekband en eiste hij tien miljoen dollar (9,2 miljoen euro) als schadevergoeding voor onbetaalde commissies. Holmes en de muziekband zijn intussen dus tot een overeenkomst gekomen en hij zal effectief miljoenen van Chris Martin en Co ontvangen.

Lees meer »