Kinderen van vluchtelingen starten pop-uprestaurant in Hotelschool Ter Duinen

Achttien leerlingen van de multiculturele OKAN-klas maken zich klaar om op vrijdag 19 januari 2024 de deuren te openen van hun pop-uprestaurant Rabita in Hotelschool Ter Duinen in Koksijde

In de OKAN-klas van Talentis, campus college Veurne is er één en al bedrijvigheid. Ahmad uit Syrië maakt er Maftoul klaar, Abdullah en Yusuf roeren in hun Firni, terwijl Leandro Pupusas uit El Salvador bakt. Ruqia en Khyber zitten achter een naaimachine en stikken servetten. Nog andere leerlingen werken aan een laptop om een website, menukaarten en affiches te ontwerpen. De 18 leerlingen van deze OKAN-klas maken zich klaar om de deuren van hun pop-uprestaurant in de Hotelschool van Koksijde te openen. Het restaurant en het project kreeg de naam ‘Rabita, verbonden door smaak!’.

Zij krijgen de volle steun van Maud Van Hauwaert, schrijfster, zelf oud-leerling van het College Veurne en Piet Goddaer/Ozark Henry VN-zanger, en goodwill-ambassadeur, actief in de strijd tegen mensenhandel. Als meter en peter van het project dragen zij deze jonge mensen een warm hart toe.

Niet-begeleide minderjarigen

De jongeren en chefs van dienst zijn voornamelijk niet-begeleide minderjarigen tussen 12 en 18 jaar, die vanuit alle windstreken van de wereld hier in Veurne zijn neergestreken. Afghanistan, Syrië, Noord- en Zuid- Soedan, Palestina, El Salvador en Roemenië. De meesten van hen wonen in het asielcentrum Fedasil in Koksijde.

“Naast Nederlands leren, zetten hun leraren ook in op creativiteit en expressie. Op die manier proberen ze de zware rugzak die elk van hen meedraagt, vanuit hun thuisland en de tocht naar Europa, wat lichter te maken. Een ware zoektocht naar hun talenten, hun identiteit en hun intern kompas om hier in België en in het leven de weg te vinden”, aldus Dries Cloet, initiatiefnemer, begeleider en leerkracht Hotelschool Ter Duinen.

“Wat verbindt mensen meer met elkaar dan smaken en geuren, samen aan een tafel zitten en voedsel delen met elkaar?” – Dries Cloet, initiatiefnemer, begeleider en leerkracht

In het pop-uprestaurant willen de jongeren hun eigen gerechten serveren. Kabuli Palow doet dromen van hun Afghaanse moeders, of met Babaganoush en Muhamara zijn ze terug in de Syrische keuken van hun oma … “Deze jonge leerlingen hebben veel moeten achterlaten, maar de smaken, vervlochten met warme en zoete herinneringen, namen ze mee naar België. Eten als deel van hun DNA dus. Met dit eten willen zij ook een hand uitreiken. Naar een samenleving die hen misschien niet altijd goed begrijpt. Want wat verbindt mensen meer met elkaar dan smaken en geuren, samen aan een tafel zitten en voedsel delen met elkaar?”, aldus een gedreven Dries Cloet.

Eén dag open

Het pop-uprestaurant opent één dag zijn deuren, dit op vrijdag 19 januari in het restaurant Auguste in de Hotelschool van Koksijde. De plaatsen zijn beperkt, slechts 30 personen per service. Je kan reserveren voor de middaglunch om 12 uur of voor het avondservice om 18 uur.

Meer info op de site: https://www.rabita.be/

The post Kinderen van vluchtelingen starten pop-uprestaurant in Hotelschool Ter Duinen is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel mooi project”

Gaëlle Nierynck neemt na drie jaar afscheid van KAA Gent en gaat komend seizoen voor Westerlo in de Super League voetballen. De hardwerkende middenveldster tekende er een contract voor twee jaar. “Het is een ploeg in bloei. Ze willen investeren in het vrouwenvoetbal en dat merk je aan alles.”
The post Gaëlle Nierynck gaat voor Westerlo voetballen: “Een heel

Lees meer »

Al zeven doden door noodweer in Frankrijk en Zwitserland

Zwaar onweer, storm en hevige regen hebben zaterdag in Frankrijk, Zwitserland en Italië grote schade veroorzaakt. Tot nu toe zijn al minstens zeven mensen overleden maar er wordt nog gezocht naar meerder vermisten. Dat hebben de verschillende lokale autoriteiten bekendgemaakt.

Lees meer »

Europese Commissie keurt eerste betaling voor België uit relancefonds goed

De Europese Commissie heeft dinsdag een eerste Belgische verzoek om betaling uit het Europese relancefonds voorlopig goedgekeurd. Dat heeft ontslagnemend staatssecretaris voor Relance en Strategische Investeringen Thomas Dermine (PS) medegedeeld. De Commissie wil wel een deel van de betaling opschorten, omdat de pensioenhervorming een onvoldoende meekrijgt.

Lees meer »

Criminaliteit in Wervik leidt tot open brief van oppositiepartij N-VA aan stadsbestuur: “Onveiligheidsgevoel was nog nooit zo groot”

De opstoot van de criminaliteit in de grensstad Wervik stopt maar niet. In een open brief aan het stadsbestuur vraagt de oppositiepartij N-VA het samenroepen van een gemeenteraadscommissie. “Graag hadden we eens met de korpschef van de politiezone Arro Ieper of zijn vervanger vernomen wat de politie aan deze problematiek gaat doen of doet”, zegt fractieleider Sanne Vantomme.
The

Lees meer »

Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen”

Zondag 7 juli wordt Menen-Kemmel-Menen, een UCI-wedstrijd voor junioren, gereden. Uit financiële overwegingen trekt deze internationale koers niet langer richting Heuvelland. Net als vorig jaar bestaat de wedstrijd uit twaalf lokale ronden van 10,7 kilometer.
The post Dirk Expeel (Menen-Kemmel-Menen):“Het water staat niet meer aan de lippen” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen

In de monumentale Sint-Medarduskerk in Wervik is een zilveren scepter van een Mariabeeld vooraan bij het altaar gestolen. “De scepter dateert vermoedelijk uit de negentiende eeuw”, zegt secretaris Rudy Vanden Broele van het kerkbestuur.
The post Zilveren scepter van Mariabeeld in de Sint-Medarduskerk in Wervik gestolen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen de verlenging van de stortvergunning die Vlaams minister Zuhal Demir afleverde aan het bedrijf Silvamo. “Met de nieuwe vergunning wordt de poort opengezet om vervuilde PFAS-gronden te storten”, hekelen actievoerders Tim Deweerdt en Wouter Onraedt..
The post Leefbaar Groot Kortemark gaat in beroep tegen nieuwe stortvergunning voor Silvamo appeared first

Lees meer »