Gemeentebestuur bereikt akkoord met eigenaar stationsgebouw Ingelmunster: hoofdgebouw blijft, voormalig seinhuis verdwijnt

De opwaardering van de Ingelmunsterse stationsomgeving moet vooruit. Het gemeentebestuur is dan ook blij met het bereikte compromis: het stationsgebouw blijft in privéhanden, de voorliggende parking komt bij het openbaar domein. De ontwerpers gieten de plannen nu in een definitieve versie. De werken starten waarschijnlijk begin 2025.

De herinrichting van de stationsbuurt is een belangrijk project voor Ingelmunster. “Investeerders staan te wachten, de horeca wil buitenruimte, het regionaal hoppinpunt is voor heel binnenkort. Het was voor ons dan ook cruciaal om dit dossier niet te laten blokkeren, ook al moeten we daarvoor wat water bij de wijn doen”, aldus burgemeester Kurt Windels.

Na doorgedreven overleg komen beide partijen tot een overeenkomst. Het hoofdvolume van het stationsgebouw blijft behouden. De aanbouw links, het voormalige seinhuis, verdwijnt. Daardoor hebben bussen voldoende zichtbaarheid op het kruispunt en kunnen ze vlot draaien.

Het stationsgebouw zelf blijft privé-eigendom. De voorliggende parking en een doorgangsstrook van drie meter achter het gebouw koopt de gemeente over. “Zo kunnen we werk maken van een verkeersveilige herinrichting van het kruispunt Izegemstraat-Kortrijkstraat, met afgescheiden fietspaden en verkeerslichten. Laden en lossen kan enkel vanop de parking aan de Cultuurfabriek. Veiligheid was sowieso onze belangrijkste voorwaarde en daarvoor hebben we ruimte nodig. Met het bereikte akkoord blijven de basisprincipes van het ontwerp overeind. Een duidelijke lange termijnvisie met de focus op een gezellige, groene buurt en de kwalitatieve herinrichting van het kruispunt”, verduidelijkt bevoegd schepen Martine Verhamme.

Showroom

Ludwig Vanlerberghe, zaakvoerder van Electro-Varia en eigenaar van de site, is tevreden met het behoud van het stationsgebouw. “Het is mijn bedoeling om er een experience center onder te brengen voor elektrische toestellen. Langs de achterzijde zou ik graag de huidige luifel vervangen door een afgesloten glazen constructie waar pendelaars kunnen wachten op hun trein, terwijl ze van een koffie genieten. De renovatie van het gebouw past perfect in de mooie, nieuwe omgeving en zal een meerwaarde zijn voor Ingelmunster.”

The post Gemeentebestuur bereikt akkoord met eigenaar stationsgebouw Ingelmunster: hoofdgebouw blijft, voormalig seinhuis verdwijnt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Tedesco moet ophouden met te geloven in complottheorieën. Evenzeer met het aanhalen van bepaalde excuses”

“Keep calm, mister Tedesco – and carry on.” Onze chef voetbal Niels Poissonnier hoopt dat de bondscoach van de Rode Duivels snel weer zichzelf is. “Plots ziet hij allerhande complotten en vijanden. EURO 2024 heeft zich meester gemaakt van Domenico Tedesco”, stelt hij. “Die 0-1 tegen Slovakije moet toch een grotere impact gehad hebben dan velen en hijzelf hebben gedacht.”

Lees meer »

Voor hybride oorlogsvoering kan een lucifer volstaan. Denk dus aan Rusland als Europa straks weer onder bosbranden kreunt

“Europa mag problemen verwachten.” Dat zei Roger Housen woensdag over de hybride oorlogsvoering die ons vanuit Rusland bedreigt. Een oorlogsvoering die eigenlijk al bezig is en steeds vaker op brandstichting steunt. Wat leren we van een Colombiaan die op een jobsite werd geronseld om Tsjechische bussen in lichterlaaie te zetten? Of van Kazachse toeristen die wel héél dicht bij een

Lees meer »

Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde”

Afgelopen weekend is de culturele duizendpoot Arnold Gheysen overleden. De geboren en getogen Winkelnaar, die twee jaar geleden nog de Cultuurprijs won, werd 88 jaar oud.
The post Voormalig Cultuurprijswinnaar Arnold Gheysen (88) overleden in Sint-Eloois-Winkel: “Warme mens die naar iedereen luisterde” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Afscheid van Chef Defensie admiraal Michel Hofman op Dag van de Marine in Oostende

Voor de tweede keer op rij was het Zeeheldenplein in Oostende donderdagnamiddag het decor voor de Dag van de Marine. Er werd afscheid genomen van de Chef Defensie van het Belgisch leger én Oostendenaar admiraal Michel Hofman die er zijn afscheidstoespraak hield en er was ook de officiële commandowissel van het patrouilleschip P902 Pollux.
The post Afscheid van Chef

Lees meer »

Oproep | gebruikt u benzodiazepines?

Benzodiazepines worden vaak voorgeschreven omdat ze kalmerend werken, de slaap bevorderen of angsten remmen. Veel Belgen maken er gebruik van. Er wordt evenwel gewaarschuwd voor het verslavende karakter van deze middelen en voor mogelijke bijwerkingen. De overheid probeert het gebruik terug te dringen.

Lees meer »

Belgisch gezin met baby verrast door plotse overstroming in Italië, net op tijd gered waarna auto meegesleurd wordt door kolkende rivier

Een Belgisch koppel en hun dochtertje van drie maanden oud werden dit weekend in Italië verrast door het plots stijgende water van een kolkende rivier. Nadat reddingswerkers hen hadden gespot vanuit een helikopter, wisten brandweerlieden de ouders en hun baby op het laatste nippertje te ontzetten. Even later werd hun wagen genadeloos meegesleurd door de stroming.

Lees meer »

EXCLUSIEF. Artsen eisen tot wel 3.300 euro cash in een omslag voor ze willen opereren. “Anders verdien ik minder dan een loodgieter”

“Eén chirurg vroeg zelfs 3.000 euro.” Toen Noah een chirurg zocht voor een operatie voor zijn zoontje, stelde hij vast dat artsen cash geld vragen voor operaties. Dat is een gangbare praktijk, zo blijkt uit onderzoek van de HLN-onderzoekscel. Wij gingen undercover op consultatie en zagen hoe artsen de grenzen van de wet aftasten: “Ik kan je een korting geven

Lees meer »

Ebbe De Vlaeminck tekent eerste profcontract bij KV Kortrijk: “Mijn droom wordt werkelijkheid”

Ebbe De Vlaeminck (18) heeft onlangs zijn eerste profcontract getekend bij KV Kortrijk. Afgelopen seizoen zat hij nagenoeg elke wedstrijd op de bank van de eerste ploeg. De jonge doelman heeft nu zijn eerste profcontract op zak en mag volgend seizoen dus weer de concurrentie aangaan met ervaren rotten Lucas Pirard en Tom Vandenberghe.
The post Ebbe De Vlaeminck

Lees meer »