Chiro Westrozebeke organiseert opnieuw sterrenstoet voor het goede doel: “We trekken van deur tot deur”

Chiro Westrozebeke organiseert op vrijdag 22 december zijn traditionele sterrenstoet. Daarbij trekken de leden van deur tot deur om koekjes te verkopen voor het goede doel. Dit jaar gaat de opbrengst naar Welzijnsschakel ’t Vlammeke.

Chiro Westrozebeke bestaat uit jongenschiro d’Oude Maalderij en meisjeschiro Onze-Lieve Vrouw. “Beide Chiro’s hebben samen een 120-tal leden”, vertelt leidster Marie Dewulf (20). “Met de leiding erbij geteld zijn dat er zelfs een 140-tal. Officieel zijn d’Oude Maalderij en Onze-Lieve-Vrouw twee aparte Chiro’s. We hebben dan ook een aparte werking. De meisjes- en de jongenschiro gaan ook apart op kamp, al kiezen we elk jaar wel voor dezelfde kampplaats. Daarbij komen de meisjes de jongens de dag na hun vertrek aflossen of omgekeerd. Anderzijds delen we wel hetzelfde gebouw en organiseren we wel een aantal activiteiten zoals de streekbierenavond en het jaarlijkse eetfestijn van Chiro Westrozebeke samen. Dat geldt ook voor onze jaarlijkse sterrenstoet.”

Lange traditie

De sterrenstoet heeft een lange traditie in Westrozebeke. “We hebben er eigenlijk niet echt een idee van hoelang de sterrenstoet al door de straten van het dorp trekt”, gaat Marie verder. “Onze Chiro bestaat bijna zestig jaar. De stoet trekt er zeker al veertig jaar op uit. Mijn ouders hebben in elk geval ook nog meegelopen met de Sterrenstoet. In al die jaren trok de Sterrenstoet er maar één keer niet op uit. Dat was tijdens de coronapandemie. De Sterrenstoet is in de eerste plaats een sociaal evenement. Met de Sterrenstoet trekken we er met onze volledige Chirogroep op uit. De groep zit daarbij op een wagen die door een tractor getrokken wordt. De wagen wordt mooi verlicht en we plaatsen er ook kerstbomen op.”

“De stoet trekt zeker al veertig jaar door de straten”

“Het opsmukken van de wagen neemt ongeveer twee uur in beslag. Eigenlijk gaat dat relatief vlug omdat we al de gewoonte hebben om de wagen te versieren. We zorgen door middel van kerstmuziek ook voor een leuke sfeer. Onze leden zijn traditioneel ook verkleed als herdertjes of als engeltjes. Vroeger was het zo dat de jongens zich een herdersoutfit aanmaten en de meisjes een engelenpakje kregen. Ook bij ons heeft de gendergelijkheid evenwel zijn intrede gedaan. Iedereen mag nu vrij kiezen of hij als engel of als herder wil deelnemen aan de stoet.”

“We trekken met onze stoet van deur tot deur in het hele dorp. Aan elke deur proberen we koekjes aan de man te brengen. We verkopen drie variëteiten: frangipanes, carré-confituur en een mix. Eén doos kost daarbij 7 euro. We doen onze ronde door het dorp eigenlijk in twee delen. In een eerste fase doen we het centrum met onze leden aan. De tweede fase behelst de straten buiten het centrum. Die doen we zonder de kinderen omdat het dan al wat later op de avond is. Tussen de twee fases door nemen we de tijd om een hapje te eten. De Sterrenstoet neemt toch wel wat tijd in beslag. We trekken van 16 tot 22 uur van deur tot deur.”

Opbrengst

De sfeer op de Sterrenstoet is altijd heel goed. “Mensen zijn meestal blij ons te zien als ze hun deur openen. Onze deur-aan-deur koekenverkoop levert dan ook meestal tussen de 500 à 750 euro op. Die opbrengst schenken we elk jaar een goed doel dat we vooraf kiezen. We krijgen dan ook echt veel steun van de gemeenschap. Dit jaar hebben we er voor gekozen om de volledige opbrengst aan Welzijnsschakel ’t Vlammeke te schenken. Welzijnsschakel ’t Vlammeke is de welzijnsschakelgroep uit Staden. Welzijnsschakelgroepen zetten zich vrijwillig in bij de strijd tegen armoede, sociale uitsluiting en discriminatie en voor een rechtvaardige en duurzame samenleving waarin iedereen meetelt. We proberen altijd voor een lokaal goed doel te kiezen of toch zeker voor een goed doel binnen de provincie. Vorig jaar steunden we De Lovie, een professionele organisatie voor mensen met een handicap uit Poperinge. Toen een lid van onze Chiro af te rekenen kreeg met kanker ging de opbrengst van de Sterrenstoet dan weer naar Kom Op Tegen Kanker”,

De Sterrenstoet van Chiro Westrozebeke vindt plaats op vrijdag 22 december vanaf 16 uur.

The post Chiro Westrozebeke organiseert opnieuw sterrenstoet voor het goede doel: “We trekken van deur tot deur” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

“Zijn rider met eisen bestaat uit 37 pagina’s”: alles wat u wil weten over Bruce Springsteens passage in België

Hij is er. Nu nog in hartje Brussel, straks op de wei van Werchter. Bruce Springsteen was even slapjes door een maagzweer en stemproblemen, maar dat zal hem niet weerhouden van een weergaloos concert én een bezoek aan zijn favoriete Belgische winkel. Wat staat er op zijn setlist? Wat op zijn bankrekening? En wat op zijn 37 bladzijdes tellende rider?

Lees meer »

Twee doden bij vliegtuigongeluk in Noorwegen

Twee mannen zijn omgekomen bij een vliegtuigongeluk in Noorwegen. Volgens de politie stortte het vliegtuigje neer op de snelweg E6 in de gemeente Oppdal bij een privévliegveld, waarna brand uitbrak. Een van de twee inzittenden overleed op de plaats van het ongeluk, de ander in een ambulance op weg naar het ziekenhuis.

Lees meer »

Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Genieten van een frisse pint, een glaasje rosé of een mocktail kan weer in de 215 zomerbars die onze provincie telt. Om die allemaal te bezoeken tijdens de zomervakantie, moet je er meer dan drie per dag doen. Onbegonnen werk, dus stellen wij vijf opvallende nieuwkomers voor. Proost!
The post Van oude brouwerij tot oud klooster: vijf bijzondere zomerbars

Lees meer »

KIJK. Strippers, cowboyhoeden én Snoop Dogg: zo vierde Khloé Kardashian haar 40ste verjaardag

Khloé Kardashian kon haar ogen niet geloven wanneer ze de noten van ‘The Next Episode’ hoorde. Niemand minder dan Snoop Dogg staat op het podium om haar te verrassen voor haar 40ste verjaardag, met paaldansende strippers met cowboyhoeden. Een gepaste outfit, gezien het thema van het feest Dollywood was, geïnspireerd op het themapark van countryzangeres Dolly Parton.

Lees meer »

Anzegemse vzw Karibu weet jury te bekoren: “Focus op huisvesting is cruciaal”

Vluchtelingennetwerk Vlaanderen bekroonde de Anzegemse vzw Karibu met een solidaire award. De jury koos unaniem voor Karibu als winnaar door de veelzijdige en impactvolle aanpak. “Wat Karibu bijzonder maakt, is hun focus op huisvesting, wat van cruciaal belang is voor zowel nieuwkomers als de mensen die met hen in contact komen.”
The post Anzegemse vzw Karibu weet jury te

Lees meer »

Studente uit Merksplas geëvacueerd uit Grieks hotel vanwege bosbrand en brengt nacht door op voetbalveld: “Het was vechten voor een deken”

In Griekenland woedden er de voorbije dagen al heel wat bosbranden. De Griekse premier waarschuwde zondag al voor een “gevaarlijke” zomer in zijn land. En zo blijkt: intussen zijn al heel wat mensen moeten evacueren vanwege bosbranden. Ook de 19-jarige studente Elise Michielsen uit Merksplas moest maandagavond, samen met heel wat andere toeristen, uit haar hotel op het Griekse eiland

Lees meer »