Auteur Stefaan Pennyck en kunstenares Mieke Drossaert werken samen aan atypisch sprookje: “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal”

Oostendenaar Stefaan Pennynck schreef een eerste sprookje ‘Twee Prinsessen en een kikker’ en werkte voor de illustraties samen met kunstenaar Mieke Drossaert.

‘Stefaan Pennynck schreef eerder kortverhalen, recensies, essays en poëzie. Hij publiceerde recent nog een gedicht van 17 pagina’s met bijhorende foto’s van zijn zoon. Zopas publiceerde hij een eerste sprookje, bedoeld voor kinderen en volwassenen.

“Het is een variatie op het klassieke sprookje waarbij de prinses een kikker kust die vervolgens verandert in een prins. In mijn verhaal kust de prinses de kikker en verandert ze ook in een kikker”, gniffelt Stefaan. “Het staat symbool voor een geforceerde relatie. Als je de liefde forceert, dan loop je het gevaar je aan te passen en jezelf te verliezen. Er zitten ook verwijzingen in naar een klassieke mythe.”

Met een twist

“Het sprookje is bedoeld voor kinderen vanaf 8 jaar of jonger dan die leeftijd (voorgelezen). “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal. Er zit wel een gelaagdheid in het sprookje”, zegt Stefaan. “De prins verdwaalt, wordt moe en heeft honger. Hij ontmoet een heks en wordt afhankelijk van haar. Hij geeft zich over aan haar en de heks verandert hem in een kikker. Louise en Marie, genoemd naar onze eerste koningin die stierf in Oostende, zijn de prinsessen. Eén van de twee prinsessen is onzeker voelt zich niet goed in haar vel en denkt een prins te ontmoeten als ze de kikker kust. Ze verandert evenwel zelf in een kikker. Kinderen zullen het sprookje ‘rechtdoor’ lezen, maar oudere lezers zullen wel de gelaagdheid ontdekken”, zegt Stefaan. Het sprookje eindigt goed : de zelfzekere prinses kust ook de kikker die opnieuw verandert in een prins en de tweede kikker kust. Op het einde duikt ook de broer van de prins nog op zodat we een ‘happy end’ hebben.”

Illustraties

Kunsteneres Mieke Drossaert illustreerde eerder al de drie sprookjes rond Langsnuit van (wijlen) Eddy Surmont. Ze oogstte daar veel positieve reacties. “Dat waren mijn eerste stappen als illustrator. Toen Stefaan met het idee kwam, vond ik het gek om in deze tijd nog te schrijven over prinsessen en een kikker. Dat was niet evident om het vorm te geven, want ik ben geen illustrator. Ik moest me inleven in het verhaal. Ik las het zoals een kind het zou lezen en zag pas later de dubbele verwijzingen. Ik moest eerst het sprookje kunnen dromen en ging vervolgens aan de slag. Louise en Marie moesten andere figuren worden dan mijn Colourfull People. Het zijn twee atypische prinsessen geworden, zonder baljurk en kroontje. De roze kleur heb ik wel behouden en ik verwerkte ook verborgen hints in de figuren. Het zijn woke-prinsessen waarmee we later nog verder kunnen. Ik beleefde veel plezier aan de illustraties en het opzoeken van mijn eigen fantasie.”

‘2 Prinsessen en 1 kikker’ kost 17,5 euro, uitgegeven bij Uitgeverij Ambilicious en is te koop bij de betere boekhandels (Corman en De witte zee) en de webshops.

The post Auteur Stefaan Pennyck en kunstenares Mieke Drossaert werken samen aan atypisch sprookje: “Ook volwassenen zullen iets opsteken van het verhaal” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Negen doden door auto die in mensenmassa rijdt in Seoel

In de Zuid-Koreaanse miljoenenstad Seoel zijn negen mensen overleden nadat een auto in een mensenmassa reed. Dat meldt de politie. Zes personen overleden ter plaatse, drie anderen werden dood verklaard bij hun aankomst in het ziekenhuis. Nog eens vier mensen raakten gewond.

Lees meer »

Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in Roeselare

Met Jarren Theeten (30) en Sharon Roelandt (26) uit Houthulst heeft La Grande Place, de gekende brasserie/broodjeszaak op de Grote Markt in Roeselare nieuwe zaakvoerders. “Toen we het artikel zagen over de zoektocht naar een nieuwe uitbater hebben we onmiddellijk toegehapt.”
The post Jarren en Sharon zijn nieuwe zaakvoerders van bekende brasserie La Grande Place op Grote Markt in

Lees meer »

KIJK. De kop is eraf: festivalterrein Rock Werchter officieel geopend

Geduld wordt beloond. Na opnieuw een jaar wachten, zwierde Rock Werchter vanmiddag om 12 uur de poorten open, en is editie 2024 gestart. Vandaag verwacht de weide 88.000 festivalgangers in de Vlaams-Brabantse gemeente, en ook de komende dagen zijn dat er telkens zoveel. En die hebben er – weer of geen weer – zin in. “We zijn zo blij om

Lees meer »

“Who else?”: Bellingham behoedt Engeland van voetbaltrauma met wonderlijke omhaal in 95ste minuut

Engeland is op het EK tegen Slovakije in extremis ontsnapt aan een nieuw voetbaltrauma. Met dank aan Bellingham, goed voor een geniale gelijkmaker in het slot van de reguliere toegevoegde tijd. Slovakije kraakte daarna in de verlengingen. Bellingham, die het na zijn doelpunt uitschreeuwde (“Who else?” Wie anders?, red.), en co. blijven zo met een 2-1-zege in de running en

Lees meer »

CD&V Wervik zoekt nog drie vrouwen, ex-directeur ’t Veer Herman Wenes en ex-voetballer Brecht Verstraete verrassende nieuwkomers op lijst

Als eerste partij in Wervik stelde CD&V haar lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in oktober voor. Er ontbreken nog drie vrouwen. Opvallende namen bij de nieuwkomers zijn ex-voetballer Brecht Verstraete uit Kruiseke en Herman Wenes uit Geluwe, gewezen stichter en directeur van maatwerkbedrijf ’t Veer in Menen. De ambitie bij CD&V ligt duidelijk hoog.
The post CD&V Wervik zoekt nog

Lees meer »

Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel als thema”

Op zaterdag 6 juli vindt de tweejaarlijkse Duynewake plaats, inclusief vissersmis en wake aan de vloedlijn. Nieuw dit jaar is dat het christelijke feest, dat afwisselend met het vrijzinnige Feest van de Zeegeus wordt georganiseerd, zich deze keer vooral in het groene decor van de Visserskapel zal afspelen.
The post Tweejaarlijkse Duynewake rond de Visserskapel in Bredene: “Kostbare parel

Lees meer »

“We zijn niet specifiek op zoek naar de nieuwe Pommelien of Camille”: de eerste details over nieuwe ‘#LikeMe’

“We voelden aan alles dat het verhaal nog niet op was.” De muzikale jeugdreeks ‘#LikeMe’ krijgt een doorstart mét een gloednieuwe cast. Vers talent zal Vlaamse klassiekers in een modern jasje steken en de nodige liefdesperikelen beleven. Staan de nieuwe Camille en Pommelien Thijs al klaar? Annemie Gulickx, de netmanager van Ketnet, onthult de eerste details over de vernieuwde ‘#LikeMe’.

Lees meer »