“Alle inwoners kunnen straks mee beslissen over de naam”: Izegem investeert in evenementenhal en gemeenschapswachten

De Izegemse gemeenteraad keurde de jaarlijkse aanpassing van het meerjarenplan goed. Blikvangers in 2024 zijn onder meer de bouw van een nieuwe evenementenhal en de komst van gemeenschapswachten.

“De multifunctionele evenementenhal komt op de plek van de huidige zaal ISO en zal dé plaats in Izegem zijn voor zowel fuiven als kleinere evenementen”, vertelt schepen van evenementenbeleid Lisbet Bogaert. In de gloednieuwe hal – een ontwerp van het Kachtemse VAK Architectuur – kunnen 1.500 mensen staan en 600 zitten. Op vraag van de verenigingen en huidige gebruikers van zaal ISO koos de stad voor een ontwerp dat meerdere opstellingen mogelijk maakt. “Onze verenigingen willen vooral een gezellige zaal die gemakkelijk in gebruik en uitermate flexibel is”, aldus de schepen.

“Met verschillende mogelijke opstellingen beantwoorden we daar perfect aan. Dat maakt de evenementenhal toegankelijk voor zowel een spaghetti-avond van een vereniging, een grote fuif als een seniorenfeest. Akoestisch stelden we heel hoge eisen. Zo zijn er bufferzones rond de akoestische doos in het gebouw en zorgen we onder meer voor geluidsreducerende wanden en een geluidssas. Binnenkort zullen alle Izegemnaars bovendien mee kunnen beslissen over de naam van de nieuwe evenementenhal”, besluit schepen Bogaert.

“De evenementenhal, die los staat van het vrijetijdspunt, ligt mooi in het groen en vormt architecturaal een verbinding tussen Cultuurhuis de Leest en de Topturnhal. Het kostenplaatje van de nieuwe evenementenhal bedraagt 4,5 miljoen euro. De huidige zaal ISO wordt in augustus afgebroken. Een jaar later kan de stad de nieuwe hal dan in gebruik nemen.

Gemeenschapswachten

In het kader van armoedebestrijding, specifiek bij kinderen, werft de stad in 2024 een tweede brugfiguur lager en secundair onderwijs aan om de brug te maken tussen de school, de gezinnen en hulp- en dienstverlening in de stad. Daarnaast komt er ook versterking in het museum Eperon d’Or, als gevolg van het nieuwe beleidsplan en de verhoogde subsidiëring door de Vlaamse overheid.

“Helemaal nieuw zijn de gemeenschapswachten die volgend jaar in ons straatbeeld zullen verschijnen”, zegt burgemeester Bert Maertens. “Die gemeenschapswachten worden de ogen en de oren van de stad en werken in de eerste plaats preventief. Hun aanwezigheid op straat en tijdens evenementen moet overlast helpen vermijden. Maar ze zullen ook GAS-vaststellingen kunnen doen om te bestraffen indien nodig.”

Werken aan de weg

Er zijn nu een aantal grote herinrichtingsprojecten in uitvoering. Zo wordt er in Kachtem gewerkt in de Hogestraat en in de Haverhofwijk en wordt de wijk Becelaere’s Hof vernieuwd. De renovatie van de centrumbrug gaat de laatste fase in. Op de Melkmarkt wordt momenteel nog gewerkt aan de nutsleidingen. Daarna start ook daar de heraanleg om van het plein een gezellige, groene en levendige ontmoetingsplek te maken. In de zomer van 2024 start ook de uitvoering van de rioleringswerken en herinrichting van de Ambachtenstraat.

Investeren in vrije tijd

De plannen voor de nieuwe evenementenhal op de locatie van de huidige zaal ISO zijn klaar. De werken starten volgende zomer. Maar we investeren ook nog in 2024 in onze vrijetijdsinfrastructuur. Naast het skatepark wordt een pumptrack aangelegd, een bochtig parcours met bulten geschikt voor fiets- en skatesporten. We vernieuwen de zeteltjes en de vloerbekleding van de tribune van Cultuurhuis De Leest. Organisatoren van enkele grote evenementen krijgen hogere toelages om zo de gestegen kosten te compenseren en het voortbestaan van de evenementen te garanderen. Concreet gaat het onder meer over Kachtem Ommegang, Bosmolens Ommegang, Isotopia, Izegem Klinkt, Izegem Koers, Dulle Dunderdagen en de Rhodesgoed fiets- en wandeltweedaagse”, aldus burgemeester Maertens.

“Door de voorbije jaren een strikt financieel beleid te voeren, is onze stad financieel kerngezond. Dat geeft ons ruimte om ook de volgende jaren verder te investeren in infrastructuurprojecten en kwaliteitsvolle dienstverlening. Bovendien zorgen we voor een gezonde financiële buffer voor de toekomst, waarmee de volgende bestuursploeg aan de slag kan om bijvoorbeeld de Cultuurfabriek en een nieuw zwembadencomplex te realiseren”, besluit financiënschepen Tom Verbeke.

The post “Alle inwoners kunnen straks mee beslissen over de naam”: Izegem investeert in evenementenhal en gemeenschapswachten is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

In de manosphere van Tiktok: waarom kijken jongens naar misogyne filmpjes?

Even scrollen op Tiktok en een jongen komt in de manosphere terecht. De Standaard creëerde fictieve accounts en zag hoe de levenslessen van Andrew Tate en consorten in overvloed te vinden zijn. Lessen die vaak bijzonder vrouwonvriendelijk zijn. “Je kunt eerst blut en dan rijk zijn, maar je kunt niet eerst een hoer en dan iemands vrouw zijn.”

Lees meer »

KV Kortrijk en STVV sluiten zesde speeldag af met 1-1-gelijkspel

KV Kortrijk en Sint-Truiden hebben zondagavond de zesde speeldag in de Jupiler Pro League afgesloten met een 1-1-gelijkspel. Beide kelderploegen scoorden in het Guldensporenstadion elk een keer, maar schieten weinig op met het ene punt.
The post KV Kortrijk en STVV sluiten zesde speeldag af met 1-1-gelijkspel appeared first on KW.be.

Lees meer »

IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers: “Het meest gezelligste schlagerfestival!”

“Welkom op het meest gezelligste schlagerfestival van ’t land”, zei presentatrice Ilse Chamon bij de start van de eerste editie van het Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne. “Vandaag zie je hier de créme de la créme van de Vlaamse artiesten.”
The post IN BEELD – Eerste Kustschlagerfestival in Plopsa De Panne met Margriet Hermans, Paul Bruna én Willy Sommers:

Lees meer »

Eén grootbank lijkt niet te azen op miljarden uit staatsbon. Wat is er aan de hand? “Blijkbaar hebben ze geld genoeg”

Terwijl ING, Belfius en KBC vorige week uitpakten met stuntrentes in de strijd om de 22,5 miljard uit de ‘Van Peteghem-bon’, blijft het stil bij BNP Paribas Fortis, de grootste spaarbank van het land. Waarom stapt BNP niet mee in de concurrentiestrijd? En vreest het dan geen klanten – en miljarden – kwijt te spelen? “Het kan een bewuste keuze

Lees meer »

Geleide wandelingen in kasteeldomein De Woesten tijdens Open Monumentendag: “Dit kasteel speelde zeer sociale rol in Waardamme”

Ter gelegenheid van Open Monumentendag op zondag 8 september organiseert de Heemkring Oostkamp een aantal geleide wandelingen in het kasteeldomein De Woesten in Waardamme.
The post Geleide wandelingen in kasteeldomein De Woesten tijdens Open Monumentendag: “Dit kasteel speelde zeer sociale rol in Waardamme” appeared first on KW.be.

Lees meer »

Zita Wauters waagt zich aan nieuw avontuur: “Samen met Kawtar Ehlalouch zal ik op woensdag radio maken bij MNM”

Vanaf nu mengt Zita Wauters (19) zich elke woensdag in de rol van radio-dj bij de Vlaamse radiozender ‘MNM’. Hoewel ze de afgelopen jaren al meermaals op het televisiescherm verscheen, verkent ze dus nu haar grenzen als radiopresentatrice. Zita zal elke woensdag tussen 16 uur en 18 uur te horen zijn op MNM tijdens Club Kawtar, het radioprogramma van Kawtar

Lees meer »

‘Most wanted’-verdachte gaat vrijuit voor moordpoging omdat bewijsmateriaal ‘vochtig’ is: “Rechtsstaat onwaardig”

Een man die in 2005 bij verstek werd veroordeeld tot een celstraf van 25 jaar voor poging tot moord en jarenlang op de Belgische ‘most wanted’-lijst stond, ontsnapt aan zijn straf. Het bewijsmateriaal in zijn zaak blijkt namelijk in zo’n slechte staat dat er geen proces meer mogelijk is. Dat heeft het hof van assisen in Henegouwen woensdag beslist. “Een

Lees meer »

“100 keer 100”: lange hitteperiode met 100 dagen van 100 graden Fahrenheit in Phoenix eist zware tol

Phoenix, in de Amerikaanse staat Arizona, gaat gebukt onder een extreem lange hitteperiode. De stad zit inmiddels aan 100 dagen waarbij het kwik minstens tot 100 graden Fahrenheit (37,8 graden Celsius) klom. In de schaduw, welteverstaan. Het vorige ‘record’ dateerde uit 1993 met 76 dagen en is inmiddels dus al even verbroken. Het aantal hittegerelateerde doden stijgt pijlsnel.

Lees meer »