“55 minuten op bus voor traject van amper 5 kilometer”: mama slaakt noodkreet nadat De Lijn de bus van Adinkerke naar Veurne schrapt

De Lijn rolt op 6 januari zijn nieuw mobiliteitsplan uit. Er zijn lijnen en haltes geschrapt, maar er kwamen ook lijnen bij in bepaalde gebieden. Ook de reiswegen zijn aangepast en er is het nieuwe vraaggestuurde flexvervoer. Mooi op papier, maar in de praktijk verloopt het iets anders. “Onze zoon doet er nu 20 minuten over om met de bus naar het College in Veurne te rijden. Op 6 januari duurt die rit 55 minuten voor een luttele 5 kilometer”, zucht Delphine Henrottin, mama van twee tienerzonen uit Adinkerke. Dit is het antwoord van De Lijn.

Delphine is mama van Andrès (13) en Xander (12). De papa werkt in een ploegenstelsel en ook Delphine zelf kan haar kinderen, door haar werk, niet zelf naar school brengen. Andrès neemt, als het weer niet meezit, de bus in Adinkerke naar het College in Veurne. Een ritje van 20 tot 25 minuten. Xander zit in het zesde leerjaar en is van plan om volgend schooljaar ook naar dezelfde school als zijn broer te gaan. Deze week stelde De Lijn echter zijn nieuw vervoersplan voor dat op 6 januari van kracht gaat. Wat blijkt? De lijn 55 Houtem-De Panne-Veurne valt weg. En dat is nu net de bus die Andrès neemt. “En onze zoon is niet alleen hoor”, merkt Delphine meteen op. “Het is een drukbezette bus, de grootte van een belbus. Andrès zegt vaak dat die te klein is om de hele groep mee te nemen naar Veurne. Je moet weten dat die ook nog stopt in onder meer De Panne en Koksijde vooraleer de bus koers zet naar Veurne.”

55 minuten

Concreet betekent de schrapping van lijn 55, dat enkel de lijn 56 De Panne-Veurne overblijft. “Andrès heeft die deze week uitgetest”, vertelt Delphine. “Hij moet dan de tram nemen naar de Esplanade en pas daar kan hij op de overvolle bus stappen. Het duurt maar liefst 55 minuten vooraleer hij op school aankomt. Een ander alternatief is de trein van Adinkerke naar Veurne. In Veurne is het echter nog een kwartier stappen naar school en dat met een erg zware boekentas op de rug. Dat vinden wij ook geen optie. Komt daarbij dat we een jaarabonnement hebben voor de bus. We kunnen dus niet anders dan het enige alternatief te nemen, willen we het abonnement optimaal laten renderen.”

Reactie De Lijn

Marco Demerling, woordvoerder bij De Lijn, bevestigt dat lijn 55 op 6 januari geschrapt wordt. “Er zijn echter voldoende alternatieven”, vindt Demerling. “Alle scholieren van De Panne geraken nog op school in Veurne met de trein, met de kusttram en lijn 56 De Panne-Veurne of met het flexvervoer dat iedereen kan reserveren. Voor de Tuinwijk, het verste gelegen van het station in Adinkerke, is er een hoppinpunt in de Moeresteenweg. Deze reizigers kunnen het flexvervoer aanvragen.”

Maar een rit naar school van amper 5 kilometer die plots 55 minuten duurt, is dat niet wat lang? “De reistijd voor studenten is inderdaad langer vergeleken met de huidige lijn 55. Echter, wanneer de ouders ons flexvervoer reserveren, dan worden de kinderen rechtstreeks naar Veurne gebracht. Het aantal bussen per lijn blijft onveranderd. We zullen dus niet meer bussen inleggen op lijn 56.”

Fiets

Dan maar met de fiets naar school? “Ja, dat doen ze zeker als het weer meezit. De baan van Adinkerke naar Veurne is onveilig en je vangt er als fietser veel wind langs het water. Mijn zoon heeft me al eens moeten bellen om me te melden dat hij te voet verder ging omdat hij door de wind bijna achteruit ging met zijn fiets.”

En over dat jaarabonnement dat veel ouders al hebben gekocht, verwijst De Lijn naar deze link, waarop je kan zien wanneer je recht hebt op een terugbetaling. (GUS)

The post “55 minuten op bus voor traject van amper 5 kilometer”: mama slaakt noodkreet nadat De Lijn de bus van Adinkerke naar Veurne schrapt is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

1 jaar cel voor koppel uit Liedekerke dat nummerplaat van dorpsgenoot met dezelfde auto namaakt om aan rijverbod te ontsnappen 

Een koppel uit Liedekerke dat maandenlang rondreed met een valse nummerplaat die ze gekopieerd hadden van een dorpsgenoot is veroordeeld tot 1 jaar cel. De man en vrouw hadden samen maar liefst 75 veroordelingen door de politierechtbank opgelopen en gebruikten de valse nummerplaat om aan hun rijverbod te ontsnappen. De dorpsgenoot had een wagen van hetzelfde merk en model en

Lees meer »

Confrontaties tussen Duitse betogers en politie nabij AfD-conferentie in Essen

In de stad Essen, in het westen van Duitsland, zijn betogers slaags geraakt met politieagenten nabij de jaarlijkse partijconventie van het radicaal-rechtse Alternative für Deutschland (AfD). De betogers probeerden de start van de tweedaagse conventie tegen te houden door de toegangswegen te blokkeren en partijafgevaardigden de weg te versperren. Volgens de Duitse media zouden 80.000 tot 100.000 mensen meebetogen tegen

Lees meer »

KIJK. De film van de rit: Cavendish schrijft geschiedenis en Pedersen valt in laatste rechte lijn

Mark Cavendish heeft geschiedenis geschreven met zijn 35e etappeze in de Tour. De ‘Manx Missile’ verwees Jasper Philipsen en Alexander Kristoff naar de dichtste ereplaatsen. Mads Pedersen, misschien wel de grootste concurrent van Philipsen voor de groene trui, kwam nog stevig ten val in de laatste rechte lijn. Hij vloog vol tegen de dranghekken en zag een mooi ereplaats door

Lees meer »

Mbappé komt met kwinkslag terug op relletje rond Onana en is niet gerust in Franse zege: “Ons niveau moet omhoog, anders gaan we naar huis”

“België is een heel sterke ploeg.” Van arrogantie of onderschatting geen sprake bij Frankrijk, daags voor de clash met de Rode Duivels. Sterspeler Kylian Mbappé nam, net als bondscoach Didier Deschamps, het woord in Düsseldorf en stelde dat Les Bleus dringend hun niveau moeten opkrikken. Mbappé kwam ook met een kwinkslag terug op de verwijderde video met de zingende Amadou

Lees meer »

TERUGLEZEN OEKRAÏNE. Afgelopen week 800 Russische bommen op Oekraïne, Zelensky vraagt opnieuw meer luchtafweer

Oekraïne kreeg afgelopen week te maken met 800 Russische glijbommen. Die werden boven het land gedropt door Rusland. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky wijst op de noodzaak van meer luchtafweersystemen en middelen om de Russische gevechtsbommen neer te halen. Hij vraagt hiervoor nogmaals om meer hulp van het Westen. Lees hier de ontwikkelingen van zondag 30 juni terug.

Lees meer »