Stripfanaat Geert eert Morris met tentoonstelling in stadhuis Kortrijk: “Wereldtopper als striptekenaar”

Drie weken lang eren Winkelnaar Geert Van Gheluwe en Kortrijkzaan Wim Bruynooghe met een tentoonstelling in het Kortrijkse stadhuis Maurice ‘Morris’ De Bevere, de tekenaar van de Lucky Lukestrips. “Morris zou dit jaar 100 geworden zijn. Hij was een eenvoudig man, maar als striptekenaar een echte wereldtopper”, aldus Geert.

Geert Van Gheluwe, onder andere bgekend als vaste medewerker van Winkel Koerse, is al jarenlang gepassioneerd door stripverhalen. “Die passie ontstond eigenlijk al tijdens mijn legerjaren. Inmiddels heb ik een collectie vanzo’n 3.000 à4.000 stripverhalen. Ik ben vooral liefhebber van het Vlaamse stripverhaal. Ik mocht vroeger voor Het Laatste Nieuws verschillende Vlaamse striptekenaarsbij hen thuisinterviewen. Zo kwam ik ook over de vloer bij onder andere Maurice ‘Morris’ De Bevere.”

Morris is de tekenaarvan de Lucky Lukestrips. Hij werd geboren op 1 december 1923 in Kortrijk en overleed op 16 juli 2001 in Brussel. “Een eerderbescheiden man, maar van zijn strips werden wereldwijd maarliefst 300 miljoenexemplaren verkocht. Daarmee behoort Lucky Luke tot de meest populaire strips ter wereld. Morris was een echte wereldtopper”, spreekt Geert vol bewondering over Morris.

Tijdens de viering van 50 jaar Lucky Luke in 1997 ontmoette Geert Wim Bruynooghe. “Wim isde grootsteverzamelaarin Vlaanderenvan alles wat met Morris en Lucky Luke te maken heeft. Doorheen de jaren hielden we contact. In aanloop naar de honderdste verjaardag van Morris ontstond het idee omsamen echtiets speciaals te doen.”

Stadhuis Kortrijk

Logischerwijs zou een evenement ter ere van Maurice ‘Morris’ De Bevere in Kortrijk moeten plaats vinden, de stad waar hij het levenslicht zag. Geert en Wim namen contact op met de schepen van Cultuur. “We kregen van de stad Kortrijk de toelating om in degotische zaal van het stadhuis van Morris zijn geboortestad een tentoonstelling te organiseren. Een erg mooie plaats om een mooi persoon te eren.” De tentoonstelling is nog dit weekend, telkens van 11 tot 17 uur, gratiste bezoeken. “Een ideale uitstap voor jong en oud. De overzichtstentoonstelling schetst het leven van Morris. Hij wou eigenlijk eersttekenfilms maken, maar toen dat niet lukte werd hij striptekenaar. En wat voor één.”

Voor Geert is de tentoonstelling in Kortrijk al het tweede groot stripproject waar hij dit jaar aan meewerkte. Begin 2023 liep er in samenwerking met de Ledegemse bibliotheek een initiatief waarin MarkVertongen centraal stond. Markske, bekend van de televisieserie en het gelijknamige stripalbum FC De Kampioenen, bracht zelf een bezoek aan de bibliotheek waar tal van fans hem stonden op te wachten. Geert genoot met volle teugen van het gebeuren.

“Het voorbije jaar heb ik heel wat tijd gestoken in die twee projecten, 2024 wordt dan ook een jaar waarin ik het op vlak van stripverhalen misschien wat rustiger aan zal doen. Misschien moet ik opnieuw wat meer tijd maken om ze zelf te lezen, want verschillende exemplaren in mijn collectie heb ik eerlijk gezegd nog niet gelezen.”

Figurantenrol in verschillende strips

De kans is niet onbestaande dat de enthousiaste Winkelnaar tijdens het lezen zichzelf getekend ziet. “Ik kreeg ondertussenaleen figurantenrolin een strip van FC De Kampioenen en De Rode Ridder. Vorig jaar werd ik voor mijn zestigste verjaardag, dankzij mijn vrouw Katrien en de dochters Hanne en Lieze, verrast door striptekenaar Merho met een cameo in het album ‘Dood wakker worden’ van De Kiekeboes.”

The post Stripfanaat Geert eert Morris met tentoonstelling in stadhuis Kortrijk: “Wereldtopper als striptekenaar” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!”

Met een 40-tal lerende en spelende leden is het startjaar voor de jonge Veldegemse schaakclub Krakkemat een onverhoopt succes. Beginners vanaf tien jaar worden er tweewekelijks spelenderwijs ingewijd. Ook ervaren spelers krijgen dit najaar meer schaakinzicht in LDC Veltershof.
The post Schaakclub Krakkemat sluit eerste succesvolle seizoen af in Veldegem: “Iedereen is welkom, ongeacht je niveau!” appeared first on

Lees meer »

Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen

Het project EMERGE van kunstencentrum BUDA werd goedgekeurd in het kader van het programma Interreg VI France-Wallonie-Vlaanderen. Het gaat over een totaalbedrag van 3,29 miljoen euro, gespreid over de periode 2024-2028.
The post Kunstencentrum BUDA haalt Europese Interreg-middelen binnen appeared first on KW.be.

Lees meer »

Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem

Bij de Maldegemse Wielercel hebben voorzitter Raf Van de Velde (87) en penningmeester Aimé D’Hooge (88) de fakkel doorgegeven aan Cyriel Gobeyn (69) en Charline Deklerck (63). Beiden blijven verder lid van de Wielercel.
The post Voorzitter en penningmeester geven fakkel door bij Wielercel Maldegem appeared first on KW.be.

Lees meer »

“Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen denken”: Soy Bean Sisters Inge (47) en Charlotte (42) stimuleren je natuurlijke schoonheid

Deze zomer bundelen Inge Deceuninck (47), oprichter van de Natural Face Lifting Academy, en haar zus Charlotte (42), zaakvoerster van restaurant Zaag en Zeef, de krachten in Roeselare. Onder de naam ‘The Soy Bean Sisters’ organiseren ze workshops face yoga waarvan enkele gecombineerd worden met een kookdemo gezonde voeding.
The post “Face yoga is niet zweverig, zoals veel mensen

Lees meer »

Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem

Zondagavond kwam het tot een zware botsing tussen twee personenwagens ter hoogte van de Lampernissesteenweg en de Steendamstraat op het grondgebied van Alveringem.
The post Zware botsing met twee personenwagens in Alveringem appeared first on KW.be.

Lees meer »

Laat ons nu maar focussen op de start van de Spelen

Waar blijft die ‘ongeziene’ sportzomer waarmee Sporza uitpakt? We hadden tijdens het EK alvast een hoog déjà vu-gevoel. Het liep voor de Rode Duivels precies af zoals op het EK 2016, het EK 2020 en het WK 2022: teleurstellend en frustrerend. Bange Tedesco. Wie wél ongezien presteerde in Duitsland, was onze Charles De Ketelaere. Omdat
The post Laat ons

Lees meer »

TERUGLEZEN GAZA. Nieuwe balans: al 37.834 doden in Gazastrook – VN-Veiligheidsraad eist dat Houthi’s aanvallen op schepen stoppen

De VN-Veiligheidsraad heeft een resolutie goedgekeurd waarin wordt geëist dat de Houthi-rebellen in Jemen alle aanvallen op schepen stopzetten. Ook dringt de raad erop aan dat de verstoring van de maritieme veiligheid in de essentiële waterweg langs Jemen dringend wordt aangepakt. Lees hier de ontwikkelingen van zaterdag 29 juni terug.

Lees meer »