Atelier Arena wint innovation award: “Inspiratie komt uit de natuur”

Tijdens de Horeca Expo sleepte het Beernemse Atelier Arena een award voor hun innovatieve keramiek in de wacht. In de categorie ‘Furniture and Decoration’ scoorden Ann-Sophie Ververken en Renaat Steurbaut met hun producten waarbij ze echt varenblad gebruiken.

In verschillende categorieën konden bedrijven producten inzenden voor de innovation awards van Horeca Expo. Bij een aantal producten gebruiken Ververken en Steurbaut echte varenbladeren. “Wij hebben sowieso een passie voor Oosterse materialen en innovatie. Bij deze keramiek gebruiken we echte varenbladeren in het productieproces. Dat kan enkel als het blad in bloei staat en we gebruiken het zowel aan de binnenkant als aan de buitenkant”, verduidelijkt Ververken.

Atelier Arena werkt lokaal en ambachtelijk in een eigen atelier. “We kiezen ervoor om artisanaal en artistiek te blijven werken, ook al stijgt de vraag. Daardoor rekenen we al snel een productietijd van vier tot zes weken voor ons steengoed. We werken eerst aan het ontwerp en de vorm, maar nadien moet alles nog drogen en bakken. Bovendien is het echt precieziewerk”, gaat Ververken verder. “Daarvoor investeerden we in een nieuwe oven. Die werd volledig op onze maat gemaakt. Alle details moeten juist zitten”, vertelt Steurbaut.

Niet alleen mooi

Aanvankelijk maakte Atelier Arena vooral werk voor de uitvaartsector, maar dat staat ondertussen op punt. Sindsdien gingen de zaakvoerders op zoek naar een nieuwe uitdaging. “We werken veel samen met chefs en zetten in op vernieuwing en creativiteit. Daarvoor onderzochten we zestig soorten klei, uiteindelijk bleken er drie geschikt. In een restaurant moet keramiek niet alleen mooi zijn, maar ook stevig en bestand tegen vocht en vet”, geeft Steurbaut aan.

Inspratie halen de twee naar eigen zeggen vooral uit zichzelf en de natuur. “Al bestuderen we de Japanse cultuur al langer en laten we ons ook daaruit inspireren. Samen met internationale contacten uit de VS en Zwitserland zoeken we de beste en nieuwste technieken”, vertelt Ververken.

“We merken dat veel restaurants met lokale producten willen werken. Dat kan nu niet alleen met voedingsmiddelen, maar ook met keramiek. Onder meer de Mangerie uit Brugge werkt al met onze keramiek. We zijn ervan overtuigd dat onze keramiek een gerecht een totaal andere dimensie kan geven”, besluit Steurbaut.

Info: arenaceramics.com

The post Atelier Arena wint innovation award: “Inspiratie komt uit de natuur” is provided by KW.be.

 

Meer krantenkoppen in België

KAA Gent test handpalmherkenning voor het eerst bij 200 supporters: “In ruim 99 procent van de gevallen vlot verlopen”

Voetbalclub KAA Gent heeft voor het eerst handpalmcontroles uitgevoerd om supporters toegang tot het stadion te geven. Dat gebeurde gisteren bij zo’n 200 supporters tijdens de wedstrijd KAA Gent – OH Leuven. Het is een proefproject waarbij de supporters hun handpalm scannen via infraroodstralen. Die scan wordt gekoppeld aan hun abonnement. De rest van het seizoen moeten ze dan enkel

Lees meer »

EU-lidstaten akkoord om bescherming van wolven te versoepelen

De lidstaten van de Europese Unie hebben woensdag het licht op groen gezet voor een versoepeling van de beschermingsstatus van wolven. Dat moet de bevoegde autoriteiten in de lidstaten meer flexibiliteit geven om de groeiende wolvenbestanden te beheren. Groen-Europarlementslid Sara Matthieu vreest dat de fragiele wolvenpopulatie daardoor bedreigd wordt.

Lees meer »

Paus brengt verrassingsbezoek aan jongerenfestival op Heizelsite

Paus Franciscus is op de tweede dag van zijn bezoek aan ons land naar de Basiliek van Koekelberg getrokken, waar hij net als gisteren in Leuven het publiek groette. Hij veroordeelde er in een toespraak opnieuw het misbruik binnen de Kerk. Afgelopen middag bezocht de kerkleider de universiteit van Louvain-la-Neuve, waar opnieuw een ontmoeting met het grote publiek op de

Lees meer »

Frankrijk en VS willen wapenstilstand van 21 dagen in Libanon – Iran zegt niet afzijdig te blijven bij volledige oorlog

Terwijl de VS en Frankrijk een voorstel klaar hebben voor een tijdelijk staakt-het-vuren van 21 dagen in Libanon, laat Iran weten niet afzijdig te blijven bij een volledige oorlog in dat land. Het Israëlische leger heeft zijn troepen woensdag opgedragen zich voor te bereiden op een “mogelijke inval” in Libanon, al zegt de Israëlische VN-ambassadeur Danny Danon dat Israël “het

Lees meer »

Extra veiligheidsmaatregelen voor derby tussen Antwerp en Beerschot

Er komen extra veiligheidsmaatregelen voor de stadsderby tussen Antwerp en Beerschot in het Bosuilstadion van dit weekend. Dat heeft burgemeester Bart De Wever beslist na overleg met de clubs en ordediensten. Dat overleg kwam er nadat de harde kern van Beerschot ermee dreigde de match stil te leggen als hun club opnieuw zou verliezen.

Lees meer »

Keukenbrand opgemerkt door buur terwijl bewoner thuis is: “Rookmelders zijn echt belangrijk”

De brandweer van Torhout lanceert een vernieuwde oproep om rookmelders in huizen te hangen. Dat nadat in een woning ’s middags een keukenbrand ontstond, terwijl de bewoner thuis was, maar de brand zelf niet opmerkte. “Rookmelders kunnen in elke situatie, en zeker in deze, een verschil maken”, zegt brandweerluitenant Alain Crombez.
The post Keukenbrand opgemerkt door buur terwijl bewoner

Lees meer »